MOD bestanden omzetten naar DV voor iMovie

==

Er zijn diversen HD camera’s op de markt (JVC Everio, Panasonic, Canon) die Video bestanden in .MOD formaat genereren. Bestanden met .MOD extensie staan voor Standard Definition Video en is zeer geschikt om te monteren. JVC, Panasonic en Canon genereren deze MPEG standaard video (MPEG-2) met een .MOD extensie. JVC Everio levert “Capty MPEG Edit EX” of “Cyberlink PowerDirector” om de .MOD bestanden in te monteren maar deze programma’s zijn zeer beperkt in hun mogelijkheden.

iMovie

Wil je de video liever in iMovie monteren dan kom je er achter dat iMovie de MOD bestanden niet herkent. De .MOD bestanden zijn niet erg gebruiksvriendelijk als deze buiten de meegeleverde software worden gebruikt. MOD bestanden kun je bijvoorbeeld niet zomaar afspelen in een DVD-player, Quicktime Pro of systeem dat niet bekwaam is met MPEG-2. Dit artikel legt in een aantal stappen uit hoe je MOD files gereed maakt voor iMovie.

STAP 1: Download en installeer Mpeg Streamclip

iMovie HD ondersteunt het importeren van videobeelden in algemene structuren, waaronder DV, HDV en MPEG-4. Daaronder valt dus geen MOD / Standard definition video. Dus voordat je aan de slag kunt gaan met .MOD bestanden in iMovie moet je ze eerst omzetten naar een extensie die iMovie ondersteunt. Je kan dan het beste kiezen voor .DV bestanden. Bij het converteren van .MOD naar DV heb je niet of nauwelijks kwaliteitsverlies. Voor het converteren van je .MOD bestanden naar DV gebruik je MPEG Streamclip. MPEG Streamclip kun je gratis downloaden via deze link: http://www.squared5.com/svideo/mpeg-streamclip-mac.html Installeer het programma en kijk of je .MOD files kan afspelen in MPEG Streamclip. Lukt dat niet dan ontbreekt het MPEG-2 component op je systeem en moet je deze aanschaffen.

STAP 2: Aanschaf MPEG-2 Playback Component

MPEG-2 word op de meeste systemen niet standaard ondersteunt. Je moet daarom eerst een MPEG-2 component aanschaffen bij Apple. Een MPEG-2 component kost je 19.99 Dollar en is een onmisbare investering als je met .MOD bestanden werkt. Installeer het MPEG-2 component en je zult zien dat je MOD bestanden kan afspelen in bijvoorbeeld MPEG Streamclip of Quicktime player. Het Quiktime MPEG-2 Playback Component kun je downloaden via deze link: http://store.apple.com/us/product/D2187Z/A

STAP 3: Exporteren van .MOD naar .DV

Zorg dat alle .MOD bestanden in een map staan op je harde schijf. Open MPEG Streamclip en ga in het menu naar “File” en kies voor “Export to DV”. De MPEG Streamclip - DV Exporter window komt nu op je scherm. Je ziet hier veel opties waar je niet blij van word maar hieronder leg ik uit wat te doen voor de beste DV kwaliteit in iMovie.

Standard: Hier kun je de videostructuur instellen. Dit bepaald of je DVD-video straks af te spelen is op je DVD speler. NTSC is voor apparaten die in Noord-Amerika en Japan worden gebruikt. De PAL structuur is voor apparaten in Europa en dus kiezen we hier voor PAL, 720 x 576, 25 fps.

Aspect Ratio: hier kun je kiezen of de DV structuur moet worden gezien als 4:3 of 16:9. Raadpleeg je camera instellingen voor opname en bepaal in welke ratio de video is opgenomen en selecteer die verhoudingen. Is je video opgenomen in 4:3 en wil je naar 16:9 dan kan dat ook maar moet je wel de “Frame Blending” aanvinken bij de volgende keuze. Verder doet Aspect Ratio niet veel meer dan de DV bestanden optimaliseren voor importeren in iMovie.

Frame Blending: deze alleen aanvinken als je bij “Aspect Ratio” een andere verhouding hebt aangegeven dan de bron-video. Frame Blending zorgt ervoor dat bewegingen in video optimaal blijft.

Better Downscaling: als je een video schaalt naar een kleiner frame zorgt deze functie voor een betere beeldkwaliteit. Hierbij treedt een licht kwalitietsverlies op in scherpte en de functie vraagt veel geheugen. De verhouding blijft hierbij wel bewaard door de wider 2D-FIR scaler. Voor iMovie deze niet aanvinken.

Deinterlace Video: het kan tijdens het afspelen van .MOD bestanden dat er dunne strepen of lijntjes in het beeld zijn waar te nemen. Deze functie zorgt ervoor dat de strepen zo goed als verdwijnen na het converteren. Controleer of het beeld van .MOD in MPEG Streamclip streperig beeld vertoont. Als dat zo is vink je deze optie pas aan.

Resample Audio to 48 kHz: Deze functie kan de sample rate aanpassen naar de hoogst mogelijke ratio bij DV. Als de sample rate in het originele bestand al 48kHz is dan gebeurt er niets. Voor gebruik in iMovie niet aanvinken.

Split DV Stream in Segments: De functie zorgt voorkomt dat je bestanden groter dan 1.9GB. Bij overschrijding van de 1.9GB word een nieuw bestand aangemaakt. In de naamvoering van het nieuwe bestand word automatisch een 3-cijferig einde toegevoegd zodat het bestanden elkaar opvolgen. Voor iMovie kun je deze functie het beste activeren.

Deselect for progressive movies: De functies “Interlaced Scaling” en “Reinterlace Chroma” zijn niet van toepassing voor bestanden die geconverteerd worden voor gebruik in iMovie. Deze niet aanvinken voor iMovie.

De resterende functies zijn niet van belang voor exporteren naar .DV en hebben geen effect op de kwaliteit van het resultaat. Het DV Exporter menu is nu juist ingevuld voor converteren naar DV. Je kunt eventueel een preset maken van deze instellingen zodat je voor toekomstige projecten deze makkelijk nogmaals kan gebruiken. Klik dan op de knop “Presets” en maak een preset aan. Klik nu op “Make DV” en je ziet een balkje en de video preview gaan lopen. MPEG Streamclip heeft nu een .DV bestand gemaakt van je .MOD bestand. Open het bestand in Streamclip of Quicktime en kijk of je video er goed uit ziet. Importeer het bestand ook in iMovie en controleer de kwaliteit van de video.

STAP 4: Exporteren van grote hoeveelheden bestanden met Batch

In de vorige stappen heb je geleerd hoe een bestand te converteren van .MOD naar .DV. Helaas kun je met de bovenstaande manier maar 1 bestand per keer exporteren. Waarschijnlijk heb je veel meer bestanden die hetzelfde proces met dezelfde instellingen moeten ondergaan. Daarvoor is en handige batch functie verwerkt in MPEG Streamclip. Ga naar List en kies voor Batch List. Wat je hier ziet is een taken wachtlijst. Kies voor “Add Files” en selecteer je bestanden die je wil converteren. Kies de vervolgens de juiste bestemming en instellingen voor .DV. De bestanden komen nu in de takenlijst te staan. Klik op de navigatiebalk onderaan op “Go” en de bestanden worden nu automatisch gegenereerd. Het resultaat is een map met .DV bestanden die je in iMovie kan importeren. Succes!

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden