Wat is peer-to-peer

Inleiding

Met peer-to-peer, ookwel p2p, word meestal een computernetwerk bedoeld waarin de gebruikers van dit netwerk bestanden met elkaar uitwisslen. Dit kan gebeuren via een centrale server e rechtreeks van andere gebruikers van een netwerk. peer-to-peer komt van het woord 'peer' dat gelijke betekent. Via peer-to-peer ben jij dus zowel uploader als downloader en ben jij gelijk aan de rest van de gebruikers van dit netwerk


P2P, Wat kan ik daar nou mee doen?

Deelnemen aan een zogenaamd p2p-netwerk kan via bepaalde software waarmee je inlogd op zo'n systeem. Bij de meeste p2p-programma's is er een zoekvak aanwezig waarin jij je zoekopdracht kan invoeren. Wanneer jij dan op zoeken drukt word er onder de andere gebruikers gezocht naar overeenkomstige bestanden. Wanneer je dan wat vindt en download download jij rechtstreeks van de persoon of personen die dat aanbied(en) of via een centrale server.


Is het downloaden via peer-to-peer illegaal?

In principe niet. Zolang jij geen auteursrechtelijk beschermde bestanden verspreidt of download ben je niet illegaal bezig. Er worden echter vaak illegeale software en muziek aangeboden op deze newtwerken dus pas op met wat je download.


Enkele veel gebruikte p2p-programma's.

  • http://www.bittorrent.com/
  • http://azureus.sourceforge.net/
  • http://www.limewire.nl/
  • http://www.emule-project.net/home/perl/general.cgi?l=29