Quickpar Wat is het en Hoe gebruik je het

Inleiding

Qucickpar is een tool waarmee je gedownloade bestanden van Usenet kan repareren. Het zou immers jammer zijn dat al die tijd en energie voor het downloaden voor niets geweest zou zijn! Als je bestanden uit nieuwsgroepen downloadt, kan het voorkomen dat er stukjes ontbreken of corrupt zijn. Als je iets gedownload hebt en als er ook PAR2-bestanden bij gepost zijn, kan je hiermee controleren of de bestanden compleet en zonder fouten gedownload zijn. Ook is het mogelijk om de missende of corrupte bestanden met PAR2 te repareren! PAR2 deelt een RAR-set op in zogenaamde blocks en de downloader kan precies zien hoeveel blocks er missen in een set, waarna de poster evenredig veel blocks kan bijposten.

Stappen

Dan is hier goed nieuws. Quickpar maakt gebruik van aanvullende controlebestanden (par2, par of ook md5) om na te gaan of een bestand compleet is overgekomen. Is dat niet het geval, dan kan met behulp van de gegevens in het controle bestand de ontbrekende data worden terugberekend. Quickpar is een tool met een ingewikkelde motor, maar met een eenvoudig uiterlijk. De interface in Nederlandstalig en beslaat slechts één scherm.

Configuratie van QuickPar

Open QuickPar na het installeren en kies eerst voor Opties:

  • A. Integratie. Hier kan je kiezen of je QuickPar zowel voor PAR2, PAR(1) en SFV wilt gebruiken. Als je de optie voor PAR1 aanvinkt, kan je voortaan ook PAR1-bestanden controleren met QuickPar, waar je vroeger FSRaid of SmartPAR voor nodig had. Voor SFV had je altijd QuickSFV nodig, maar dat kan dus nu ook met QuickPar. De optie "Integreer QuickPar in shell" zorgt ervoor dat je ook bestanden kan selecteren door middel van een rechtermuisknopmenu in de verkenner, wat handig is.
  • B. Gewenste blockgrootte. Deze instelling is voor als je van plan bent PAR2-sets te maken. Als je QuickPar enkel gebruikt om PAR2-sets te controleren hoef je hier niets aan te veranderen. Ben je wel van plan om PAR2-sets te maken, dan kies je hier voor het aantal bytes per block of het aantal lines waarmee je post. Kijk hiervoor in de instellingen van PowerPost. Standaard staat het daarin op 5000, dus dan moet je dat ook hier invullen.
  • C. Standaard Verificatie en Reparatie Opties Met 'Monitor automatisch' zorg je ervoor dat QuickPar altijd automatisch je downloadmap in de gaten houdt en dus tijdens het downloaden de bestanden al verifiëert. De optie 'Repareer automatisch' zorgt ervoor dat QuickPar meteen gaat repareren zodra je genoeg blocks binnen hebt. Beide handige opties, alleen voor deze handleiding heb ik ze even uit gezet. (zet deze opties pas aan zodra je snapt hoe het programma werkt).
  • D. Bestands Opschoning Hiermee is het mogelijk om QuickPar na het repareren automatisch de beschadigde bestanden en/of de PAR2-bestanden te laten verwijderen. Die eerste gebruik ik ook. De laatste niet omdat de PAR2-bestanden misschien later nog van pas komen.
  • E. Standaard Prioriteit. Met deze instelling regel je welke processor-prioriteit QuickPar krijgt. Let op: op Hoog gaat het creatie/controle proces het snelst, maar je hebt dan kans dat je voor de rest niets of weinig met je pc kunt doen op dat moment.
  • F. Overige instellingen Stille uitvoering zorgt ervoor dat QuickPar geen geluid maakt (normaal hoor je een geluidje als hij klaar is met verifiëren of repareren).

Klik op 'OK' om de opties af te sluiten.

Hoe repareer ik PAR2 bestanden

Je hebt een een collectie gedownload en die wil je na het downloaden gaan controleren en eventueel repareren als dat nodig is. Om het PAR2 systeem optimaal te gebruiken moet je alles downloaden van wat je van de post ziet, òòk de incomplete bestanden! Als je dus ziet dat een aantal bestanden van de posting incompleet zijn: download ze tóch, want dan heb je minder PAR2 herstelblocks nodig. Check de handleiding van je nieuwsreader hoe dat moet (sommige nieuwsreaders kunnen dit niet). Zelfs incomplete PAR2-bestanden kunnen gebruikt worden! Als je alles gedownload hebt, dubbelklik je op 1 van de PAR2-bestanden om de set te controleren. Na controle ziet het er misschien ongeveer zo uit:

Zoals je ziet zijn er 2 RAR-bestanden incompleet (Freeware Collection.part6.rar en Freeware Collection.part7.rar). In de balk daaronder zie je dat je 14 blocks mist om de set te kunnen repareren. Dat is belangrijk want zoveel extra PAR2 blocks moeten we nog downloaden. Vaak worden er direct al een setje PAR2 blocks meegepost (in dit geval hadden we al 10 blocks gedownload) en anders zal je aan de poster moeten vragen om ze te posten of extra aan te maken. Je hoeft dus niet te zeggen welke bestanden er incompleet zijn, zoals gebruikelijk was bij de oude PAR-methode, je kan gewoon zeggen hoeveel blocks je nog mist.

We missen momenteel dus nog 14 blocks. Als de poster eenmaal extra PAR2 blocks aangemaakt en gepost heeft, downloaden we die ook!

Laten we eerst de structuur van de PAR2-bestandsnamen bekijken: De oplopende grootte (en naam van de PAR2-bestanden) hebben een logica: bestandsnaam.volnn+mm.PAR2 nn is het totaal aantal blocks van alle voorgaande bestanden. mm is het aantal blocks in dit bestand.

We moeten dus een aantal extra PAR2-bestanden downloaden en ervoor zorgen dat de som van de getallen achter het plusteken 14 (of hoger) is.

Als downloader kan je dus na het downloaden van de RAR-bestanden checken hoeveel blocks er missen en dan precies kiezen welke PAR2-bestanden nog nodig zijn om te kunnen herstellen. Zo download je niet meer dan nodig, wat vooral handig is als je een payserver hebt, of een datalimiet.

Quickpar automatisch laten monitoren

De optie 'Monitor' is handig als je nog aan het downloaden bent. Zolang je QuickPar open laat staan, houdt het programma je downloadmap in de gaten en voegt nieuwe bestanden direct toe. Als je de optie 'Automatisch repareren' aanvinkt, repareert QuickPar indien mogelijk de set direct na het controleren.

Als je uiteindelijk geen blocks meer tekort komt kan de set gerepareerd worden! Klik hiervoor op "Repareren".

QuickPar gaat dan aan de slag (kan lang duren, zeker bij trage computers), maar uiteindelijk ziet het er dan zo uit:

Oftewel: alle bestanden zijn gerepareerd! Nu is het dan tijd om het uit te pakken met WinRAR.

In het volgende hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je een zelf een PAR2-set kan maken. Dit is uiteraard alleen van belang voor posters of voor mensen die zelf alles succesvol hebben kunnen downloaden en nu anderen willen helpen door Extra PAR2-bestanden aan te maken.