Wat is Linux en wat zijn de voordelen

Wat is Linux?

Op deze vraag zijn veel antwoorden te geven, we proberen het zo makkelijk mogelijk uit te leggen. Linux is een gratis besturingssysteem dat je computer sneller, stabieler en veiliger maakt. Ook is het is erg makkelijk te krijgen. Er zijn niet alleen computers die Linux gebruiken, Linux zit bijvoorbeeld ook op een TomTom. Linux wordt ook gebruikt op duizenden computers van Google.

Open broncode

Linux heeft een open broncode. Dat betekent dat iedereen kan zien hoe Linux is opgebouwd. Dit kan bijvoorbeeld niet in Windows, want Windows heeft een gesloten broncode. Dat betekent dat niemand in de broncode kan kijken, of onder strenge voorwaarden. Dat Linux een open broncode heeft, is een groot voordeel. Zo kunnen mensen die programma's maken, makkelijker hun programma's maken omdat ze beter rekening kunnen houden met wat Linux allemaal kan.

Virussen

Virussen krijgen op je Linux computer is niet makkelijk, want er zijn maar een paar virussen gemaakt voor Linux, dit komt omdat het moeilijk is om via een ander programma de broncode van je computer te veranderen. Het schrijven van een Linux virus is erg moeilijk, en ervaren mensen moeten wekenlang tijd spenderen om een virus te maken. Om deze reden stappen veel bedrijven over naar Linux.

Ubuntu

Ubuntu is de bekendste versie van Linux, voor sommige mensen staat Ubuntu zelfs synoniem aan Linux. Ubuntu is een Zuid Afrikaans woord, het betekent "menselijk zijn voor anderen". Ubuntu is erg gebruiksvriendelijk, en is er in verschillende talen. Ubuntu is ook beschikbaar in het Nederlands. Vanaf het begin was er een regel dat er elk half jaar een update moest komen, dit is ondertussen nogsteeds zo. De versienummers kregen de/het laatste cijfer(s) van het jaartal en de maandnummer, bijvoorbeeld 4.10 of 10.04.


Zo ziet het design van Ubuntu eruit. Het plaatje is van Google, het is gefilterd op: "onbeperkt te gebruiken, delen of aan te passen, zelfs commercieel".

Wat zijn de voor en nadelen van Linux?

Voordelen

  • Er zijn weinig virussen voor Linux.
  • Alle programma's die op Linux draaien zijn gratis te vinden op internet.
  • Er zitten handige programma's bij geïnstalleerd, zoals Gimp (een fotobewerkingsprogramma), Mozilla Firefox en een Bittorrent Client.
  • Linux is sneller dan Windows.
  • Linux is geheel aan te passen naar eigen wens.
  • Het is snel en vlug geïnstalleerd.

Nadelen 

  • Er zijn veel spellen en/of programma's die niet op Linux kunnen draaien.
  • Mensen laten omgaan met Linux in bijvoorbeeld een bedrijf kost tijd, en tijd is geld.
  • Gratis geeft soms een slecht beeld, het gaat mensen aan het denken zetten. Want meestal als iets gratis is, is het slecht, of zit er veel troep in. 
  • Omdat Linux gratis is, word het niet zo snel aangeprezen door verkopers, omdat het een deel van hun omzet misloopt. Daarom raden ze liever Windows aan.

Overstappen?

Nu is het de keus aan jou of je wilt overstappen naar Linux, want als je erg gehecht bent aan sommige programma's, zal het wel even moeilijk zijn om Linux te gaan gebruiken. Sommige programma's zijn niet compatibel met Linux. Hetzelfde geldt voor games. Maar als u wel tegen verandering kan, dan zal ik het zeker aanraden,. Het is sneller, geheel aan te passen naar wens, gratis en er zijn superweinig virussen voor Linux.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden