Paswoorden veilig opslaan in Keepass

Structuur in je accounts

Eén van de problemen waar veel mensen tegen aanlopen in het digitale tijdperk is, dat we te maken hebben met heel veel codes, lidmaatschappen, wachtwoorden en accounts.

Hoe houd je dit allemaal bij ?

Om alles te onthouden is geen doen. Overal hetzelfde wachtwoord voor gebruiken is wel handig, maar natuurlijk onveilig. En het ergens op een papiertje schrijven is natuurlijk ook niet erg veilig. Wat als je dit papiertje kwijt raakt? Veel mensen hebben ergens op hun computer Word of Excel bestanden met daarin wachtwoorden, maar wat als je computer gehackt wordt of je krijgt een virus op je computer?

Het zetten van een wachtwoord op je word bestand helpt enigszins, al zal dit voor een echte hacker ook weinig uitdaging opleveren om dit te kraken. Lange tijd heb ik de meeste van mijn codes en wachtwoorden uit mijn hoofd proberen te onthouden. Helaas niet altijd met evenveel succes. Toen ik voor de derde keer opnieuw een Digi-D moest aanvragen ben ik toch gaan zoeken naar een beter alternatief.

Dit veilige alternatief is het open source programma Keepass.

Features van het programma Keepass

Het programma Keepass is een klein en handig utility. Hiermee kun je wachtwoorden en accounts beheren.

  • In dit programma maak je een databasebestand aan.
  • Dit bestand geef je een hoofdwachtwoord, ofwel het Master Password.
  • Zorg voor een goed, makkelijk, maar ook veilig Master Password. Je mag dit nooit meer kwijt raken!
  • Vervolgens maak je groepen aan. Bijvoorbeeld een groep Financieel met daarin pincodes, digi-d codes etc. Een groep E-mail adressen, social media accounts, etc.
  • In elke groep kun je vervolgens per onderdeel de naam, site (indien van toepassing), gebruikersnaam, wachtwoord en andere extra informatie invoeren. Als deze informatie wordt opgeslagen in een password database bestand met de extensie .kdbx.
  • Het is ook mogelijk om meerdere databases (bestanden) aan te maken.
  • Alle informatie in dit bestand is versleuteld met een encryptie algoritme aan de hand van je Master Password. Zonder dit wachtwoord kan niemand iets met dit bestand doen.

Om te voorkomen dat bij een crash van je harde schijf belangrijke wachtwoorden kwijtraakt, is het verstandig om het .kdbx bestand regelmatig te backupen. Dit kun je doen naar een externe harde schijf, memory stick of CD/DVD.

Conclusie en advies

Zoals gezegd is het een open source programma, ofwel de software is door een groep programmeurs belangeloos gebouwd en gewoon gratis te downloaden. Er zijn veel vooroordelen over open source software, zoals "als het gratis is dan zal de kwaliteit ook wel minder zijn", of "de software zal wel vol fouten zitten".

In de praktijk blijkt echter vaak het omgekeerde het geval te zijn. Voor veel commerciële software zijn er open source alternatieven, die soms zelfs beter van kwaliteit zijn. Zie bijvoorbeeld ook deze top 10 lijst van gratis software, waar erg goede en gratis software (waaronder Keepass) in vermeld worden.

Probeer het programma gewoon eens uit. Je zult al snel zien wat voor gemak het brengt. En niet alleen dat, alle ergernis en verspilde tijd met het zoeken naar vergeten paswoorden ben je kwijt. Voor meer informatie en download mogelijkheden kun je kijken op keepass website.