Hoe verbeter ik met herhaling de signicantie van een powerpoint presentatie

Inleiding

Een belangrijk onderdeel in het ontwikkelen en uitvoeren van de presentatie is herhaling. Uiteindelijke bepaalt het publiek de effectiviteit van de presentatie. Met in achtneming dat diegene die de presentatie geeft ook het publiek werkelijk wat wilt meegeven, is herhaling erg belangrijk.

Vanwege het feit dat herhalen ervoor zorgt dat mensen beter onthouden (vanwege het associatief werkende geheugen), is het handig een paar reflectie punten in de presentatie in te bouwen.

Hierbij kan je denken aan:

  • Een voorbeeld dat je continu laat terugkomen
  • Een conclusie dat je per sheet/groep sheets herhaalt
  • De conclusies in het begin van je presentatie presenteren
  • etc...

Het stappenplan gaat dieper in op deze materie

Stappen

Een voorbeeld herhalen

Een voorbeeld herhalen binnen een presentatie verbetert het inlevingsvermogen van het publiek om de presentatie beter te begrijpen. Een voorbeeld waarin mensen zich kunnen inleven, zorgt ervoor dat de presentatie beter wordt verwerkt in de hersenen zodat het publiek het beter onthoudt.

Als dit voorbeeld bijdraagt aan het overbrengen van de eindconclusie, dan zal de ontvanger de conclusie beter begrijpen. Misschien zal zij uit zichzelf de conclusie al verwachten omdat de eerste inleving en persoonlijke verwerking in het geheugen daaraan heeft bijgedragen.

Door het tastbaar maken van schijnbaar moeilijke verbanden, zal je het bijblijven verhogen bij de gebruiker en zal de significantie van de presentatie op lange termijn verbeteren.

Een conclusie herhalen

Een conclusie herhalen kan belangrijk zijn voor het benadrukken van de essentie van een presentatie. Bij een minder betrokken publiek, zullen conclusies niet altijd even eenvoudig naar boven komen. Daarom is het handig om het publiek een handje te helpen en conclusies te benadrukken en te herhalen.

Een conclusie herhalen kan verbaal, maar ook weergegeven worden in de presentatie zelf. Het ligt aan je publiek hoe je dit vorm moet geven. Kleuren, omlijning of lettertypes vergroting kunnen ervoor zorgen dat je conclusies kan benadrukken zonder dat je er diep op hoeft in te gaan.

Het starten van een presentatie met de conclusies

Om de significantie van je presentatie te verbeteren, kan je ook starten met de conclusies. Door de conclusie direct te presenteren heb je het voordeel dat niet alleen het publiek scherper is, maar ook diegene die de presentatie geeft (afhankelijk van de situatie uiteraard).

Wanneer je de conclusies direct geeft, heb je een grotere kans op een effectievere presentatie omdat je binnen de presentatie continu kan terugvallen op de conclusies die je in het begin hebt gepresenteerd. Via deze vorm van priming, kan het publiek ook direct het grote verband zien van de presentatie en terugredeneren bij het zien van welke informatie dan ook binnen de presentaties.

Tips

Handige links

Dit artikel is onderdeel van het LeerTraject: Hoe word ik een powerpoint presentatie specialist