Hoe print je gemakkelijk hand-outs met PowerPoint

Introductie

Vaak wil je dat een presentatie die je houdt wat langer blijft hangen dan tot 10 minuten na de presentatie zelf. Handig hierbij is om aan de luisteraars/kijkers hand-outs (mee) te geven. In dit artikel: hoe print je handout van een PowerPoint presentatie?

Handout

Een hand-out is simpelweg een geprinte versie van de presentatie. PowerPoint heeft de mogelijkheid om één sheet per pagina te doen, maar dit kost liters inkt en stapels papier. Handiger is 3 slides per pagina te doen. Hiermee kunnen mensen naast iedere slide nog aantekeningen maken.

Stappen

  1. Maak of open de PowerPoint presentatie waarvan je een handout wilt maken.
  1. Klik op de grote ronde knop en klik op Afdrukken (of druk op de sneltoets CTRL+P)WijzigenVerwijderenmove

3. Het welbekende scherm Afdrukken komt in beeld.

4. Links onderin zie je staan Afdrukken: Dia's. Klik op het pijltje naast dia's. Het volgende menu verschijnt dan:

  1. Klik in het zojuist verschenen menu op Hand-out. Het venstertje Hand-outs kan nu bewerkt worden. WijzigenVerwijderenmove

Dit venster geeft de mogelijkheid om twee dingen in te stellen: het aantal slides (dia's) per pagina en de volgorde waarin de slides op de pagina komen. Met 6 slides per pagina hebben de mensen simpelweg de presentatie voor zich op papier. Hier kunnen ze echter moeilijk aantekeningen bij maken omdat er te weinig ruimte is. Een beter keuze is in dat geval 3 slides per pagina. Dit doe je door Dia's per pagina: op 3 te zetten. In deze modus kan de hand-out alleen verticaal geprint worden. De vakjes Horizontaal en Verticaal worden dus weer grijs. WijzigenVerwijderenmove

Rechts zie je nu een voorbeeld van de afdrukweergave staan: 3 slides op een pagina met naast de slide een aantal regels waar mensen aantekeningen op kunnen maken.

Wanneer hand-outs uitdelen?

De vraag is vaak wanneer de hand-outs uitgedeeld moeten worden. De meningen zijn hierover verdeeld. Er is wat voor te zeggen om de hand-outs voor de presentatie begint al uit te delen. Mensen kunnen dan meelezen met de presentatie, notities maken bij iedere slide (in de 3 slides per pagina stand), alvast vooruit lezen en een beter begrip van de materie krijgen. Aan de andere kant wordt betoogd dat als je een hand-out verstrekt de mensen niet meer opletten. Ze kunnen de presentatie immers later toch teruglezen. Zelf zou ik adviseren de hand-out voordat de presentatie begint al uit te delen. Mensen kunnen dan aantekeningen maken per slide zodat hun eigen notities ook beter worden en voor mensen die een mindmap willen maken is het ook handiger.