LaTeX als alternatieve tekstverwerker

Wat is LaTeX?

Met LaTeX wordt hier een computerprogramma bedoeld en dus niet de strakke rubbere outfits voor de duidelijkheid. LaTeX wordt anders geschreven, met de hoofdletters L, T en X, je spreekt het anders uit (namelijk als latech) en het wordt meestal weergegeven zoals het logo hiernaast.

LaTeX is een markuptaal met als meest gebruikelijke output bestandsextensie pdf. Voorbeelden van markuptalen zijn Hypertext Markup Language (HTML) en misschien voor sommigen bekender: de editor van LeerWiki! Je programmeert als het ware het verslag/ rapport/ artikel dat je schrijft wanneer je LaTeX gebruikt.

Waarom LaTeX gebruiken in plaats van gewoon Microsoft Office Word?

Het grote voordeel van LaTeX is makkelijkst uit te drukken middels de veelgebruikte uitspraak "What you mean is what you get" (WYMIWYG) in tegenstelling tot "normale" tekstverwerkers waar meestal geldt: "What you see is what you get" (WYSIWYG). Waarschijnlijk ben je niet onbekend met het eeuwige geworstel als je in Microsoft Office Word een plaatje op een andere plek wilt krijgen. Dit is een typisch voorbeeld van het nadeel van WYSIWYG; in Microsoft Office Word is het in dat soort lay-out-technische gevallen soms lastig om het programma duidelijk te maken wat je bedoeld. In LaTeX daarentegen specificeer je alle maten, marges en de locatie waarop je de afbeelding wilt hebben.

Andere voordelen van LaTeX zijn:

  • De vele mogelijkheden om tabellen weer te geven en hoe.
  • De eenvoudige en veelzijdige mogelijkheden om wiskundige (en andersoortige) formules weer te laten geven.
  • Het gebruiken van cross-references (doorverwijzingen) in documenten zoals bijvoorbeeld in de inhoudsopgave, zodat de digitale versie van je document erg gebruiksvriendelijk is. Je krijg in het pdf-bestand namelijk een sidebar met de inhoudsopgave inclusief links. Dit is vooral makkelijk in lange documenten.
  • De bestanden waarin je werkt blijven een stuk kleiner over het algemeen dan in Microsoft Office Word. Het zal dus niet zo snel traag worden, iets wat wel kan gebeuren bij grote word-bestanden met veel afbeeldingen.
  • Documenten gemaakt m.b.v. LaTeX zien er naar mijn mening al snel professioneel uit.
  • Ook voor het gebruik van referenties en een mooi uitziende manier om deze te ordenen is LaTeX een goed programma, alhoewel het programma EndNote voor Word ook meer dan prima is. Hiervoor heb je overigens wel het hulpprogramma BibTeX nodig.

Nadelen van LaTeX

Vanzelfsprekend is het grootste nadeel van LaTeX voor veel mensen dat ze geen ervaring hebben met programmeren en wel ervaring hebben met Microsoft Office Word. Het kost dus veel tijd en energie om te wennen aan een ander programma zoals LaTeX. Naar mijn mening geldt voor LaTeX ook dat:

  • Het alleen de moeite waard is als je veel documenten gaat maken met tabellen, formules en afbeeldingen.
  • Het voor kleine documenten niet de moeite waard is. Waardoor je al snel met meerdere programma's aan het werk bent. Dat zie ik bij mezelf doordat ik voor kleine bestanden vaak Microsoft Office Word of zelfs notepad gebruik en eigenlijk alleen voor grote projecten met bijbehorende lange verslagen naar LaTeX uitwijk.

Vanwege bovenstaande voor- en nadelen wordt LaTeX daarom met name veel gebruikt door wiskundigen, economen, onderzoekers, wetenschappers en andere professionals.

Hoe kom ik aan LaTeX?

LaTeX is open source, ofwel gratis. Om het in Microsoft Windows te gebruiken heb je een editor nodig zoals TeXnicCenter. Als je op internet zoekt kom je makkelijk te weten waar en hoe je alle benodigde programma's kunt downloaden. Ook zijn er vele handige tutorials e.d. te vinden op internet.