Automatisch een inhoudsopgave maken met Word

Introductie

Microsoft Office Word heeft de handige functie om automatisch een inhoudsopgave te maken. Zeker voor langere documenten is dit erg gemakkelijk. In dit artikel uitleg hoe je automatisch een inhoudsopgave maakt.

Stappen

Allereerst is natuurlijk een document nodig. Vanaf een pagina of 6 is een inhoudsopgave al handig. Voor dit artikel heb ik zelf een document gemaakt van 6 pagina's met 6 hoofdstukken. De 7e pagina is het voorblad waar mijn inhoudsopgave op komt te staan.

De pagina's beginnen natuurlijk met een koptekst. Normaal typ je dit waarschijnlijk in een groot lettertype, bijvoorbeeld in Arial 18 of 20 zodat het duidelijk is waar het stuk tekst over gaat. Voor de inhoudsopgave is het echter belangrijk dat je het als kop opmaakt. Dit doe je zo:

  1. Selecteer de tekst die de kop van je tekst wordt.

2. Klik op Kop 1.

3. De tekst is nu een koptekst geworden. Hierdoor kan Word zien dat het een kop is. Voor subkoppen kan je Kop 2 gebruiken.

4. Deze stappen herhaal je voor iedere kop die je in de inhoudsopgave wilt gebruiken. Je kan in totaal gebruik maken van 3 niveau's koppen, dus maak hier wijselijk gebruik van.

  1. Als alle koppen staan ingesteld dan ga je naar de pagina waar je inhoudsopgave moet komen. Op deze pagina klik je op het tabblad Verwijzingen
  1. In dit tabblad staat links de knop Inhoudsopgave. Als je er op klikt krijg je het volgende menu: 7. In dit menu kies je de inhoudsopgave die je het meest aantrekkelijk vindt. Word maakt nu zelf razendsnel de inhoudsopgave automatisch aan, op basis van je kopteksten.

Word heeft nu de inhoudsopgave gemaakt, maar er staan nog geen paginanummers op de pagina's! Deze zal je zelf moeten aanmaken. Je kan in dit artikel lezen hoe je dat doet.

Nieuwe koppen aangemaakt - inhoudsopgave aanpassen

Als je nadat je de inhoudsopgave hebt gemaakt wijzigingen maakt in je document dan wordt de inhoudsgave niet automatisch aangepast. Dit moet je handmatig doen. Je doet het als volgt:

  1. Ga naar de pagina waar je inhoudsopgave staan.
  1. Klik met rechtermuisknop op de inhoudsopgave en klik op Veld Bijwerken.

3. Er wordt nu gevraagd of alleen de paginanummers aangepast moeten worden, of dat de hele inhoudsopgave opnieuw aangemaakt moet worden. Als je geen nieuwe koppen hebt toegevoegd, kies dan voor Alleen paginanummers bijwerken'. Zijn er wel koppen en/of subkoppen bijgekomen of verwijderd, klik dan op In zijn geheel bijwerken'.

Zie ook: Gebruik van paginanummers in Word

In mijn artikel Gebruik van paginanummers in Word leg ik uit hoe je paginanummers kunt toevoegen aan documenten. Dit is zeker goed te gebruiken in combinatie met het maken van de inhoudsopgave die je zojuist gelezen hebt.