Waar let je op bij het kopen van een autoradio

Inleiding

De meeste mensen vinden het fijn als er een muziekje op staat tijdens het autorijden. Muziek kan ontspannend werken en via de radio kan je handige informatie beluisteren zoals het nieuws, weerbericht en verkeersinformatie. Een autoradio is voor veel mensen onmisbaar in hun auto. De meeste mensen gebruiken hun autoradio om naar de radio of naar een cd te luisteren, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Wanneer je een nieuwe autoradio wilt kopen, kan het geen gek idee zijn om je eens in de wereld van de autoradio's te verdiepen. Waar moet je op letten als je een autoradio wilt kopen?

Waar let je op bij het kopen van een autoradio

Autoradio's zijn over het algemeen zo gemaakt dat ze in bijna iedere auto passen. Dit maakt het kopen van een autoradio een stuk gemakkelijker. Je hebt ruim de keus als je een autoradio wilt kopen. De goedkoopste autoradio's zijn de radio's waarmee je alleen radio en cd kan luisteren. Maar er zijn ook autoradio's te koop met allerlei handige extra's. Zeker wanneer je vaak in de auto zit, zijn deze extra's geen overbodige luxe. Lees hieronder de tips voor het kopen van een autoradio.

Muziek afspelen

De belangrijkste functie van een autoradio is toch wel om muziek af te spelen. Het is bij alle autoradio's mogelijk om naar de radio te luisteren en om een cd af te spelen. Bij de meeste autoradio's is het ook mogelijk om cd's met MP3 bestanden af te spelen. Op een cd met MP3 bestanden past meer muziek dan op een normale cd. Een andere mogelijkheid is het aansluiten van een USB-stick of geheugenkaart. Op die manier kan je heel gemakkelijk muziek vanaf je computer op de USB-stick of geheugenkaart zetten. Deze hoef je alleen maar op je autoradio aan te sluiten om je muziek af te spelen. Een luxere versie van een autoradio is de mogelijkheid om DVD's af te spelen. Het is ideaal om tijdens lange ritten of files een filmpje te kunnen kijken. Ook kan je je navigatiesysteem hierop aansluiten. Wil je een autoradio met DVD-speler, dan heb je wel een scherm nodig om de DVD te kunnen bekijken. Een andere mogelijkheid is een autoradio met IPOD-functie. Op die manier kan je via je autoradio bestanden afspelen van je IPOD.

 • Radio
 • CD-speler
 • MP3
 • IPOD
 • DVD

Bluetooth

Een bluetooth functie op je autoradio is handig als je veel in de auto zit. De meeste telefoons hebben ook een bluetooth functie. Wanneer je wilt bellen of gebeld wordt, dan kan je je mobiele telefoon en je autoradio door middel van bluetooth met elkaar verbinden. Je hoort de andere persoon op die manier over de speaker spreken. Het grote voordeel hiervan is dat je de persoon zeer goed kan verstaan. Met een handsfree functie of oordopjes wilt dit nog wel eens problemen geven. Je kan de bluetooth functie ook gebruiken om muziek vanaf je telefoon via je autoradio af te laten spelen.

Extra functies van de autoradio

 • Muziekfuncties. Hoeveel vermogen heeft de autoradio en kan je bijvoorbeeld een extra bass aan de muziek toevoegen?
 • RDS. Met een autoradio die een RDS functie heeft, kan je boodschappen lezen op het display van je autoradio. Wanneer je radio luistert, krijg je bijvoorbeeld informatie over het gespeelde nummer of het weer.
 • EON. Een autoradio met EON zal automatisch overschakelen naar een vooraf ingestelde zender als daar bijvoorbeeld het filenieuws wordt uitgezonden. Dit gebeurt ook als je bijvoorbeeld een cd zit te luisteren. Op die manier blijf je altijd op de hoogte van de actuele verkeersinformatie.
 • GSM-muting. De autoradio zal zijn volume aanpassen op het moment dat je mobiele telefoon afgaat.
 • Afstandsbediening. Bij veel autoradio's is het mogelijk om hierbij een afstandsbediening aan te schaffen. Deze wordt bijvoorbeeld op het stuur gemonteerd. Op die manier kan je heel gemakkelijk je autoradio bedienen.
 • Beveiliging. De meeste autoradio's die je los kan kopen hebben een afneembaar front. Je hoeft de autoradio dus niet in je auto te laten zitten, maar je kan hem bijvoorbeeld thuis op een veilige plek opbergen. Zo kan de autoradio niet uit je auto gestolen worden.

Hoe duur kost een autoradio?

Er zit veel prijsverschil tussen de verschillende soorten autoradio's. Naarmate een autoradio meer functies heeft, zal de prijs stijgen. Een simpele autoradio met alleen radio en cd-speler zal rond de vijftig euro kosten. Wanneer je een autoradio met bluetooth wilt, dan ben je rond de 150 euro kwijt. Bedenk dus goed waar je de autoradio precies voor wilt gebruiken en welke functies je aanspreken. Aan de andere kant gaat een autoradio jaren mee, dus je kan er wel veel plezier van hebben.

Conclusie

Een autoradio is eigenlijk onmisbaar in de auto. De meeste mensen vinden het fijn om naar de radio of naar een cd te luisteren. Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld autoradio's met USB-aansluiting en bluetooth. Ook zijn er allerlei functies waardoor je met nog meer plezier naar je autoradio kan luisteren. Zeker voor mensen die vaak in de auto zitten is een autoradio met meerdere mogelijkheden geen overbodige luxe!