Winterbanden huren

Inleiding

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar in veel andere Europese landen wel. Met winterbanden is de wegligging van je wagen optimaal, heb je meer grip op de weg waardoor je remafstand opmerkelijk kleiner wordt. Zeker met winters weer is dit een stuk veiliger! Winterbanden zijn over het algemeen niet goedkoop. Je betaalt al snel ruim honderd euro per band. Veel mensen houden het dus gewoon bij hun zomerbanden. Maar wanneer je naar een land gaat waar winterbanden verplicht zijn, dan riskeer je een boete. Ook kun je je eigen veiligheid in gevaar brengen. Wil je de winterbanden maar een korte periode gebruiken? Dan is het mogelijk om winterbanden te huren. Wat wil je weten over huren van winterbanden?

Winterbanden huren

Er zijn verschillende bedrijven waar je winterbanden kunt huren. Dit is de oplossing als je de winterbanden maar voor korte periode nodig hebt, zoals voor een vakantie. Voor velen is het kopen van een set winterbanden een té grote investering. Door ze te huren kun je toch rustig naar het buitenland gaan. De prijs van een set winterbanden is van een aantal factoren afhankelijk zoals:

  • Bandenmaat
  • De periode waarvoor je de winterbanden wilt huren
  • Montage van de winterbanden

De bandenmaat spreekt voor zich. Voor een grotere maat band betaal je meer. De meeste verhuurbedrijven hebben een ruim assortiment aan winterbanden, waardoor je er in principe vanuit kunt gaan dat er voor jouw auto een set winterbanden is. Bij de meeste verhuurbedrijven betaal je per dag voor je winterbanden. Bij sommige bedrijven krijg je korting als je de winterbanden voor langere tijd huurt. Het is mogelijk dat je in sommige gevallen je winterbanden voor een minimum periode moet huren. De goedkoopste manier om winterbanden te huren is door de banden zelf onder je auto te zetten. Laat je de winterbanden onder je auto zetten, dan worden er ook arbeidskosten gerekend. Een laatste punt om rekening mee te houden is de borg. De meeste bedrijven rekenen 150 euro borg.

Prijs winterbanden huren

Je kunt zelf beslissen hoelang je de winterbanden wilt huren. Maar de meeste mensen huren winterbanden als ze op wintersport gaan. Gemiddeld worden winterbanden voor acht dagen gehuurd. In de tabel hieronder kun je bekijken wat de gemiddelde prijs is voor een set winterbanden voor acht dagen huur. Onderstaande prijzen zijn puur ter indicatie!

Soort winterband Prijs per set exclusief montange (acht dagen) Inclusief montage
13 inch 70 euro 160 euro
14 inch 80 euro 170 euro
15 inch 90 euro 185 euro
16 inch 105 euro 200 euro
17 inch 130 euro 225 euro

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Voor je winterbanden huurt is het aan te raden om uit te zoeken waar en wanneer winterbanden verplicht zijn. Vele landen stellen een periode voorop waarin het rijden met winterbanden verplicht is. Maar dit kan ook afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Op bepaalde wegen zijn winterbanden altijd verplicht! Ga je dus op wintersport of de bergen in, dan doe er slim aan om winterbanden onder je auto te leggen.

Land Winterbanden verplicht Wanneer? Opmerkingen
Duitsland Ja Geen vaste periode Afhankelijk van de weersomstandigheden
Frankrijk Ja Geen vaste periode Afhankelijk van de weersomstandigheden
Italië Nee Op sommige wegen is het wel verplicht
Oostenrijk Ja 1 november - 15 april
Zweden Nee Het wordt wel aanbevolen
Noorwegen Ja Geen vaste periode Afhankelijk van de weeersomstandigheden
Zweden Ja Geen vaste periode Afhankelijk van de weersomstandigheden
Finland Ja 1 december - 1 maart
Tsjechië Nee Winterbanden zijn verplicht op wegen waar niet gestrooid wordt.
Slovenië Ja 15 november - 15 maart

Conclusie

Bij de meeste bandenspecialisten is het mogelijk om winterbanden te huren. Dit is de goedkoopste manier als je de winterbanden maar voor korte periode nodig hebt. Ga je op vakantie naar het buitenland? Bekijk dan de regels over het gebruik van winterbanden en de verwachte weersomstandigheden. Door je aan de regels te houden voorkom je een boete. Maar belangrijker is uiteraard dat je met winterbanden een stuk veiliger op de weg ligt met winters weer!