Wat is Google Maps

Google Maps logo

Google Maps werd vroeger ook wel Google Local genoemd. Google Maps is een internet applicatie waarmee kan worden gezocht naar plaatsen op de kaart. Google Maps is een gratis programma gemaakt door Google. Het programma biedt wegenkaarten, een routeplanner voor het reizen te voet, per auto, per fiets of openbaar vervoer. De afbeeldingen die in het programma gebruikt worden als kaarten worden niet real-time gemaakt, maar zijn vaak een paar maanden of een paar jaren oud.

Google Maps gebruikt een zeer nauwe variant op de Mercator projectie, waardoor de poolgebieden niet goed kunnen worden afgebeeld. Een programma voor de computer, waar ook internet voor nodig is om de kaarten te laden, en dat zeer veel lijkt op Google Maps is het programma Google Earth van Google. Google Earth heeft echter wel meer weergave functies, zodat het ook de poolgebieden goed kan laten zien.

Satellietbeelden

Google Maps gebruikt luchtfoto's of satellietbeelden van hoge resolutie. Deze satellietbeelden van hoge resolutie worden onder andere gebruikt voor de meeste grote steden en om grote gebieden in kaart te brengen, gebieden zoals de Sahara woestijn. Echter hebben verschillende overheden bij Google geklaagd over de beelden, omdat terroristen de beelden zouden kunnen gebruiken bij het plannen van aanvallen. Google heeft hierdoor, voor de veiligheid, verschillende gebieden wazig gemaakt, de meeste in de Verenigde Staten, zoals de US Naval Observatory en daarvoor het Witte Huis. Echter zijn andere bekende installaties en plaatsen van de regering, zoals Area 51, gewoon nog helemaal zichtbaar. Echter zijn niet alle satellietbeelden van hoge kwaliteit, zo heeft een dichtbevolkt gebied een foto van hoge resolutie en heeft een dunbevolkt gebied een foto van lage resolutie. Op sommige gebieden zijn zelfs nog wolken te zien van toen de luchtfoto werd gemaakt. Sinds Google het programma Google Maps heeft gemaakt en online heeft gezet, is de belangstelling voor satellietbeelden groter geworden dan voorheen. Zo werden nieuwe sites voorzien van de satellietbeelden en luchtfoto's van Google Maps. Zo konden de mensen die de sites bezochten makkelijker zien waar plaatsen liggen of waar bezienswaardigheden zijn. Hoewel Google eigenlijk altijd spreekt van satellietbeelden zijn de meeste beelden van hoge resolutie die Google gebruikt voor plaatsen in Google Maps luchtfoto's, die zijn genomen met een vliegtuig die ongeveer op 800 tot 1500 meter hoogte boven het land vliegt. De rest van de beelden van minder hoge resolutie is wel met een satelliet genomen.

Google Maps API

Een tijdje nadat Google Maps was uitgebracht lanceerde Google ook de Google Maps API, hiermee werd het mogelijk voor makers en bezitters van een site ook Google Maps te integreren in hun site. De Google Maps API is op dit moment helemaal gratis en hij bevat ook geen reclame, echter heeft Google wel in de Terms Of Use van de Google Maps API vastgelegd dat zij het recht heeft in de toekomst advertenties weer te geven.

Nu kan de Google Maps API gebruikt worden om Google Maps weer te geven op externe sites, zolang de sites vrij toegankelijk zijn voor iedereen en de pagina waar de Google Maps applicatie op staat niet meer dan 25.000 keer per dag bekeken wordt. Hoewel Google in eerste instantie alleen een JavaScript API had, heeft Google nu ook een API voor toepassingen in Adobe Flash, zodat ook Flash programma's voorzien kunnen worden van Google Maps.

Links

http://maps.google.com/

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden