Wie is Walt Disney

De volledige naam is Walter Elias (Walt) Disney, of gewoon afgekort Walt Disney.

Disney was filmregisseur, animator, zakenman, entertainer, scenarioschrijver, filmproducent, stemartiest en filantroop. Disney is vooral bekend geworden van het bedrijf Walt Disney Productions, dat hij mede oprichtte met zijn broer Roy Oliver Disney. Het bedrijf is later hernoemd naar The Walt Disney Company en heeft nu een een geschatte jaarlijkse omzet van 35 miljard dollar.

Disney en zijn medewerkers hebben een paar van de meest bekende personages gemaakt, zoals Mickey Mouse. Disney had niet alleen Mickey Mouse in het leven geroepen, hij sprak ook de originele stem van Mickey Mouse in.

Hij is van Dinseyland Resort en het Walt Disney World Resort de naamgever en zo ook nog van andere parken in de Verenigde Staten, in Japan, in Frankrijk en in Hongkong.

Ook was hij een man van veel prijzen, hij is wel 59 keer genomineerd voor de Academy Awards en heeft daarvan 26 keer gewonnen, hij heeft daarmee toen ook een record gevestigd: het halen vier Oscars in één jaar. Hij was en is nog altijd de persoon die de meeste Oscars heeft gewonnen.

Walt Disney overleed op 15 december 1966 door longkanker, een paar jaar voordat de Walt Disney World Resort in Florida zou worden geopend.

Geschiedenis

Walter Disney werd geboren op 5 december 1901 in Chicago. De vader van Disney, Elias Disney, had verschillende baantjes en de moeder, Flora Call Disney, was een lerares op een basisschool. Hij had ook een zus en drie broers. Ze verhuisden in 1906 naar een boerderij bij Marceline, in Missouri, in de buurt. Walt Disney begon met een schriftelijke cursus cartoons maken en hij ging uiteindelijk ook naar de kunstacademie. In 1917 ging de familie Disney terug naar Chicago. In 1918 ging Disney van school af en probeerde hij in het leger te komen. In 1919 vond hij werk als tekenaar en inkter in Kansas City.

Walt Disney had een eigen studio, genaamd Hyperon Avenue Studios waar hij een paar tekenfilms maakte samen met zijn broer. Disney nam een paar animators in dienst die met hem mee konden werken aan de filmpjes.

In juli 1925 trouwde Walt Disney met Lillian Bounds, samen kregen ze uit dit huwelijk één dochter: Diane Marie, die geboren was op 18 december 1933. Toch adopteerden de twee op 31 december 1936 nog een meisje, genaamd Sharon Mae, ze deden de adoptie in grote geheimzinnigheid.

De eerste tekenfilms

De eerste drie tekenfilms van Mickey Mouse kwamen uit in 1928, het eerste filmpje heet Plane Crazy. Walt Disney dacht er eerst aan om de muis Mortimer Mouse te noemen, echter vond zijn vrouw de naam Mickey Mouse veel beter en mooier. Hierna heeft Disney besloten de muis toch Mickey Mouse te noemen, zo heet de muis nu nog steeds.

Steamboat Willy was de eerste tekenfilm met geluid, gemaakt door Disney, waarin Mickey Mouse ook weer meespeelde. In alle andere filmpjes die na dit filmpje volgden sprak Disney zelf steeds de stem van Mickey in. Een paar andere kortere filmpjes die na deze tekenfilm verschenen waren onder andere de drie biggetjes, in 1933, en Donald Duck, in 1934, hierin speelde Donald Duck voor het eerst mee. In 1937 maakte Disney zijn eerste lange speelfilm: Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. In 1939 kreeg Disney voor deze film een Oscar.

Overlijden

Walt Disney overleed op 15 december 1966, toen hij bezig was met Jungle Book, aan de gevolgen van longkanker. Om die reden hebben de medewerkers van Disney extra aandacht besteed aan de afwerking van die film. Na de dood van Walt Disney bleef zijn studio bestaan en werden er in de studio nog altijd tekenfilms gemaakt.

Personages

Walt Disney heeft in zijn hele carrière de volgende Disney-figuren gemaakt:

  • 1925 - Boris Boef, de vijand van Mickey Mouse. Een crimineel.
  • 1927 - Oswald the Lucky Rabbit
  • 1927 - Ortensia
  • 1928 - Mickey Mouse, het vriendje van Minnie Mouse.
  • 1928 - Minnie Mouse, de vriendin van Mickey Mouse.
  • 1930 - Pluto, de hond van Mickey Mouse.
  • 1932 - Goofy, de vriend van Mickey Mouse.
  • 1934 - Donald Duck, het vriendje van Katrien.
  • 1937 - Katrien, de vriendin van Donald Duck.
  • 1938 - Kwik, Kwek en Kwak, de neefjes van Donald Duck.