De Titanic, bouw en ondergang

De Titanic

RMS Titanic was een Britse passagiersschip dat in de Noord-Atlantische Oceaan zonk op 15 april 1912 na een botsing met een ijsberg tijdens haar trip van Southampton in Engeland naar New York City in de Verenigde Staten. Het zinken van de Titanic had de dood van 1.502 mensen veroorzaakt.

Grootste schip

De RMS Titanic was het grootste drijvende schip op het moment van haar eerste reis. Zij was de tweede van drie olympische klasse oceaanstomers die werd vert door de vertegenwoordigd door White Star Line , een Britse rederij, en ze werd gebouwd door de scheepswerf Harland and Wolff in Belfast. Op haar eerste reis, vervoerde ze 2.224 passagiers en de bemanning.

Onder het gezag van Edward Smith, had de Titanic onder de passagiers een aantal van de rijkste mensen in de wereld aan boord, evenals honderden emigranten uit Groot-Brittannië en Ierland, Scandinavië en elders in Europa  die op zoek waren naar een nieuw leven in Noord-Amerika.

Het schip

 Het schip is ontworpen om het laatste woord in comfort en luxe te zijn, met on-board fitness, zwembad, bibliotheken, high-class restaurants en weelderige hutten. Ze had ook een krachtige draadloze telegraaf voor het gemak van zowel passagiers als voor operationeel gebruik. Hoewel ze geavanceerde veiligheidsvoorzieningen had, zoals waterdichte afdelingen, op afstand geactiveerde waterdichte deuren, miste ze genoeg reddingsboten om al die passagaiers bij een ramp in veiligheid te brengen. Door verouderde verordeningen inzake maritieme veiligheid had ze alleen genoeg reddingsboten voor 1.178 mensen, goed voor iets meer dan de helft van het aantal reizigers op haar eerste reis, en een derde van haar totale aantal passagiers en bemanningsleden. 

De ondergang

De Titanic vertrok op 10 April vanuit Southhampthon in Engeland. Op 14 april 1912, vier dagen na vertrek en ongeveer 375 mijl (600 km) ten zuiden van Newfoundland, raakte om 23.40 uur het schip in aanvaring met een ijsberg . De botsing veroorzaakt deuken en scheuren in de platen langs de stuurboordzijde van het schip en zette daarmee vijf van haar zestien waterdichte compartimenten open voor water. Het schip werd geleidelijk gevuld met water en zonk rond 02:20 uur.

Passagiers en enkele bemanningsleden werden geëvacueerd in reddingsboten. Veel van de reddingsboten die gelanceerd werden waren slechts gedeeltelijk gevuld.  Een onevenredig aantal mannen, meer dan 90% van die in de tweede klasse, bleven aan boord als gevolg van een "vrouwen en kinderen eerst" protocol, gevolgd door de officieren in het laden van de reddingsboten. Om 02.10 uur waren de bovenste dekken van de Titanic onder water, en minder dan tien minuten later, brak het schip uit elkaar met meer dan duizend mensen nog steeds aan boord. Wie nog aan boord was ging kwam terecht in de ijskoude wateren van de Noord-Atlantische Oceaan.

Veel van de passagiers die in het water terecht kwamen stierven binnen enkele minuten aan onderkoeling De enige mensen die het toen nog overleefden waren zij die erin slaagden om twee lege reddingsboten die hadden moeten worden gelanceerd te bereiken: de drassige Opvouwbaar A en de Opvouwbare B boot. Een handvol overlevenden werden gered uit het water door mensen die wel in e reddingsboten geladen waren. Iets minder dan twee uur na de Titanic schipbreuk was het schip RMS Carpathia aangekomen op de plaats van het zinken, waar ze een geschatte aantal van 705 overlevenden aan boord brachten. 

Na de ramp

De ramp werd begroet met een wereldwijde schok en verontwaardiging over het enorme verlies van leven en de regelgevende en operationele fouten die ertoe hebben geleid. Openbaar onderzoek heeft in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten geleid tot belangrijke verbeteringen in de veiligheid op zee. Een van hun belangrijkste erfenissen was de oprichting in 1914 van het Internationaal Verdrag voor de beveiliging van mensenlevens op zee (SOLAS), die nog steeds gaat over de veiligheid op zee vandaag. Bovendien werden een aantal nieuwe draadloze verordeningen doorgegeven over de hele wereld in een poging om te leren van de vele misstappen in draadloze communicatie die veel meer passagiers had kunnen redden in de ramp van de Titanic. De overlevenden verloren al hun geld en bezittingen en waren berooid. Veel gezinnen, in het bijzonder die van de bemanningsleden uit Southampton, verloren hun primaire brood-winnaars. Ze werden geholpen door een  openbare sympathie en giften. Een deel van de mannelijke overlevenden, met name de White Star Line's voorzitter, J. Bruce Ismay, werden beschuldigd van lafheid voor het verlaten van het schip, terwijl mensen nog aan boord waren, en hij werd sociaal afgestoten. Het wrak van de Titanic bleef op de zeebodem, in tweeën gesplitst en geleidelijk vergaan op een diepte van 12.415 voet (3.784 m). Sinds de ontdekking in 1985, hebben ze duizenden delen teruggevonden en tentoongesteld in musea over de hele wereld. Titanic is uitgegroeid tot een van de meest beroemde schepen in de geschiedenis. De Titanic word in leven gehouden door een groot aantal boeken, volksliederen, films, tentoonstellingen en gedenktekens.

De bouw van de Titanic

De enorme omvang van Titanic en haar zusterschepen vormden een grote technische uitdaging voor Harland en Wolff. Geen scheepsbouwer had ooit geprobeerd om schepen van deze omvang te bouwen. De schepen werden gebouwd op het eiland Queen's, nu bekend als de Titanic Quarter in Belfast Harbour. Harland en Wolff moesten drie bestaande scheepshellingen slopen en twee nieuwe scheepshellingen bouwen om de grootste schip ooit te maken en om met andere reuze schepen te concureren. De constructie werd vergemakkelijkt door een enorme stellage gebouwd door Sir William Arrol & Co, een Schotse firma die verantwoordelijk is voor de bouw van de Forth Bridge en de Londense Tower Bridge. De hijskranen stonden 228 voet (69 m) hoog, 270 voet (82 m) breed en 840 voet (260 m) lang, en woog meer dan 6.000 ton. Het ondergebracht aantal mobiele kranen waaronder een aparte drijvende kraan, kon 200 ton heffen en werd meegenomen vanuit Duitsland. De bouw van de Titanic en Olympic vond vrijwel parallel plaats. De romp van de Olympic werd als eerst gelegd op 16 december 1908 en van de Titanic op 31 maart 1909. De bouw van beide schepen duurde ongeveer 26 maanden en volgden ongeveer hetzelfde bouwproces. Ze werden hoofdzakelijk ontworpen als enorme zwevende kokerbalk met de kiel als een ruggengraat en de frames van de romp als de ribben. Als basis hadden de schepen een dubbele bodem van 5 feet 3 inch (1,60 m) diep en ondersteunden 300 frames, elk tussen 24 inches (61 cm) en 36 inch (91 cm) lang en waren tot ongeveer 66 voet (20 m) lang. Ze eindigden bij brugdek (B Deck) en werden bedekt met stalen platen die de buitenhuid van de schepen vormden. De 2.000 rompplaten waren per stuk gewalst staal, meestal tot 6 voet (1,8 m) breed en 30 voet (9,1 m)  lang met een gewicht tussen 2,5 en 3 ton. De dikte varieerde van 1,5 inches (3,8 cm) tot 1 inch (2,5 cm). De platen werden overlappend gelegd van de kiel tot het ruim. Boven dat punt werden  de platen gelegd in de "in en uit" mode, waar strakke plating werd toegepast in banden (de "in strips") met de gaten die vallen onder de "out strips", overlappend aan de randen. Lassen van staal was nog in de kinderschoenen waardoor de structuur bij elkaar gehouden moest worden met meer dan drie miljoen kilo ijzer en staal. De klinknagels op zich zelf wogen meer dan 1.200 ton. Ze werden gelegd met hydraulische machines of werden gehamerd met de hand.

Het interieur van plafonds waren bedekt met geschilderde kurkkorrels om condensvorming tegen te gaan. De bovenbouw bestond uit twee dekken, de Promenade Deck en Boat Deck, die waren ongeveer 500 voet (150 m) lang. Ze onderbracht de officierskantoren, een fitnessruimte, openbare ruimtes en eersteklas hutten, plus de brug en stuurhut. De schepen reddingsboten werden uitgevoerd op het Boat Deck, het bovenste dek. Permanent boven het dek waren vier schoorstenen, elk vaalgeel geschilderd met zwarte topjes. Hoewel er slechts driefunctioneel waren was de laatste een dummy, geïnstalleerd voor esthetische doeleinden. Er waren ook twee masten, elk 155 voet (47 m) hoog, die boortorens ondersteunden voor het beladen. Een draadloze antenne werd geslingerd tussen de masten. 

Het werk van de bouw van de schepen was moeilijk en gevaarlijk voor de 15.000 mannen die bij Harland & Wolff werkte in die tijd. Een groot deel van het werk dat gevaarlijk was werd uitgevoerd zonder veiligheiduitrusting zoals helmen of handschoenen voor machines. Dat er doden en gewonden zouden zijn was te verwachten. Tijdens de bouw van de Titanic, werden 246 blessures geregistreerd, 28 van hen "ernstig", zoals armen gebroken door machines of benen verpletterd onder vallende stukken van staal. Zes mensen kwamen om op het schip terwijl ze werd gebouwd en ingericht, en nog eens twee stierven in de scheepswerf en loods. 

Feiten Titanic

 • Naam: RMS Titanic 
 •  Eigenaar: White Star Line
 • Haven van registratie: Liverpool, Verenigd Koninkrijk
 • Route: Southampton naar New York City
 • Besteld: 17 september 1908
 • Bouwer: Harland en Wolff, Belfast
 • Bouwnummer: 401
 • Bepaald: 31 maart 1909
 • Gelanceerd: 31 mei 1911
 • Voltooid: 2 april 1912
 • Maidentrip: 10 april 1912
 • In dienst: 10 april 1912
 • Identificatie: Radio roepnaam "MGY"
 • Het lot: Raakte een ijsberg om 23:40 uur (scheeps-tijd)  op 14 april 1912 op haar eerste reis en zonk 2 uur en 40 minuten later

Algemene kenmerken

 • Klasse en type: Olympische klasse oceaanstomer
 • Tonnage: 46.328 BRT
 • Waterverplaatsing: 52.310 ton
 • Lengte: 882 ft 6 in (269,0 m)
 • Breedte: 92 ft 0 in (28,0 m)
 • Lengte: 175 ft (53,3 m) (vanaf kiel naar boven de schoorstenen)
 • Diepgang: 34 ft 7 in (10,5 m)
 • Diepte: 64 ft 6 in (19,7 m)
 • Dekken: 9 (A-G)
 • Geïnstalleerd vermogen: 24 double-ended en 5 single-ended boilers voeden twee heen stoommachines voor de vleugel schroeven en een lage druk turbine voor het centrum propeller; [1]-uitgang: 46.000 HP
 • Voortstuwing: Twee 3-blads vleugel schroeven en een 4-blads propeller centrum
 • Snelheid: Cruising: 21 knopen (39 km / h; 24 mph). Max: 24 kn (44 km / h; 28 mph)
 • Capaciteit: Passagiers: 2.435, bemanning: 892
 • Opmerkingen: Reddingsboten: 20 voor 1.178 mensen

Conclusie

De Titanic was een uniek cruiseschip dat helaas ten onder ging door een botsing met een ijsberg op 15 April 1912. Vele passagiers en bemanningsleden lieten hierbij het leven. Het was een drama die de hele wereld schokte. Desalniettemin blijft de Titanic tot op de dag van vandaag het meest besproken cruiseschip ter wereld die bij velen mooie herinneringen heeft achtergelaten.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden