Het Edelhert

Inleiding

Graag leid ik dit artikel in met 1 van mijn favoriete uitspraken:

Roodwild is een droom, een legende, een ongekende weelde in ons kleine dicht bevolkte land - P. Fentener van vlissingen

De benaming edelhert

Het edelhert werd tot in de 19e eeuw meestal "hert" genoemde, dus zonder het voorvoegsel "edel" Dat heeft tot verwarring geleid: Het damhert werd dan ook na de 16e eeuw eveneens met hert aangeduid. Soms gebeurde dat ook bij de ree, maar dat lag meestal aan het gebrek aan kennis. Het damhert kwam vanaf 1500 en wellicht eerder in Nederland voor in parken en in de vrije wildbaan. Bij het begrip "hert" moet daarom vaak uit de context worden afgeleid of er nu gesproken werd over een damhert of edelhert.

Het begrip edelhert is zeer waarschijnlijk ingevoerd in de 18e eeuw. In het Zamenspraaken van martinet ( 1769 ) schrijft hij: 'Wanneer ik het hert verkoos, beoogde ik niets anders dan het gewone hert, dat wegens de verlustiging, die't aan de grootste Vorsten en Heeren geeft, den bynaam van Edel draagt' Het edelhert was dus het gewone hert. De naam edelhert werd pas een gewoonte in de 19e eeuw.

Edelhert en zijn populariteit

Het edelhert wordt al meer dan 500 jaar geteeld, het is daarom niet verbazend dat er velen erg cynisch zijn over dit prachtige dier, echter deze groep mensen is in een grote minderheid, het edelhert is namelijk zeer populair en deelt tegenwoordig zijn populariteit met onderandere:

  • De zeehond
  • De Otter
  • De Das

Voor deze 3 diersoorten is de populariteit echter meer van recentere datum vanwege het feit dat deze 3 dieren voorafgaand verstoten en bestreden werden. Edelherten zijn voor zoverre altijd al populair geweest en deze hangt samen met het uiterlijk van het dier. In velen gemeente en familiewapens, gevelstenen en emblemen komt het edelhert voor, het heeft namelijk de volgende eigenschappen/betekenissen: Zachtmoedig, Fierheid, Serene Trots, Gevoel voor Stijl, eigenschappen waar men zich graag mee associeert.

Leefgebied

Sinds ongeveer 1800 is de Veluwe nog het enige leefgebied in Nederland waar het edelhert als standwild voorkomt, met name "Nationaal park de Hoge Veluwe" de vooraanstaande positie van de Veluwe voor het edelhert dateert echter van ver voor 1800

Nationaal park de hoge veluwe

Het park bestaat uit ongeveer 50 km². Dit is ongeveer vijf procent van de Veluwe, en is het grootste aaneengesloten ( 1000 km² ) natuurterrein van Nederland . De Hoge Veluwe wordt afgesloten door hoge hekken. De Hoge Veluwe is het enige nationaal natuurpark waar je entree moet betalen dit komt omdat ze geen subsidie krijgen van de overheid zoals alle anderen nationale parken in nederland. Er zijn drie ingangen met kassa's om de Hoge Veluwe. In de planning is een rasterverlagingen aan de oost- en de westzijde van de Hoge Veluwe waar edelherten en reeën overheen kunnen springen. Het project Hart van de Veluwe voorziet naast deze rasterverlaging verder in een ecoduct over de drukke weg Otterlo-Schaarsbergen, langs de westzijde van het park. Want dat zou er voor zorgen dat er voor het eerst weer sinds 1932 wildmigratie mogelijk is tussen de Hoge Veluwe en het deel van de Veluwe Ede,Otterlo en Oosterbeek. Het huidige raster werd in 1932 voltooid. De rasterverlagingen en andere maatregelen zijn reeds genomen aan de noordkant en aan de oostkant van het park.

Buiten de afgesloten terreinen en de zogeheten 'vrije wildbaan' op de Veluwe in Nederland vrijwel geen edelherten (meer) voor. Dat is de schuld van ons mensen. Vroeger was heel nederland bezet met het Edelhert, maar de dieren zijn nu verjaagd naar minder voedselrijke gebieden. En voedsel rijke gebieden zoals ooibossen, kleigebieden, rivierlopen, etc zijn voor de dieren onbereikbaar gemaakt. Door wegen, rasters en jacht wordt bijna elke poging van herten om terug te keren naar hun oude leefgebieden tegengegaan. Elk jaar zijn er meldingen van op natuurlijke wijze uit Duitsland naar Nederland migrerende edelherten. Dit komt met regelmaat voor aan de oostliggende provincies. Deze dieren worden echter niet getolereerd en daarom vaak per direct afgeschoten.

De gebieden waar de herten nu in Nederland leven zijn onderling niet meer via ecologische routes bereikbaar. Dus vandaar het initiatief van Hart van de Veluwe

Het edelhert is een prachtig dier en als wij deze in de toekomst nog in het wild willen zien voorkomen in Nederland dan is het aan de mens deze dieren te tolereren, en is het onze taak er voor te zorgen dat dit prachtige dier niet verdwijnt uit ons land d.m.v. Ecoducten en nieuwe aan te leggen ecologische verbindingen.