Groene Boomkikkers spotten in Nederland! Waar kan dat

De Groene Boomkikker

Kikkers zien in Nederland is niet moeilijk. Je hoeft maar een vijver te hebben met wat begroeiing en beschutting en er is een grote kans dat je kikkers in je tuin hebt. Of ga anders naar één van de vele sloten of plasjes die Nederland rijk is, speur de waterkant af en voila, het kwaken van de kikkers komt je al tegemoet. Er zijn verschillende soorten kikkers in Nederland, één daar van is wel heel bijzonder; de boomkikker. Jawel, geloof het of niet, hij komt echt voor in Nederland, je hoeft dus niet meer speciaal dat reisje te maken naar de dierentuin of het reptielenhuis om de boomkikker te aanschouwen.

Waar komt de groene boomkikker voor in Nederland?

De boomkikker (hyla arborea) komt in een groter deel van Europa voor, maar dat hij ook in Nederland te vinden is, is wel heel interessant. De boomkikker is te vinden in veelal open stukken met bosjes (bramenstruiken) in de buurt van stilstaand oppervlakte water. De boomkikker is een klimkikker, dus is vaak in bosjes te vinden. Hier heeft hij meerdere prooien, maar zeker ook vijanden. Denk vooral aan de mens. Die een grote bedreiging is voor de soort (handel/ natuurkap).

Boomkikkers komen in Nederland vooral voor in de gemeente Echt-Susteren (Limburg). Ze zijn te vinden in het staatnatuurgebied, 'De Doort'.

Mensen vanuit heel Nederland komen hierheen om (als ze geluk hebben) een boomkikker te zien.

Hoe vind je de groene boomkikker

Boomkikkers vinden is een lastig karwei. Allereerst vanwege de schutkleur van de kikker (een gladde lichtgroene huid) die opgaat in de omgeving (blaadjes) en ten tweede omdat het beestje natuurlijk niet zo groot is. Verder weten mensen vaak niet goed waar en hoe ze moeten zoeken. Boomkikkers zijn vooral te vinden in braamstruiken. (Het aanbrengen van wanden met braamstruiken is één van de maatregelen die staatsbosbeheer gebruikt om de populatie boskikkers terug omhoog te brengen). Ze zitten vrijwel altijd op ooghoogte, gewoon op een blad van een braamstruik of op een stekelige tak. Ga dus gewoon rustig op ooghoogte alle bosjes en blaadjes af, wanneer je aan het zoeken bent. Grond en hoger gelegen delen hoef je niet af te speuren. Verder zoeken de meeste mensen verkeerd. Het is vaak onnodig tijdverlies om boomkikkers te gaan zoeken langs of vlakbij een poel. (Deze hebben de kikkers wel nodig om zich voort te planten etcetera, maar ze trekken gewoonlijk verder weg van de poel richting de bramenstruiken). Ga gerust een paar honderd meter verder van een poel af zoeken, de kans is daar veel groter om een boomkikker te vinden. Verder is het de grootste noodzaak om niet te gehaast te zijn en veel geduld te hebben.

Boomkikkers in Nederland bedreigde diersoort.

In Nederland is de boomkikker een bedreigde soort. Allereerst woden boomkikkers als zeer gewild beschouwd voor bijvoorbeeld in een terrarium. Ze duiken dan ook vaak op in de handel.

Ook het verlanden van natuurgebied, nieuwbouw, houtkap, maaien van gras, watervervuiling, verzuring of verdroging. zijn voorbeelden van dingen die de populatie geen goed doen. Mocht je ooit een groene boomkikker vinden, laat deze dan lekker met rust, neem een paar foto's en laat het diertje zitten waar die zit.

Doort