Hebben dieren een zesde zintuig

Algemeen

Dieren kunnen rampen voorspellen en je er zelfs voor waarschuwen of tegen beschermen, jou terugvinden terwijl je verhuist bent of ze ergens bent verloren tijdens een vakantie. Ook weten ze van te voren wanneer jij thuiskomt en merken ze het als een dierbare van ze komt te overlijden. Hier staan een aantal voorbeelden van verhalen die echt zijn gebeurd over dieren die iets bijzonders hebben gedaan. Dit zijn allemaal gebeurtenissen wat mensen de dieren niet kunnen aanleren, zoals pootjes geven of braaf zitten, maar wat van nature bij de dieren is ingebouwd. Hond of kat, olifant of muis, het maakt niet uit al deze dieren zijn tot deze dingen in staat. Leven de dieren op hun gevoel of is het hun instinct die er voor zorgt dat dieren tot deze dingen in staat zijn? Wat het ook is, het roept vragen in ons op en doet de wetenschap verbazen.

Verschillende vormen

Parapsycholoog dokter Joseph Banks Rhine heeft in de jaren vijftig aan de Duke-universiteit in Noord-Carolina onderzoek gedaan naar paranormale ervaringen van en met dieren of dierlijke psi. Hij onderscheidde vijf vormen:

  • het voorspellen van natuurrampen
  • voelen dat een dierbare persoon thuiskomt
  • het terug vinden van de weg naar huis
  • PSI-trailing
  • voorvoelen van bijzondere gebeurtenissen

Voorspellen van natuurrampen

Dieren kunnen ons waarschuwen voor rampen. Dokter Utes Pleimes van de universiteit van Geissen heeft achthonderd gevallen verzameld waarin dieren waarschuwden, Daaruit blijkt dat wij die waarschuwingen serieus moeten nemen. Enkele uren voor de aardbeving in 1963 sprongen de dieren in de dierentuin van Skopje in Macedonië tegen de hekken van hun kooien.

Voelen dat een dierbare thuiskomt

De olifant uit de film "Elephant Boy" verhuisde na de opnames naar Dudley Zoo in Engeland. Toen de Indiase acteur Sabu uit de film na een paar maanden op bezoek ging bij zijn vriend, begon de olifant vrolijk te trompetteren terwijl hij Sabu nog lang niet kon zien. De olifant bleef trompetteren tot Sabu er was.

PSI-trailing

In 1958 verhuisde Donald Moore met zijn gezin van Nebraska naar Louisiana. Onderweg raakten ze de poes Hornblower kwijt. Drie weken later dook Hornblower bij het nieuwe huis op, meer dan 700km van de plek waar hij was verdwenen. In 1959 verhuisde een Zuid-Afrikaanse familie naar een plaats 1100km verderop. Hun schildpad lieten ze achter. Het dier vond hun drie jaar later terug, hij had zijn naamplaatje nog om. Dit zijn twee voorbeelden van "psi-trailing", dit betekent het afleggen van grote afstanden naar onbekende plaatsen op zoek naar het baasje.

Voorvoelen

De Engelsman Brown moest in 1914 als soldaat naar het front in Frankrijk. Kort daarna verdween zijn hond Prince. Zijn vrouw hoorde later dat Prince naar de dokken in Londen was gelopen, het Kanaal was overgestoken en zijn baas in de loopgraven in Armentières gevonden had. Stafleden van het Witte Huis hebben verteld dat Lincolns hond hond kort voordat de president in 1865 werd vermoord, jankend rondrende. Sommige dieren kunnen het overlijden voorvoelen van een dierbaar iemand die elders verblijft.