De boa constrictor

Waar leeft de boa constrictor of afgodslang?

De boa constrictor leeft in de warmere gebieden van Amerika. Van Noord/Mexico tot Argentienie. De slang kan overal leven, op de open savannes, aan de rand van de woestijn maar ook in de bossen en het water. Het is een goede zwemmer. Overdag ligt hij verscholen, soms zelfs hoog in een boom, maar meestal op de grond. In de nacht gaat hij dan op jacht. De boa constrictor speelt een belangrijke rol in de godsdienstige riten van enkele indianenstammen. Dat heeft hem zijn tweede naam "afgodslang" gegeven.

Hoe ziet de boa constrictor eruit?

In ieder geval niet zo gevaarlijk als vaak wordt gedacht. Het is een "vriendelijke" slang. In ieder geval is hij niet gevaarlijk voor de mens. Het is een wurgslang maar te klein om een mens te doden. De boa constrictor wordt slechts 3,5 meter lang. De Anaconda, die ook tot de boa´s behoort, kan wel 9,5 meter worden. Constrictor betekent sluitspier en is afgeleid van hun manier van doden. Door wurging dus. De boa constrictor is goed gecamoufleerd. Zijn patroon van kleuren lijkt op blaadjes in het zonlicht. Daardoor zie je hem niet als hij ergens ligt onder een struik of in de boom. Iedere boa heeft weer een ander kleurenpatroon. Geen enkele boa is hetzelfde. Ook de lengte is divers. Dit hangt samen met het leefgebied en klimaat van de streek. Een slang heeft geen ledematen. Soms zijn er nog kleine overblijfselen van wat zoiets als ledematen geweest moet zijn. Zo heeft de boa nog kleine uitgroeingen, die lijken op klauwtjes aan beide zijden van de anus. Hij gebruikt deze beslist niet om te lopen maar deze staan hem nog wel ten dienste van de paring. Hij kan hier het vrouwtje mee kietelen zodat deze zin krijgt in een paring. Een slang kan niet knipperen met zijn ogen. Hij kan de ogen niet sluiten en slaapt met zijn ogen open. Een slang vervelt eens in de zoveel tijd. Zijn vel groeit namelijk niet mee met zijn lichaam. Hij stroopt zijn vel eraf door deze langs een tak of ander voorwerp te schuren. De huid die achterblijft is een copie van de slang alleen is het vel nu omgekeerd. De binnenzijde zit nu aan de buitenkant.

Wat eet een boa constrictor?

Een boa houdt niet van achtervolgingen. Hij wacht liever op zijn prooi om toe te slaan. Dat kan een muis of rat zijn, of een ander klein zoogdier. Dit is afhankelijk van zijn eigen grootte. Zodra er een lekker hapje voorbij komt valt hij aan en zet zijn tanden in de prooi. Daarna draait hij zijn lichaam er omheen en haalt dit steeds strakker aan. Als zijn prooi inademt haalt hij aan zodat hij steeds meer lucht uit zijn prooi perst. Na een korte tijd voelt hij geen hartslag meer en dan eet hij hem op. Hij slikt zijn prooi in zijn geheel naar binnen. Dit kan hij doen omdat zijn kaken niet met elkaar vergroeid zijn. Er zit een soort van elastiek tussen zodat hij zijn bek heel ver kan openen. Het duurt enige tijd voordat de prooi helemasal naar zijn maag is toegewerkt. Nu heeft hij weer voor een aantal dagen voldoende gegeten. De vertering gaat vrij snel door de sterke sappen die zich in de maag van de boa bevinden maar dit duurt toch een flink aantal dagen, afhankelijk van de grootte van de prooi.

Hoe krijgt een boa constrictor jongen?

Alle reptielen zijn eierleggend maar sommige reptielen laten de eieren in het lichaam uitkomen. Dat noemt men dan levendbarend. Zo ook de boa constrictor. Na de paring ontwikkelen wel zestig eitjes tot slangetjes in de buik van hun moeder. De eitjes zijn eigenlijk vliesjes, in ieder vliesje zit een slangetje. Tijdens de geboorte scheurt het vliesje en komt het slangetje naar buiten. Het is dan al wel 50 centimeter lang. Na een aantal dagen eten ze la hun eerst baby muisje of een klein vogeltje. Zelf worden ze ook af en toe opgegeten door weer een ander dier, bijv. een slang, roofvogel of krokodil. Na twee tot drie jaar is de boa constrictor volwassen.

Mag je deze slang houden als huisdier?

De boa constrictor wordt regelmatig gehouden als huisdier.Het is geen beschermd dier. Er wordt veel meegekweekt. Het is geen aaibaar dier maar wel een zeer interesant huisdier. De meningen hierover verschillen nogal. Dit laat ik echter aan een ieder zelf over en wil er geen oordeel over vormen. In zijn leefgebied wordt de slang wel gehouden door de mensen om ratten en muizen te vangen. Deze slang vormt geen enkel gevaar voor de mens.