Stokstaartjes

Waarom zijn STOKSTAARTJES zo leuk?

Waar leven stokstaartjes?

Hun natuurlijke omgeving bevindt zich in Zuid Afrika. Zij worden ook veel in dierentuinen gehouden. Onder andere in Emmen en Rotterdam en in de parken van Zodiac zoo´s

Hier hebben we het over de in het wild levende dieren. Het zijn kleine roofdieren die behoren bij de familie van de mangoesten. Hun wetenschappelijke naam is Suricata Suricatta. Ze komen voor in de droge gebieden van Zuis/Africa, Namibie en Botswana. Daar leven ze in groepen en hebben een teretorium van wel 15 km2. Een familie of groep kan bestaan uit zo`n dertig dieren. Zij leven ondergronds maar overdag kiezen ze ervoor om buiten te spelen, te eten of te zonnen. Er staat er dan wel een op wacht. Stokstijf op een verhoging spiedt hij de omgeving af en bij het minste gevaar waarschuwt hij de andere stokstaartjes zodat deze snel kunnen vluchten.Een stokstaartje kan het verschil zien tussen een arend en een gier als deze hoog in de lucht vliegt. Dat is prettig voor hem want de eerste lust wel een stokstaartje en de tweede niet.

Het ondergrondse gangenstelsel is keurig ingericht met verschillende kamers zoals bijv. een `slaapkamer`, een kraamkamer waar de jongen worden groor gebracht en een wc waar ze hun behoefte doen. Allemaal met elkaar verbonden door tunnels van zo´n 15 cm. In doorsnee. Hier en daar zijn ze iets breder zodat de stokstaartjes zich om kunnen keren. De holen, maximaal twee meter onder het oppervlak bieden beschutting tegen de kou en vijanden.

Wat eten de stokstaartjes?

Stokstaartjes zijn carnivoren (vleeseters) Hun vvorkeur gaat uit naar insekten. Ook vinden ze klein gewervelde dieren en eieren wel lekker. Af en toe ook wat plantaardig voedsel. De stokstaartjes zijn vele uren per dag bezig om hun voedsel te zoeken. Zij doen dit door te graven in gras en zand en onder stenen te kijken. Mochten ze een schorpioen vinden dan proberen zij hem dood te slaan met hun voorpootjes. De scharen en gifstekels worden daarbij ontweken. Het zijn asociale eters. Het voedsel wordt niet gedeeld met elkaar. Dit wordt grommend aan elkaar duidelijk gemaakt.

Hoe ziet een stokstaartje eruit?

De vacht van het dier is grijs, zwart met bruin of bruin met een zilveren glans. Vaakm hebben ze wat donkere strepen over hun lichaam en een zwart staartpuntje. Hun pootjes zijn voorzien van lange nagels die ze gebruiken bij het graven maar ook om hun tanden mee schoon te houden. Het lichaam van het stokstaartje is helemaal aangepast op het graven. Hij kan zijn oren afsluiten tegen het zand en stof.

Hoe start het jonge leven van een stokstaartje?

Het leven begint na eenzwangerschap van 11 weken. Twee tot vijf jongen blijven in het nest, terwijl de moeder naar buiten gaat om voedsel te zoeken. Na een uur kunnen de jongen al lopen. De jongen worden opgepast door andere stokstaartjes. Hun moeder kan buiten krachten opdoen door stevig te eten. Hierdoor is ze in staat de jongen voldoende melk te geven. De jongen groeien voorspoedig en hoeven na drie maanden al niet meer te drinken bij moeder. Hun eerste prooien worden gebracht dor de volwassen dieren. Daarna als ze moeder tijdens de jacht kunnen volgen gaan ze naar buiten om hun voedsel zelf te vangen•Na een half jaar zijn de jongen volwassen.

Populaire dieren

Stokstaartjes zijn zeer populaire dierentuin dieren. In meer dan honderd dierentuinen in Europa en Amerika worden ze gehouden. Het zijn grappige dieren omdat er altijd een op de uitkijk staat en de rest aan het spelen is of zoeken naar voedsel. Ze zijn bijna altijd te zien overdag. Het zijn echter meesters in het ontsnappen. In 1996 kregen de stokstaartjes in Blijdorp een nieuw onderkomen. Spoedig ontsnapten de eersten en gingen op onderzoek in hun omgeving. Ze blijven in de direkte omgeving en als ze steeds terug keren naar hun verblijf mogen ze van hun gedeeltelijke vrijheid genieten. De dieren in de dierentuin eten kippevlees, honden/ en kattebrokken, fruit en eieren te eten.