Canadese lynx

Hoe ziet hij eruit

De lynx kan tussen de 90 en de 110 centimeter zitten. De lynx heeft een kort staartje van 5 tot 14 centimeter, bakkebaarden, en gepluimde driehoekige oren. De mannetjes Lynx is groter dan de vrouwtjes Lynx. De vacht van de lynx bruin grijzig. De staart heeft een zwart puntje. Lynxen hebben dichte vacht en de haarkussens aan hun voeten, die zorgen ervoor dat ze door de sneeuw kunnen lopen zonder dat ze er doorheen zakken. De gepluimde oorschelpen zijn heel nuttig voor het horen van de zwakste geluiden. Ze wegen van 8,9 tot 10,7 kilo. En ze kunnen 15 jaar worden.

Zijn gedrag

De Canadese lynxen worden gezien als eenzame dieren die alleen maar bijeenkomen tijdens de paarperiode. Vooral de mannelijke lynxen kunnen het niet uitstaan tegenover de andere mannelijke lynxen binnen hun eigen terein. Tijdens hun lange of niet lange verplaatsingen worden door deze katachtigen steeds geurvlaggen geplaatst. Wetenschappers denken dat dit gedrag komt omdat de dieren zoveel mogelijk proberen elkaar te vermijden. Lynxen zijn vooral ’s nachts actief behalve als ze niets gevangen hebben als dat gebeurd dan gaan ze overdag ook verder.

Jaagtechniek

Bij de jaag techniek gaat de lynx stil en lang wachten op een tak tot ze haar prooi ziet. Wanneer ze haar prooi ziet springt ze van 10 tot 5 meter uit de boom en dood ze haar prooi snel. De lynx heeft intrekbare klauwen van 4 centimeter lang. Die gebruikt ze om haar prooi vast te houden en met haar hoektanden de prooi zijn nek in één beweging te breken. Daarna eet ze haar prooi op met haar scherpe hoektanden en kiezen.

Voedsel

Lynxen eten alleen maar vlees, met name het vlees van de Amerikaanse haas. De lynxen zijn de enige katachtigen die voornamelijk maar één diersoort eet. Wanneer er te weinig Amerikaanse hazen te vinden zijn, eet de lynx ook vogels, muizen en dieren die niet groter zijn dan een hert. De lynx heeft ook vijanden zoals de wolven, poema’s en andere roofsoorten. De lynxen worden ook door de mens bedreigt omdat de pels van een lynx veel oplevert.

De voortplanting

Als het mannetje en het vrouwtje in hetzelfde gebied zijn, slaakt het vrouwtje een harde kreet uit die je honderden meters verder kan horen. Zo weet het mannetje dat ze klaar is voor het voortplanten. Na de zwangerschap van 63 tot 70 dagen worden de jonge lynxen geboren in mei of juni. Het aantal jongen kan tussen de 1 en 6 liggen. Elk jong weegt tussen de 200 en 300 gram. Na tien dagen kunnen ze hun oogjes open doen. De vader besteedt verder geen aandacht meer aan ze. Na 3 maanden gaan ze met hun moeder mee jagen. Na 10 maanden zijn de jongen zelfstandig, sommige vrouwtjes kunnen zich dan voortplanten. Normaal gezien zijn ze pas in het tweede jaar seksueel volwassen.

Woonomgeving

De lynx komt voor in Alaska en Canada. En het zijn bosbewoners.

Conclusie

In onze contreien komt je dit beest dus niet tegen, behalve als pelsjas of pelskraag. Wat je bij ons wèl tegenkomt: vaders die zich niets van hun kroost aantrekken... Zeker overgewaaid uit het dierenrijk?