Milieuvriendelijk bouwen hoe doe je dat

Respect voor de mens en het milieu

Milieuvriendelijk bouwen heeft een aantal jaren geleden zijn intrede gedaan in Nederland en inmiddels wordt het begrip steeds sterker. Steeds meer mensen worden zich bewust van de positieve effecten van op deze wijze te werk gaan. Maar wat is het nu precies en hoe kun je het zelf realiseren in je eigen leven? Wanneer je je bezig houdt met deze manier van bouwen, dan geef je aan dat je bouwt met respect voor de mens en het milieu. Milieuvriendelijk handelen zorgt ervoor dat je zuiniger omgaat met energie en is daarnaast beter voor het milieu dan traditionele woningen. Tevens worden er ook nog eens grondstoffen mee bespaard.

Werken met milieuvriendelijke methoden en manieren

Het wordt ook wel DUBO bouwen genoemd. Dat betekent dat er gebouwd wordt met methoden en manieren die het milieu minder belasten. Dit kan bijvoorbeeld het opwekken van duurzame energie zijn. Maar ook het zuinig gebruik van energie, gebruik maken van schone en veilige materialen, duurzaam ruimtegebruik en het beperken van afval en andere effecten op het milieu. Daarnaast speelt ook de omgeving een belangrijke rol. Past de bouw van het huis bijvoorbeeld in het land? Als vorm voor duurzame energie kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor bodemenergie. 

Praktische vormgeving van duurzaam te werk gaan

Duurzaam bouwen gaat natuurlijk vooral om de praktijk. Energieverbruik kun je bijvoorbeeld beperken door gevels en daken te isoleren, zonlicht op te vangen en tijdschakelaars en led-verlichting aan te schaffen. Wanneer je gebruik wilt maken van duurzame energie, dan kun je er ook voor kiezen om zonnepanelen te plaatsen. Maar ook een zonneboiler is prima te gebruiken. Tijdens milieuvriendelijk bouwen kun je bijvoorbeeld ook gebruik maken van vloerverwarming. Dit is een lage temperatuurverwarming, maar wel een constante temperatuur. Wanneer je veel wind in de buurt hebt, dan moet je daar natuurlijk ook zeker gebruik van maken.

De positieve effecten van duurzaam bouwen

Duurzaamheid zorgt op de lange termijn alleen maar voor luxe. Een goed geïsoleerde vloer zorgt bijvoorbeeld niet voor koude voeten. Wanneer je voeten niet meer koud zijn, is ook de rest van je lichaam veel beter op temperatuur. Een goede isolatie van muren, gevels en daken zorgt ervoor dat er geen tocht meer in huis komt, waardoor je warm in huis of op je werkplek zit. Tevens kan het ook zorgen voor een stabiel klimaat in je woning of op je werkplek. Want ook steeds meer werkgevers houden zich hier mee bezig en doen er veel aan om de gezondheid van werknemers te bevorderen. 

De voordelen van milieuvriendelijk bouwen

Op deze manier woningen en gebouwen realiseren, brengt natuurlijk veel voordelen met zich mee, juist omdat het de mens en het milieu respecteert. Zo wordt er gebruik gemaakt van duurzaam materiaal, dat er voor zorgt dat er rekening wordt gehouden met de gezondheid van bewoners. Uiteraard draait duurzaam wonen ook om energiebesparing. Door goede ventilatie worden tevens schimmels en vocht voorkomen. Milieuvriendelijk bouwen is ook gebruik maken van materiaal dat te hergebruiken is. Ook raken grondstoffen veel minder snel uitgeput. Duurzaamheid staat daarom erg centraal. 

Conclusie

Wanneer je alles op een rijtje zet, kun je de conclusie trekken dat er best veel zelf te regelen valt met betrekking tot milieuvriendelijk bouwen. In de kern draait het er om dat er respect aanwezig is voor de mens en het milieu. Dat houdt onder andere in dat je zorgvuldig omgaat met energie, gebruik maakt van recyclebare grondstoffen of materialen en op een creatieve wijze energie opwekt. Ook het aanleggen van vloerverwarming en een goede isolatie van de te bouwen woningen of gebouwen zijn belangrijk. Duurzaamheid heeft ook altijd effect op de gezondheid van mensen. Ze vatten minder snel kou bijvoorbeeld en worden minder snel ziek, waardoor ook werkgevers daar meer profijt van hebben. Uiteraard is het voor jezelf natuurlijk ook gewoon prettig wanneer je goed in je lijf zit.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden