Hoe verlaag je het risico cq. kans op kanker

.//. Momenteel krijgt ruim één op de drie mensen in Nederland een bepaalde vorm van kanker. Jaarlijks overlijden in ons land zo’n 40.000 mensen aan de gevolgen van kanker. In 2000 werden zo’n 69.000 nieuwe gevallen van kanker geregistreerd in Nederland. In 2015 zal dit zijn opgelopen tot zo’n 95.000. Een toename van circa 40%. Kanker is de belangrijkste doodsoorzaak bij mannen, vóór hart- en vaatziekten.

Deze conclusies van de Wereld Kanker Onderzoeksfonds liegen er niet om. Daarom is het heel belangrijk dat we in Nederland bewust worden van de risico's van kanker. Het leven blijkt in een keer heel kort wanneer kanker wordt geconstateerd. Daarom wil het Kankerfonds ook duidelijk maken hoe je zelf kan bijdragen aan de verlaging van het kanker risico. .//.

Hoe kan je het risico op kanker verlagen

Er zijn vele manieren om de risicos aan te pakken:

 1. Streef naar een slank postuur maar vermijd ondergewicht
 2. Neem iedere dag minimaal een half uur lichaamsbeweging
 3. Vermijd dranken met suiker consumptie van calorierijk voedsel
 4. Kies voor veel groenten, fruit, volkoren producten en peulvruchten en varieer zo veel mogelijk
 5. Beperk de consumptie van rood vlees (zoals rund-, varkens- en lamsvlees) en vermijd bewerkt vlees
 6. Als u al alcohol drinkt, beperk het aantal glazen per dag dan tot 2 voor mannen en 1 voor vrouwen
 7. Beperk de consumptie van zout voedsel en met zout (natrium) bewerkt voedsel
 8. Vertrouw niet op voedingssupplementen om u tegen kanker te beschermen
 9. Rook niet
Uit het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk is gebleken dat een gezond lichaamsgewicht, een gezond voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging het risico op terugkeer van
ziekte verlaagt.

1) Streef naar een slank postuur maar vermijd ondergewicht

Streef naar een slank postuur maar vermijd ondergewicht: Overgewicht en obesitas verhogen het risico op kanker, met name dikke darm- en borstkanker. Een gezond gewicht verkrijgt u onder andere door gezond te eten en regelmatig te bewegen.

2) Neem iedere dag minimaal een half uur lichaamsbeweging

Neem iedere dag minimaal een half uur lichaamsbeweging: Lichaamsbeweging kan u beschermen tegen verschillende soorten kanker, waaronder darm- en borstkanker. Regelmatige lichaamsbeweging helpt tevens overgewicht en obesitas voorkomen. Iedere vorm van lichaamsbeweging draagt al bij aan een gezondere leefwijze.

3) Vermijd dranken met suiker consumptie van calorierijk voedsel

Dranken met veel suiker, zoals vele frisdranken en vruchtensappen zijn een belangrijke oorzaak van overgewicht. Ook vruchtensappen zonder toegevoegde suikers zijn een bron van calorieën. Drink deze niet al te vaak. Calorierijke voeding bevat meestal weinig vitaminen en mineralen en veel ongezonde vetten en suikers. Deze voedingsmiddelen vergroten de kans op obesitas en dus ook op kanker. Vervang calorierijk producten door groente en fruit.

4) Kies voor veel groenten, fruit, volkoren producten en peulvruchten en varieer zo veel mogelijk

Het is bewezen dat groenten, fruit en andere producten die veel vezels bevatten (zoals natuurlijke granen en peulvruchten) waarschijnlijk ons tegen kanker beschermen. Bijvoorbeeld mond-, maag en darmkanker. Eet iedere dag vijf of meer porties groente en fruit.

5) Beperk de consumptie van rood vlees (zoals rund-, varkens- en lamsvlees) en vermijd bewerkt vlees

Onderzoek toont aan dat rood en bewerkt vlees (gerookt, gezouten of anders geconserveerd) het risico op darmkanker verhogen. Streef ernaar om per week niet meer dan 500 gram (gewicht van bereid vlees) rood vlees te eten. Probeer het eten van bewerkt vlees zoals ham salami en worst te vermijden.

6) Als u al alcohol drinkt, beperk het aantal glazen per dag dan tot 2 voor mannen en 1 voor vrouwen

Alcohol kan het risico op verschillende soorten kanker verhogen. Met name mond- en borstkanker. Het rapport toont aan dat iedere vorm van alcohol (bier, wijn, sterke drank) het risico op kanker kan verhogen. Kiest u er toch voor om alcohol te drinken, doe het dan met mate.

7) Beperk de consumptie van zout voedsel en met zout (natrium) bewerkt voedsel

Onderzoek toont aan dat zoute voeding en voedsel bewerkt met zout waarschijnlijk maagkanker kunnen veroorzaken. Gebruik bij voorkeur kruiden en specerijen om uw voedsel te bereiden. Onthoud dat veel kant- en klare producten, bijvoorbeeld ontbijtgranen als cornflakes, veel zout kunnen bevatten.

8) Vertrouw niet op voedingssupplementen om u tegen kanker te beschermen

Onderzoek toont aan dat een hoge dosis van bepaalde voedingssupplementen het risico op kanker kan beïnvloeden. Het is beter om alle benodigde voedingsstoffen via uw voeding binnen te krijgen. Sommige groepen mensen kunnen baat hebben bij voedingssupplementen.

9) Stop met roken of begin niet aan roken.

Roken is de bekendste veroorzaker van kanker. Er bestaat geen twijfel over dat roken of gebruik van tabak in welke vorm dan ook, één van de allerslechtste keuzes is die men op het gebied van gezondheid kan maken. Niet alleen verhoogt tabak de kans op longkanker aanzienlijk, ook andere vormen van kanker worden erdoor beïnvloed. Bovendien verhoogt roken het risico op een hartaanval en een beroerte. Als u rookt, probeer daar dan zo snel mogelijk mee te stoppen. Bent u een niet-roker, voorkom dan situaties waarin u meerookt en streef naar een rookvrije omgeving. .//.

 • Geef baby’s de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding. Dat is het beste voor moeder en baby. Vul daarna aan met andere vloeibare en vaste voeding.

Onderzoek toont duidelijk aan dat borstvoeding de moeder kan beschermen tegen borstkanker en de baby tegen overgewicht op latere leeftijd. shim

 • Als u kanker heeft gehad en de behandeling is beëindigd, volg dan de aanbevelingen ter preventie van kanker op.

.//. Hoe kan ik het risico op kanker verlagen