Hoe wordt borstkanker bij mannen behandeld

Borstkanker bij de man

In grote lijnen verloopt de behandeling van borstkanker bij de man op dezelfde manier als bij de vrouw. En net zoals bij de vrouw, moet ook de tweede borst nauwkeurig worden opgevolgd. Aan informatie over mannelijke borstkanker wordt veel minder aandacht besteed tegenover de vrouwelijke info. Geen leuk onderwerp maar dit artikel hoopt elke man met diagnose borstkanker enig inzicht te brengen.

 

Mannelijke borstkanker ook een mammografie en echografie

  • Net als bij vrouwen wordt een bij mannelijke borstkanker een mammografie uitgevoerd bij mannen, ook al is het onderzoek technisch moeilijker uit te voeren door de kleine afmetingen van de mannenborst.
  • Mammografie kan bij sommige patiënten het verschil aantonen tussen borstkanker en gynaecomastie en is ook waardevol in het opvolgen van de tweede borst.
  • Net als bij vrouwen wordt echografie gebruikt in het onderzoek van de borstafwijking.

Biopsie

Biopsie met behulp van een dunne naald (dunne naald-aspiratie) wordt steeds meer gebruikt bij de diagnose van een gezwel in de mannenborst. Nochtans wordt deze techniek nog vaak overgeslagen en gaat men dadelijk over tot een open biopsie.

Soorten borstkanker

Mannen kunnen dezelfde soorten borstkanker krijgen als vrouwen. Ook bij hen is het 'knobbeltje' de meest voorkomende soort borstkanker. Gezwelletjes of knobbeltjes in de melkgangen of in de melkklieren komen bij mannen zeer weinig voor. Dit is ook heel normaal aangezien in de normale mannenborst geen melkgangen of melkklieren aanwezig zijn.

Behandeling

1. Mastectomie

Een borstsparende operatie is bij mannen meestal niet van toepassing omwille van de kleine omvang van de mannenborst. Daarom wordt bij mannen in het overgrote deel van de gevallen een mastectomie (de volledige verwijdering van de borst plus de lymfeknopen in de oksel) uitgevoerd. In een beperkt aantal gevallen (als de tumor zich heeft vastgehecht aan de borstwand) wordt een totale radicale mastectomie uitgevoerd. De operatietechnieken die worden toegepast zijn bij mannen en vrouwen identiek.

2. Radiotherapie

Bij mannelijke borstkanker wordt radiotherapie vooral toegediend om de lymfknopen aan de onderzijde van het borstbeen te bestralen.

3. Chemotherapie

Chemotherapeutische behandeling na een borstoperatie zou het risico op lokale terugkeer en van het latere ontstaan van uitzaaiingen verminderen.

4. Hormoontherapie

Hormoontherapie werd in het verleden vooral toegepast bij de behandeling van uitgezaaide borstkanker maar wordt nu ook meer en meer voorgeschreven als aanvullende therapie bij mannen waarvan de okselklier is aantgetast en/of aanwezige tumoren.

De traditionele hormonale therapie bij mannen bestond uit het wegnemen van de zaadballen.

Deze behandeling wordt echter momenteel veel minder vaak toegepast en is hoofdzakelijk vervangen door Tamoxifen. Ook bij mannen kan Tamoxifen een aantal bijwerkingen hebben zoals warmte-opwellingen en impotentie.

Prognose

  1. In het verleden werd gedacht dat mannen met borstkanker een slechtere prognose hadden dan vrouwen maar verschillende recente studies hebben aangetoond dat in gevallen die vergelijkbaar zijn ook de prognose gelijk is.
  2. De belangrijkste factoren om het toekomstig verloop van borstkanker bij de man te voorspellen, is de grootte van de knobbel/letsel en de aanwezigheid van kwaadaardige cellen in de lymfeklieren van de oksel.
  3. Zoals bij vrouwen komt het er ook bij mannen op aan zo vroeg mogelijk de diagnose te stellen en de behandeling te starten.

Links

De man en borstkanker

Waarom verdient Pink Ribbon massaal onze steun