Gouden nanodeeltjes als genezing voor kanker

Momenteel wordt er een nieuwe techniek ontwikkeld om kanker te bestrijden. Deze techniek maakt gebruik van nanotechnologie. Deze vorm van nanotechnologie is gebaseerd op het gebruik van goud nanodeeltjes bij de detectie en bestrijding van kanker. In de toekomst worden deze gouden deeltjes mogelijk gebruikt om in het lichaam kankercellen te detecteren en te vernietigen.

Wat zijn goud nanodeeltjes

Goud nanodeeltjes zijn kleine deeltjes die gemaakt zijn van zuiver goud. De afmetingen liggen rond de 30 tot 50 nanometer, wat overeenkomt met ongeveer 30 miljardste meter. Ze zijn te vervaardigen in verschillende vormen, namelijk in bolvorm en in cilindervorm.

Werking

Het idee achter de techniek is dat specifieke antilichamen aan deze gouden nanodeeltjes gehecht worden. Deze antideeltjes zullen op hun beurt weer alleen hechten aan kankercellen in het lichaam. Als de kankercellen dan gevonden zijn door deze nanodeeltjes, kunnen de cellen gedetecteerd en vernietigd worden door ze te bestralen met een laser.

De detectie van de kankercellen vindt plaats doordat de gouden nanodeeltjes een signaal terug zenden in de vorm van geluid als ze beschenen worden met een laser. Als je dit signaal dan op een bepaalde plaats meet, dan weet je dat zich daar een kankercel bevindt.

De laser kan de kankercel ook direct vernietigen. Door de beschijning zal het gouden nanodeeltje licht opnemen. Dit licht wordt vervolgens omgezet in warmte door de deeltjes. Door deze warmte zal de kankercel exploderen.

Voordelen

Het grootste voordeel van deze techniek ten opzichte van andere technieken is dat deze methode van bestrijding zeer plaatselijk is. Er worden relatief weinig gezonde lichaamscellen vernietigt met deze methode. Bij chemotherapie bijvoorbeeld zullen ook een aantal gezonde delen van het lichaam aangetast worden, bijvoorbeeld de organen.

Bovendien is het ook mogelijk om individuele kankercellen te detecteren, omdat de gouden deeltjes zich ook aan losse cellen zullen hechten. Hiermee wordt de grootste boosdoener op het gebied van kanker bestreden, namelijk de uitzaaiing van de tumor richting andere plaatsen. Dit gebeurt vooral door de bloedbaan. Aangezien de nanodeeltjes ook in de bloedbaan terecht kunnen komen, kan het mogelijk zijn om ook de zogeten circulerende tumorcellen te bestrijden. Als dit werkt, dan is er een hele grote stap genomen richting de bestrijding van kanker

Daarnaast worden twee problemen in de bestrijding van kanker verenigt in één oplossing. Nu is er voor de detectie een apparaat nodig en voor de bestrijding een medicijn. In de toekomst vindt de detectie en bestrijding van kanker waarschijnlijk tegelijk plaats, namelijk na de injectie van de goud nanodeeltjes.

Een laatste groot voordeel is dat de gouden nanodeeltjes rood licht absorberen. Dit licht wordt niet door het lichaam zelf geabsorbeerd. Kijk maar naar je hand in de richting van de zon, dan kun je een rode gloed waarnemen. Als het lichaam ook het rode licht absorbeert, dan zullen we kanker nooit diep in het lichaam zullen behandelen.

Nadelen

Op het eerste gezicht lijken er weinig nadelen aan de techiek te zitten. Toch moet er goed nagedacht worden over mogelijke nadelen.

Een van deze nadelen is bijvoorbeeld dat we niet zeker weten dat ze ook weer verdwijnen uit het lichaam van de kankerpatient. Ze kunnen zich wellicht ook ophopen in het lichaam, wat dan zorgt voor andere complicaties. De deeltjes klonteren vrij snel samen in het lichaam van de kankerpatient, waardoor ze behandeld moeten worden met een bepaalde stof die de klontering tegengaat.

Bovendien zal er ook een methode bedacht moeten worden om de deeltjes op grote schaal te vervaardigen. Het maken van deze deeltjes kost nu relatief veel tijd, wat er voor zorgt dat de therapie zeer duur kan worden.

Tot slot is het niet wenselijk dat de deeltjes snel weer uit het lichaam verdwijnen, omdat de therapie dan maar kort uitgevoerd kan worden. Dit is nu wel het geval, de nanodeeltjes worden snel door de nieren uit het lichaam verwijderd.

Toekomst

Er is dus nog wat onderzoek te doen voordat kanker echt bestreden kan worden door deze techniek. De eerste resultaten zijn echter hoopvol: Bij muizen is het gelukt om kanker te bestrijden met deze deeltjes. In de toekomst zal er dus gewerkt worden aan toepassingen bij mensen en wellicht worden later vele levens gered.