Kader rond de term kanker

Kader rond de term kanker

In dit artikel zal ik in het kort een kader schetsen rond dit veel gebruikte woord. Kanker is een verzamelnaam voor een groot aantal (ongeneselijke) ziektes die middels celmutaties zijn ontstaan en zich door het lichaam verspreiden, resulterend in een vaak lang en pijnlijk ziektetraject en vaak ook sterfte. In de medische wereld wordt ook wel van oncologie gesproken.

Herkomst van de term kanker

Kanker vroeger canker(e) (1201 – 1250) is gevormd uit het Latijnse cancer wat de betekenis kreeft en kwaadaardige woekering heeft, verder verwant met het Griekse karkinos wat tevens kreeft en het dier met een harde schaal betekend. Verder is kanker verwant aan de term sjanker (venerische ziekte) en chancre uit het oud Frans (1778) wat tevens gezwel betekend.

Oncologie is een tak van wetenschap die zich met oncolgeen (gezwellen veroorzakend) bezigheid. Van het Griekse ogkos wat massa, omvang en opgeblazenheid betekend. Geen is een achtervoegsel wat voortbrengend betekend.

Tumor is tevens een term die vaak in de medische literatuur opduikt, tumor betekent zwelling (die hoeft dus niet ten gevolgen van kanker te zijn) de term deed als eerste zijn intreden in 1663 en stamt af van het Latijnse woord tumēre wat gezwollen zijn betekend (vergelijkbaar met tumult en tumulus)

Kanker als scheldwoord

Zoals bij meer ziekten het geval is, wordt ook kanker gebruikt om mensen te kleineren of grof te bejegenen, waarbij kanker zowel als bijvoeglijk naamwoord als zelfstandig naamwoord gebruikt wordt. Dit werpt echter ethische bezwaren[http://www.leerwiki.nl/Betekenis_van_het_scheldwoord_kanker_in_Nederland] op voor mensen die zelf aan deze ziekte leiden of anderen kennen die hieraan leiden. Zodat er ook vanuit gouvernementeel oogpunt actie wordt gevoerd tegen het misbruiken van de term kanker, als zodanig.

Medisch gebruik

soorten

Een groot deel van de medische wereld is impliciet danwel expliciet verbonden aan kankergerelateerde vakgebieden. Huisartsen en dermatologen zullen bijvoorbeeld huidtumoren kunnen vinden terwijl neurologen meer met hersentumoren te maken krijgen. Er zijn dan ook veel verschillende soorten[http://www.leerwiki.nl/Welke_soorten_kanker_bestaan_er] kanker die weer in verschillende vakgebieden opgesplitst kunnen worden.

Preventie

Vele vormen van preventie zijn bekend zo zou een goed dieet[http://www.leerwiki.nl/Bestaat_er_een_dieet_tegen_kanker%3F] de kans op kanker kunnen reduceren en het gebruik van paars fruit[http://www.leerwiki.nl/Waarom_beschermt_paars_fruit_tegen_kanker_en_alzheimer%3F] zou een positieve bijdragen kunnen hebben. verder zijn gezond leven, veel sporten, weinig stress en niet roken veel gehoorde kreten in de preventie[http://www.leerwiki.nl/Hoe_verlaag_je_het_risico_cq._kans_op_kanker] tegen kanker. Feit is echter dat kanker ook bij gezonde mensen voorkomt en er aanwijzingen gevonden zijn dat er mogelijk genetische factoren een rol spelen. Ook preventief onderzoek vormt een groot en duur onderdeel van preventie bijvoorbeeld de mammografie[http://www.leerwiki.nl/Wat_is_een_mammografie%3F] of de omstreden HPV vaccinatie[http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/schoolkind/22763/hpv-vaccinatie-wel-of-niet-doen].

Therapie

Wanneer kanker eenmaal is geconstateerd is er weer een veelvuldig aantal therapieën die gevolgd kunnen worden om genezing (curatief) of dragelijkheid (palliatief) te bereiken. Enkele voorbeelden zijn; bestralingen (waarbij middels gammastraling kwaadaarde cellen worden vernietigd), chemotherapie (waarbij met een medicijnencocktail sneldelende cellen worden aangetast), chirurgisch ingrijpen (waarbij de tumor en omliggend weefsel wordt verwijdert, soms slechts ten delen), Brachytherapie (waarbij een ingekapselde radioactieve bron wordt ter plaatsen van de tumor wordt ingebracht om deze zo van binnenuit te bestralen) en RFA-hitte-therapie (waarbij operatief een kleine warmtebron ter plaatsen van de tumor wordt aangebracht om zo tumorcellen kapot te maken).

Alternatieve geneeswijzen

Ook is er een royale markt aan alternatieve kankervoorkomende of genezende therapieën. Vanuit medisch wetenschappelijk oogpunt wordt deze tak echter zeer kritisch bekeken en wordt soms zelfs het verwijt gemaakt verantwoordelijk te zijn voor sterfgevallen, aangezien mensen die een alternatieve geneeswijze verkiezen boven een medische therapie misschien wel konden genezen door een regulier traject in te gaan. Vandaar ook adviseert wordt om naast een alternatieve geneesheer ook een gediplomeerd arts te raadplegen.