Welke soorten kanker bestaan er

Inleiding

Er zijn een heleboel vormen van kanker waarschijnlijk meer dan 100. Om dat allemaal te behandelen is natuurlijk te veel. We kunnen de meest voorkomende kankers die in Nederland voorkomen even opnoemen en kijken welke methodes er toegepast worden tot genezing.

Inhoud

Borstkanker: is een tumor in de borst van de vrouw of in het tepelgebied bij de man.

Leukemie: Is een soort kanker waar de witte bloedlichhampje de rode lichaampjes opeten.

Longkanker: Tumor in de longen.

Huidkanker: wanneer gewone huidcellen ontaarden in kwaadaardige cellen die ongeremd kunnen delen.

Slokdarmkanker: Tumor in de slokdarm

Hersentumor: Een tumor is een gezwel dat ontstaat door een teveel aan celdeling. In onze hersenen kunnen goedaardige of kwaadaardige tumoren ontstaan.

Alvleesklierkanker: In de alvlees (pancreas) is een tumor ontstaan. Je pancreas zit achter je maag.

Prostaatkanker: Dat is een kwaadaardige tumor van de prostaat. De prostaat ligt rondom de urinebuis.

Darmkanker: Bij darmkanker groeien er kwaadaardige gezwellen in de dikke darm.

Strottenhoofdkanker: Strottenhoofdkanker begint meestal in het slijmvlies van het strottenhoofd. Het strottenhoofd zit in de keel, op de plaats waar de luchtpijp en de slokdarm beginnen.

Baarmoederkanker: Baarmoederkanker is kanker van de baarmoeder en ontstaat bijna altijd in het slijmvlies van de baarmoederholte.

Baarmoederhalskanker: Baarmoederhalskanker is kanker van het slijmvlies in de baarmoederhals.

Borstvlieskanker: Borstvlieskanker is een vorm van kanker in het borstvlies (het borstvlies is de verzamelnaam voor het ribvlies en het longvlies).

Eierstokkanker: Eierstokkanker is een aandoening die uitgaat van het weefsel van de eierstok.

Nierkanker: Bij nierkanker ontwikkelen zich kwaadaardige gezwellen in het nierweefsel. De meest voorkomende vormen van nierkanker bij volwassenen is het niercelcarcinoom

Maagkanker: Er bestaan verschillende soorten tumoren van de maag. Het zogenoemde adenocarcinoom komt het vaakst voor (adeno betekent dat er een klier bij betrokken is en carcinoom betekent gezwel)

De meeste vormen van kanker zijn goed te behandelen. Het hangt af van de vorm en type kanker die geconstateerd is daar maken de doktoren een plan voor genezing.

De meest voorkomende behanelingen zijn:

Chirurgie: operatie altijd voor in vroeg stadium

Chemotherapie, Het meest gebruikt Bij deze behandeling neem je celdeling-remmende medicijnen in(cytostatica). De cytostatica worden in het bloed opgenomen en kunnen zo vrijwel overal in het lichaam de kankercellen bestrijden en vernietigen. Cytostatica kunnen op verschillende manieren worden ingenomen: 
- Via de mond
- Via een injectie in een spier of onder de huid
- Rechtstreeks in een ader.Radiotherapie, het meest gebruikt Dit is de behandeling van kanker door middel van straling. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten straling, het ligt er net aan van welke soort straling de arts het meest gunstige resultaat verwacht. Meestal is het röntgenstraling die wordt gebruikt. Andere soorten straling die worden gebruikt zijn elektronenbestraling en straling die afkomstig is uit een radioactieve bron. Al deze soorten zijn niet te zien, niet te ruiken en niet te voelen. Deze behandeling kan inwendig en uitwendig worden toegepast. Uitwendig wordt het meeste gebruikt maar soms ook wel een combinatie van inwendig en uitwendig. Bij uitwendige bestraling komt de straling uit een toestel en dringt van buitenaf door tot de kankercellen. Bij inwendige bestraling, ook wel brachytherapie genoemd, wordt radioactief materiaal in of vlakbij de tumor aangebracht. 
 Hormonale therapie, 
Deze behandelingen worden meestal toegepast bij vrouwen met borst- of baarmoederkanker en bij mannen vooral bij prostaatkanker. De behandeling kan als aanvullende behandeling worden toegepast omdat ze niet weten of er kankercellen zijn achter gebleven in het lichaam, dit noemen ze de adjuvante behandeling. De behandeling kan ook worden gegeven als er uitzaaiingen zijn en er geen genezing meer mogelijk is. Die behandeling noemen ze de palliatieve behandeling.

Immunotherapie, 
 
Bij deze behandeling krijg je medicijnen die gebruik maken van het afweersysteem om kankercellen te herkennen en daarna aan te vallen en te vernietigen. Als deze behandeling er op gericht is de patiënt te genezen dan noemen ze het de curatieve behandeling. Soms wordt er ook wel een andere behandeling aan toegevoegd om het resultaat te verbeteren en dan noemen ze het een adjuvante behandeling. Ook is er nog een palliatieve behandeling en die is er om de ziekte te remmen en de klachten te verminderen. Je krijgt dit medicijn meestal via een injectie of infuus.

Beenmerg- en stamceltransplantatie. Als je de hiervoor genoemde methodes niet vertrouwd, net zoals een operatie dan kun je overstappen op alternatieve behandelingen. Er is geen specifieke behandeling, dat ligt aan de soort kanker en in welk stadium het zich bevindt. Een voorbeeld is een dieet van bijvoorbeeld rauwkost.

Tip

  • Komt kanker vaak voor in de familie laat de huisarts een kankeronderzoek doen
  • Eet veel antioxidanten (zit in fruiten en groente).
  • Gebruik veel vitamine D.
  • Zorg voor voldoende beweeging en voorkom overgewicht.

Link

www.kanker.startpagina.nl

www.kwfkankerbestrijding.nl