Weet alles over klonen

Wat weet je over klonen

Klonen treedt op bij het kopiëren van een levend wezen. Twee klonen hebben dezelfde genen, kleine structuren met informatie in hen die hen vertelt hoe het lichaam van een levend ding eruit moet zien en hoe het zich moet gedragen. Je krijgt de genen van je ouders. Veel mensen denken dat klonen alleen wordt gedaan door wetenschappers in laboratoria, maar in feite kan klonen ook in de natuur optreden.

Klonen van dieren

Dieren hebben miljarden cellen. De kern van een cel heeft genetische informatie genoemd DNA. Alle kernen van een dier hebben dezelfde informatie. Maar elke cel gebruikt alleen een deel van deze informatie om behoorlijk te werken. Het andere deel van het DNA is niet actief. Maar omdat het DNA van een dier zich in 1 cel bevindt, kunnen wetenschappers fysieke kopieën van een dier uit slechts één cel maken. Zij brengen de cel van een dier in een eicel van een ander dier. Deze eicel heeft dezelfde genetische informatie als dat van het donordier. De cel groeit vervolgens uit tot een embryo. Wetenschappers moeten dan het DNA dat niet actief is in de bovenliggende cel activeren. Anders zou het volledige organisme niet ontwikkelen. Klonen gedragen zich niet op dezelfde manier, dit is omdat ze in verschillende omgevingen leven. Onderzoekers hebben ontdekt dat identieke tweelingen die dezelfde DNA dragen verschillend zijn omdat ze anders opgroeien.

Geschiedenis van klonen

Klonen van dieren begon in de jaren 1950, toen de eerste kikkers werden gekloond. Britse wetenschappers hebben het eerste zoogdier gekloond in 1996, een schaap Dolly genoemd. Sinds dan is het klonen van runderen, katten, muizen en andere zoogdieren succesvol geworden.

 (zie foto van Dolly het eerste gekloonde schaap.)

 Voor en nadelen van klonen

Het klonen van bepaalde dieren kan voordelen opleveren voor de mens. Door het klonen van runderen of schapen heeft men een betere vleeskwaliteit en zijn de dieren beter resistent tegen ziekten. Wetenschappers kunnen echter nog niet de perfecte klonen maken. Velen van hen overleven het proces van klonen niet en sterven voordat zij geboren worden. In het verleden zijn menselijke embryo's gekloond om stamcellen op te slagen. Dit zijn de cellen die tot veel verschillende soorten van andere cellen kunnen uitgroeien. Artsen kunnen stamcellen gebruiken ter vervanging van onderdelen voor het lichaam, zoals huid of andere organen. Hoewel dit een belangrijke doorbraak zou zijn in de geneeskunde vrezen vele mensen dat het klonen van embryo's moord is en daarom verboden moet worden. Veel landen hebben een verbod gezet voor het klonen en of het uitvoeren van andere experimenten die het produceren van gekloonde menselijke embryo's mogelijk maakt. Sommige wetenschappers geloven nog steeds dat het mogelijk is om  een menselijk wezen te klonen van uit de cellen van een volwassene. Voor een lange tijd dachten ze dat dit science fiction was. Er kunnen veel problemen ontstaan wanneer het gaat over het klonen van mensen. Wat moeten de ideale kenmerken van een gereproduceerd mens zijn ? Moeten ze zeer intelligent, sterk of creatief zijn ? Wie zijn de mensen om over deze vragen te beslissen ? Critici zeggen dat klonen van wezens zou moeten gebeuren op een natuurlijke manier zoals bij een geboorte. Niemand heeft het recht om God te spelen. 

Natuurlijke klonen

Klonen kunnen op een natuurlijke wijze ook optreden, bijvoorbeeld wanneer een moeder bevalt van een identieke tweeling. Ze komen uit dezelfde bevruchte eieren en daarom hebben ze identieke genen. Bacteriën en dieren met slechts één cel kunnen zichzelf ook reproduceren op een natuurlijke manier. Planten kunnen ook klonen produceren. Boeren gebruiken veredelingstechnieken voor de productie van bepaalde soorten van planten.  

(zie foto identieke tweeling)

Redenen voor het klonen

Klonen wordt vaak uitgevoerd om medische redenen. Experimenten worden uitgevoerd op dieren die een ziekte dragen waardoor mutaties in hun genen voorkomen. Boerderijdieren worden vaak gekloond voor de productie van drugs en andere stoffen die vaak gebruikt worden in de geneeskunde. Klonen is een manier om grote aantallen genetisch gemanipuleerde dieren te produceren.

Therapeutisch klonen

In therapeutische klonen worden cellen hergebruikt om nieuwe organen en weefsels te creëren. Nieuw, gezond weefsel kan een persoon helpen om een nieuw hart of een nieuwe lever te krijgen. Deze methode kan ook stamcellen maken die men kan gebruiken voor patiënten met de ziekte van Alzheimer of Parkinson's.