Alles over de mango

Inleiding

De mango is in tropische landen een belangrijke bron van voedsel. Tot aan 1960 was de mango in Nederland bij weinig mensen bekend. Inmiddels is de mango, op de ananas en de banaan na, de meest verhandelde exotische tropische vrucht. Hoe groeit de mango eigenlijk en hoe verwerk je hem in gerechten?

Mangobomen

Mango’s zijn levervormige vruchten uit de tropen, die aan bomen groeien. Deze bomen kunnen 10 tot 40 meter hoog worden en soms wel een eeuw oud. In een diepe bodem kunnen de wortels wel zes meter diep gaan. De blaadjes zijn altijd groen en 15 tot35 centimeterlang en 6 tot16 centimeterbreed. Als de blaadjes jong zijn, zijn ze oranjeroze. Ze veranderen al snel in donker rood, dan donker groen als ze volwassen zijn. De bloemen worden gemaakt in de vorm van pluimen die 10 tot40 centimetergroot worden, elke bloem is klein en wit met vijf bloemblaadjes die 5 tot10 millimetergroot zijn. De vrucht moet drie tot zes maanden rijpen.

Hoe ziet de rijpe mango eruit?

Er zijn heel veel verschillende soorten mango’s. Een aantal kenmerken van mango’s zijn;

  • Rijpe mango’s kunnen verschillende soorten kleuren hebben zoals groen, geel, rood en paars (afb.1).
  • Er zit ook verschil in de grootte, sommigen worden zo groot als een meloen en anderen hebben de grootte van een pruim.
  • In het Westen zijn de mango’s ongeveer 200 tot800 gram, dus niet de grootste maar ook zeker niet de kleinsten.
  • De schil is tot2 millimeterdik, is glad en glanst.
  • Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, geel tot oranje van kleur en vezelig tot bijna vezelloos.
  • De vrucht smaakt zoet en ruikt ook erg zoet. Aan de hand van de geur kun je zeggen of de mango wel of niet rijp is. Sommige mangosoorten zijn rijp groen van kleur, waardoor je niet aan de kleur kunt zien of de mango rijp is.
  • De vorm is levervormig of bolvormig rassen.
  • De steenpit is houtig en zit stevig aan het vruchtvlees vast.

Wil je zelf  Kijk dan verder in dit boek, waarin je alles vind over het telen van allerlei fruitsoorten.

Het eten van de mango

Rijpe vruchten worden met de hand gegeten en onrijpe vruchten kunnen als groente worden gegeten of toe worden gevoegd aan zoetzure curry’s. De bloesem van de mangoboom is ook eetbaar en levert een zoete honing op. Het hout van de mangoboom kan worden gebruikt voor het maken van meubels.

Het verwerken van mango’s in gerechten

Mangos worden veel toegepast in allerlei soorten gerechten, variërend van pudding tot aan het hoofdgerecht.Ze hebben echter een nadeel; mango’s bevatten enzymen die eiwitten afbreken door de eiwitketens in stukjes te knippen. Mango is dan hierdoor moeilijk met ijs, vlees of melk te combineren. Als je dus een mango aan een zuivelproduct wilt toevoegen, moet je de mango eerst blancheren (enkele minuten opkoken of stomen voor de eigenlijke bereiding). Door het blancheren worden de enzymen inactief.

De mangoteelt

In landen waar mango’s worden verbouwd heerst een tropisch tot (semi)aride klimaat. Mangobomen kunnen op verschillende soorten bodems staan, maar ze groeien en functioneren het best op een losse, schrale bodem. Mangobomen kunnen goed tegen droogte. Om goede rijpe mango’s te krijgen is er zelfs een periode van 3 droge maanden nodig. De maanden waarin de verschillende soorten mango’s worden geoogst verschillen van elkaar. Doordat er verschillende soorten mangobomen in een regio zijn, verleng je het mangoseizoen. Wereldwijd kunnen mango’s het gehele jaar door geoogst worden, waardoor ze het hele jaar in de winkel verkrijgbaar zijn.

Verder lezen

Wil je meer weten over venkel en zoek je er een recept mee? Lees dan verder in; Venkel gezond en lekker.

Wil je meer weten over bananen? Lees dan; Alles over bananen