Leren kun je leren

Een genie zei ooit eens.

Albert Einstein, één van de grootste genieën in de Einstein geschiedenis heeft ons met een mooie wijsheid achtergelaten. Hij zei ooit eens; ‘Als je het niet simpel kan uitleggen, begrijp je het zelf niet goed genoeg.’                                                               

                                                                                              

                                                                                              

                                                                                           

Kennis is.... 

Met deze uitspraak legt Einstein de basis voor kennis en de houding die we tegenover kennis zouden moeten hebben. Door de jaren heen zijn er vele boeken geschreven over dit onderwerp. Kennis is een onderwerp waar we nooit over uitgepraat zullen worden. Zo kennen we de bekende Cone of Learning van Edgar Dale. Hierin laat hij in een schets zien met welke activiteiten mensen het meest kunnen onthouden. Volgens zijn theorie zou je dus 90% van de lessen kunnen onthouden als je (‘doing the real thing’) het geleerde meteen in praktijk brengt. Ik ben het hier volledig mee eens. Ook op school krijgen we vele tips en trucs mee over hoe we moeten leren. En hoe we ons moeten voorbereiden op een tentamen. Leren is een magisch iets wat van onze geboorte middels instinct ons is meegegeven. Maar naar mate we ouder worden is het iets wat we onszelf moeten aanleren. En net alles in deze wereld is ook leren iets wat we kunnen leren.

Kennis is niet vanzelfsprekend. De één leert het beste met een zacht muziekje in de achtergrond, terwijl een ander juist stilte in zijn kamer wenst. Ik ben bijvoorbeeld zo een type. Iedereen heeft dus een eigen manier van leren. Het is zelfs zo dat elk soort kennis een eigen leersysteem heeft. Een taal leer je anders dan wiskunde of geschiedenis. Jouw manier van leren zul je dus zelf moeten uitvinden oftewel leren.Ondanks dat er veel over dit onderwerp geschreven is, wordt helaas bijna nooit gesproken over de houding die we zouden moeten hebben tegenover kennis. Voordat je begint met leren is het belangrijk je tegenstander te kennen. Kennis is als een sparringpartner waar je veel mee moet stoeien om het je eigen te maken. En als je het je eenmaal eigen hebt gemaakt, verlaat het je nooit. Kennis moet letterlijk door je hoofd dringen. Het is als een wolkje boven je hoofd wat wacht tot het toestemming krijgt om zijn druppel te laten vallen.

De drie fundamenten van kennis.

Einstein legt kennis in 3 fundamenten vast. Hierbij moet kennis simpel, begripvol en uitlegbaar zijn. Maar voordat je het simpel kan uitleggen moet je het zelf ook nog begrijpen. Dit is de kunst waar hij naar doelt. Voordat je begint met leren is het belangrijk iets te weten over je houding tegenover leren. Ervaar je leren als iets wat moet en zie je het nut er niet van in, dan zal leren een lijdensweg zijn. Maar zie je leren als een kunst en een uitdaging dan wordt het leuke ervaring.

BETA-methode.

Voortbordurend op de 3 fundamenten van Einstein introduceer ik de BETA-methode. Deze methode geeft een quickview over hoe onze houding tegenover leren dient te zijn. Door kennis te hebben over kennis kunnen we leren hoe we moeten leren.   

BETA staat voor:

* Bespreken - hoe vaker je de lesstof bespreekt hoe beter je de les zult begrijpen.Met hoe meer mensen je de lesstof bespreekt hoe beter en simpeler je het kunt uitleggen.

* Etaleren - De bekende mindmapping. Kennis is iets wat opgeslagen dient te worden. Bepaal voor jezelf hoe je de lesstof in je hersenen wilt opslaan. Denk aan de  korte en lange termijn geheugen.   

* Tijd - Kennis leidt een eigen leven. Kennis bepaald vaak zelf wanneer het in je hoofd wil komen en hoe lang het daar wil blijven zitten. Het is net als een klein kind. Als het veel aandacht krijgt blijft het zitten. Zo niet, dan gaat het weg. Hoe vaak komt het voor dat je op een latere leeftijd pas zaken begrijpt die jou vroeger werden uitgelegd.    

* Accepteren – Kennis kun je niet forceren. Accepteer dat kennis besproken en geëtaleerd moet worden voordat het doordringt. Accepteer dat het tijd kost voordat je een les zult begrijpen. Als je dit voor je zelf hebt geaccepteerd, alleen dan zul je een betere houding krijgen tegenover kennis.

Conclusie. 

Bedankt voor het lezen van mijn stuk en ik hoop dat ik met mijn bijdrage jouw kennis over kennis heb verbreed.