Wat weet jij van kernfysica

Wat weet jij van kernfysica 

Kernfysica is een tak van de fysica dat betrekking heeft op de structuur van atoomkernen en het begrip van potentiële manieren om atoomkernen te manipuleren. Deze tak van de natuurkunde dateert uit de vroege 20e eeuw, toen wetenschappers begon te beseffen dat het atoom een structuur heeft en begonnen te begrijpen dat deze structuur heel belangrijk kan zijn. De meest beruchte toepassing van kernfysica is waarschijnlijk de ontwikkeling van de atoombom in de jaren 1940, maar er zijn veel meer toepassingen.

 

De missie van de kernfysica

De missie van de kernfysica is het ontdekken, verkennen en begrijpen van alle vormen van nucleaire materie. Kernfysica behandelt de eigenschappen van kernen en hoe hun eigenschappen kunnen worden begrepen in termen van de interacties tussen de bestanddelen. Kernfysica ondersteunt het experimenteel en theoretisch onderzoek dat nodig is om de geheimen van het universum en alles wat daarin wordt samengebracht, is gecreëerd. Het onderzoek is gericht op het begrijpen van de materie die bestaat uit quarks en gluonen, die samen goed zijn voor 99% van de massa van het heelal. Het meeste van dit onderzoek is te vinden in de kern van atomen. Dat zijn dezelfde atomen die we om ons heen kunnen zien( inclusief onszelf). 

Waarom is kernfysica belangrijk 

Kernfysica is belangrijk omdat de studie van de kern van het atoom, de kern van ons vermogen is om het heelal te kunnen begrijpen. Het geeft antwoorden en breidt onze kennis uit over zowel de oneindig klein deeltjes als de extreem grote. Zo hebben wij geleerd dat de kern bestaat uit relatief eenvoudige interacties tussen quarks en gluonen. En dat deze deeltjes een complex systeem van ongelooflijke rijkdom en diversiteit bevatten die het mogelijk maken voor ons, om binnen het universum te bestaan.Maar, er is nog veel te leren over deze deeltjes en de krachten.

Om meer kennis op te doen, maken kernfysici gebruik van complexe apparaten genaamd versnellers. Deze apparaten verzamelen informatie van sondes door middel van geavanceerde detector systemen. De fysici analyseren en onderzoeken de verkregen informatie en ze delen het geleerde met vele anderen, waaronder kosmologen en astronomen, die met behulp van deze gegevens proberen te begrijpen wat de oorsprong en de werking van het universum zouden kunnen zijn. 

De detectoren werden door de kernfysici zelf ontwikkeld. Deze ontwikkeling heeft er ondertussen bijgedragen dat er door kernfysica een breed scala aan veiligheids- mogelijkheden en toepassingen zijn ontwikkeld. Zo heeft de kernfysica er voor gezorgd dat vliegreizen veiliger zijn geworden. Ook speelt de kernfysica een belangrijke rol in het afschrikken van het gebruik van nucleaire wapens en vuile bommen door het identificeren van de bron van potentieel gevaarlijk materiaal.

Kernfysica en geneeskunde

Een van de meest uiteenlopende toepassingen van kernfysica wordt toegepast in de geneeskunde. Dankzij de kernfysica hebben nieuwe ontdekkingen en praktische toepassingen er toe geleid dat er vele oorzaken van ziektes zijn ontdekt en behandelingen zijn verbeterd! Tegenwoordig is de nucleaire geneeskunde een essentieel onderdeel van de moderne gezondheidszorg geworden. Meer dan 10.000 ziekenhuizen over gebruiken deze technieken. Zo worden radioactieve isotopen gebruikt bij de behandeling van bepaalde medische aandoeningen zoals kanker. Dat deze isotopen nu gebruikt kunnen worden is het resultaat van veel onderzoek in de kernfysica. Waarbij de kernfysici veel hebben ontdekt en geleerd over deze isotopen en nu weten hoe ze veilig en effectief kunnen worden toegepast op medische problemen. Kernfysica onderzoek heeft ook de computerindustrie gestimuleerd.

Conclusie

Kortom, kernfysica is in ons leven erg belangrijk! Van de bestrijding van kanker, tot het maken van de meest geavanceerde toepassingen voor de mens. Door het leren over de kern van het atoom en de krachten die het regeert, ontwikkelen wetenschappers kennis,technieken en opmerkelijke onderzoeksinstrumenten die kunnen worden gebruikt om een verscheidenheid aan nieuwe ontwikkelingen en praktische toepassingen te ontwikkelen. Deze toepassingen omvatten technieken voor medische diagnostiek en therapie, energieproductie en exploratie, veiligheid en nationale veiligheid en voor de analyse van materialen en milieuverontreinigende stoffen. Deze toepassingen maken de wereld en ons leven veiliger en gezonder. Zonder kernfysica zou de wereld om ons heen er heel anders uit zien.