Wat is lijm

Lijm wordt ook wel kleefmiddel of adhesie genoemd, het is een tussenstof die ervoor zorgt at twee delen of meer aan elkaar bevestigd kunnen worden. Er zijn lijmen die direct uit de natuur komen en er zijn lijmen die volledig kunstmatig zijn gemaakt. Sommige lijmen zijn zeer sterk en erg belangrijk in moderne en nieuwe constructies en deze lijmen worden ook in de industrie gebruikt.

Begrippen in lijmwereld

Bijna altijd is er rondom een product een reeks van begrippen, zo ook bij lijm. De volgende begrippen worden wel gebruikt in de lijmwereld:

  • Synthetische lijm: dit begrip geeft aan dat de lijm is ontworpen door de mens.
  • Organische lijm: Dit begrip geeft aan dat er, vaak natuurlijke, koolstofverbindingen in de lijm zitten.
  • Natuurlijm: Dit begrip geeft aan dat de lijm uit de natuur komt. De natuur is dit geval de oorsprong van de lijm.
  • Anorganische lijm: Dit begrip geeft aan dat er helemaal geen koolstofverbindingen in de lijm aanwezig zijn.
  • Eencomponentenlijm: Dit begrip wordt ook wel 1K lijm genoemd. Het begrip geeft aan dat de lijmverbinding uit maar één component bestaat. Het tweede component wat nodig is, bijvoorbeeld zuurstof, wordt meestal uit de omgeving gehaald. De laatst genoemde is nodig voor de reactie, om de lijm hard te alten worden.
  • Tweecomponentenlijm: Dit begrip wordt ook wel 2K lijm genoemd. Het begrip geeft aan dat de lijmverbinding tot stand komt als er twee componenten met elkaar in contact komen. Er ontstaat dan een reactie.

Toepassingen in de natuur

Er zijn verschillende plekken waar lijm wordt gebruikt in de natuur, wij zullen er hier één bespreken. Spinnen gebruiken draden om hun web te maken, om die draden bij elkaar te kunnen houden gebruikt de spin een natuurtoepassing van lijm. Ook bestaan er spinnen die met lijm schieten om hun prooi te kunnen vangen. Het hoofdbestanddeel van de lijm waarmee spinnen werken is pyrrolidine. Pyrrolidine komt in veel vormen voor, zoals kleurstof en plantengif, en trekt water heel sterk aan. Samuel Zschokke van de universiteit Bazel heeft in een barnsteen van 130 miljoen jaar oud een spindraad met een lijmdruppel gevonden.

Het lijmproces

Lijmen is een techniek waarmee men bijna alle soorten materialen met elkaar kan verbinden. Bij lijmen hoeven de materialen die verbonden moeten worden niet verwarmd te worden. Bij technieken als Lassen en solderen moet dit echter wel. Ook wordt de kracht gelijkmatig verdeeld over de twee te verbinden materialen. Voor het ene materiaal werkt een bepaalde lijm beter dan een andere. Het is altijd verstandig voor te beginnen met het lijmen van twee materialen op internet of ergens anders te kijken welke lijm u het beste kunt gebruiken, anders loopt u het risico dat de lijm niet goed werkt.

Wat is een lijmfaalmechanisme?

Een lijmfaalmechanisme is de manier waarop een lijmverbinding kan los laten, of kan breken. Er kunnen zeer veel oorzaken zijn waardoor een lijm loslaat, ook wel breekt. De meest voorkomende manier is dat de lijm het gewicht niet meer aankon en het begaf. Meestal gebeurt dit alleen bij zwakkere lijmsoorten.

Waar kan ik lijm kopen?

Homelink

Bij de bovenstaande link kunt u online lijm kopen, altijd een goede service!!





Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden