Wat is het verband tussen energie en massa

E = mc^2

De bekende formule van Albert Einstein E = mc^2 is het korte antwoord op deze vraag (^2 is mijn notering voor "kwadraat", oftewel c^2=cc). Hierbij staat E voor energie, m voor massa en c voor de lichtsnelheid.

Deze lichtsnelheid is (onafhankelijk van de snelheid van de waarnemer) gelijk aan 299792458 meter per seconde, oftewel ongeveer 300.000 km/s.

Maar wat kun je met deze formule?

relativiteit in de praktijk:

Ook hierop bestaat weer een kort antwoord: In het dagelijks leven kun je hier eigenlijk niets mee. Als je een object van massa m hebt, kun je dit niet even omzetten in energie mc^2. Daarvoor zul je eerst zeer veel energie moeten toevoegen

Toch hebben we er allemaal mee te maken. Deze relatie is namelijk verantwoordelijk voor de energieproductie van de zon. De zon genereert namelijk energie door middel van kernfusie (meer hierover in: waarom schijnen sterren? ). Kort uitgelegd betekend dit dat twee (of meer) deeltjes worden samengevoegd tot één (of meer) ander deeltje. De massa van de nieuwe deeltjes is net iets minder dan de massa van de oorspronkelijke deeltjes bij elkaar opgeteld. Dit verschil in massa wordt volgens de bovenstaande relatie van Einstein omgezet in energie.

Aangezien nagenoeg alle energie op aarde direct of inderect afkomstig is van de zon, betekent dit dat deze relatie tussen energie en massa wel degelijk van grote invloed is op ons dagelijks leven. Al is het dan indirect.

Dit is ook de achterliggende gedachte van kernreactoren. Zowel kernfusie als kernsplitsing wekt energie op volgens bovengenoemd principe.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden