Wie is Silvio Berlusconi

Inleiding

Silvio Berlusconi (29-09-1936) is sinds 8 mei 2008 minister president van Italië. Dit was hij al twee maal eerder. Hij is één van de rijkste mensen van Italië, zijn vermogen wordt geschat op circa 6 miljard euro. Tevens is hij via zijn holding Fininvest (mede)eigenaar van het mediabedrijf "Mediaset".

In Italie is de man nog altijd populair, hoewel hij ook veel tegenstanders heeft. In het buitenland wordt nog wel eens met verwondering naar die populariteit gekeken.

Mediaset

In Italie is de man nog altijd populair, hoewel hij ook veel tegenstanders heeft. In het buitenland wordt nog wel eens met verwondering naar die populariteit gekeken.

Mediaset is een machtig mediabedrijf in Italië. Zoals op de afbeelding te zien is bezit het bedrijf meerdere spelers op de Italiaans mediamarkt (maar heeft het ook invloed op mediabedrijven buiten Italië, zie Endemol)

De rol van Berlusconi in Mediaset is wat hem in Italië zowel bewondering als argwaan oplevert. Voor zijn aanhangers is zijn succes in het medialandschap het bewijs dat hij in staat is om het land te leiden. Zijn tegenstanders vinden dat de premier door zijn macht over de media teveel invloed heeft. Deze macht is voor een politicus handig in zijn voordeel te gebruiken.

Corruptie

Een andere reden waarom Berlusconi met zoveel argwaan in binnen- en buitenland wordt gevolgd is dat hij al zes keer voor de rechter heeft moeten verschijnen voor aanklachten wegens corruptie. Ook heeft hij geprobeerd wetgeving door te voeren die hem tijdens zijn premierschap onschendbaar zou maken voor deze aanklachten. Deze wet is verworpen door het constitutionele hof van Italië.

Voor alle aanklachten is hij, al dan niet in hoger beroep uiteindelijk vrijgesproken.

Eerdere premierschappen

Berlusconi heeft twee maal eerder (in drie kabinetten) het ambt van minister-president bekleed. De eerste keer van 1994 tot 1995 (eerste kabinet), de tweede keer van 2001 tot 2006 (tweede en derde kabinet).

Familie

Sinds 15 december 1990 is Silvio Berlusconi getrouwd met Veronica Lario (geboren als Miriam Rafaella Bartolini in 1956). Samen hebben ze drie kinderen: Barbara (1984), Eleonora (1986) en Luigi (1988).