Nevel en mist

INLEIDING

Als je 's morgens vroeg op de snelweg rijdt, dan zie je vaak een mist over de weilanden hangen. Een prachtig gezicht! Maar wat is mist eigenlijk? Als een wolk op de aarde ligt, noemen we het nevel of mist. Ze ontstaan op dezelfde manier als wolken.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN NEVEL EN MIST

De dichtheid van de 'wolk' bepaalt of we het nevel of mist noemen. Als ons zicht minder dan 1 km is, noemen we het mist. Is het zicht meer dan 1 km, dan is het slechts een nevel. Dan zijn er ook nog verschillende classificaties in mist. Als het zicht minder dan 200 meter is, spreken we van dichte mist. Is het zicht minder dan 50 meter dan spreken we van zeer dichte mist.

WELKE SOORTEN MIST BESTAAN ER?

STRALINGSMIST

Dit is de meest voorkomende soort (ochtend)mist. Deze mist ontstaat als de grond de warmte die het overdag heeft gekregen, 's nachts weer uitstraalt. Hierdoor koelen de grond en de bovenliggende lucht af, zodat de lucht gaat condenseren en er mist ontstaat. Als de zon 's morgens weer krachtiger wordt, warmt de lucht op en lost de mist op.

ADVECTIEVE MIST

Er ontstaat ook mist als een warme, vochtige wind over een koude ondergrond waait. Op het contactvlak tussen de warme luchtstroom en de koude ondergrond koelt de warme lucht af, waardoor de waterdamp condenseert. Dit herkennen wij als mist.

HEUVELMIST

Deze mist ontstaat als een een vochtige wind tegen een heuvel opblaast. De warme lucht waait tegen de heuvel op en komt hiermee in koelere luchtlagen, waardoor de lucht afkoelt en de waterdamp condenseert.

KUSTMIST

Deze mist wordt op bijna gelijke wijze als de advectieve mist gevormd, maar het verschil is dat de ondergrond hierbij het koude zeewater is. Als warme lucht over kouder kustwater waait, koelt de lucht op het grensvlak tussen lucht en water af en condenseert. Dit komt regelmatig voor bij het opkomende getijde.

BEVROREN MIST

Als mist onderkoelt raakt, spreken we van bevroren mist. Dit herkennen we aan de afzetting van ijskristallen aan objecten zoals telefooncellen en lantaarnpalen.

MISTBANK

Deze mist wordt door een zwakke wind steeds verplaatst en vormt dus geen geheel.

SMOG

Ook smog is een vorm van mist, maar dan in combinatie met rook. Vaak is dit een bijwerking van luchtvervuiling rond grote steden en industriegebieden.

NADELIGE GEVOLGEN

Mist kan gevaarlijke situaties opleveren. Het zicht is verminderd waardoor er veel verkeersongevallen voorkomen, met name kettingbotsingen. Vooral mistbanken kunnen erg verraderlijk zijn omdat het zicht daarbij varieert. Daarnaast zorgt mist ervoor dat ongezonde lucht (bijv. uitlaatgassen) niet omhoog kan stijgen en dus laag blijft hangen. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat er de laatste tijd minder mist en nevel voorkomt. Men denkt dat de afname van het aantal mist- en neveldagen meespeelt in de opwarming van het klimaat in Europa. Mist en nevel houden namelijk zonnestralen tegen dus hoe minder mist of nevel, hoe meer warmte.

INSPIRATIE

Ondanks de nadelige gevolgen blijft mist of nevel natuurlijk een prachtig natuurverschijnsel waar we van kunnen genieten. Velen worden erdoor geïnspireerd om een prachtig schilderij ervan te maken of de mist vast te leggen op een foto.

LEES VERDER: Hoe ontstaan wolken? en Welke soorten wolken bestaan er?


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden