Wat is oorzaak van alle sneeuwellende

Inleiding

Jarenlang zagen we zelfs met een vergrootglas geen vlokje sneeuw, en nu krijgen we plots pakken sneeuw over ons heen. Van waar komt ineens dat witte goedje vandaan? Wat is de oorzaak van alle sneeuwellende, en mogen we ons de komende jaren aan nog meer van dat verwachten?

Verhuis van noord naar zuid

Niet alleen Nederlandse maar zowat alle Europese weerdeskundigen zijn het er roerend over eens. Voor al deze winterse (sneeuw)ellende is uitsluitend de straalstroom verantwoordelijk. Tijdens normale winters zoals we die tot voor kort meemaakten, lag deze straalstroom ten noorden van ons land. Nu verhuisde hij naar het zuiden van ons land, met alle gevolgen vandien. Inderdaad, resultaat van deze verhuis is, dat nu alle sneeuwrijke lagedrukgebieden, noodgedwongen boven ons hoofd moeten passeren.

Wat is de straalstroom?

Maar wat is nu precies deze straalstroom die pakken sneeuw over ons heen stuurt? De straalstroom is een sterke wind die zich op zo'n tien kilometer hoogte bevindt. Weerdeskundigen spreken van een straalstroom wanneer de snelheid minstens honderd kilometer bedraagt. Regelmatig worden er snelheden van meer dan 350 kilometer opgetekend. De straalstroom is gemiddeld zo'n duizenden kilometers lang en breed, en amper enkele kilometers hoog. Het is dus een zeer langgerekte band met hoge windsnelheden, die zich door de atmosfeer kronkelt als een slang. Deze straalstroom trekt als het ware alle lagedrukgebieden aan die in de winter geregeld veel sneeuw met zich meebrengen.

Geografisch effect

De stroming van de straalstroom trekt van west naar oost, dezelfde draairichting van moeder aarde. De lucht binnen de straalstroom beweegt sneller dan onze aarde. Door de vele kronkels die de straalstroom maakt, kan de stroming ervan zowel zuidelijk of noordelijk gericht zijn. De straalstroom is een geografisch effect, dat ontstaat door het grote temperatuursverschil tussen noord-en/of zuidpool en de evenaar.

Depressies

De richting van de straalstroom bepaald in belangrijke mate ons weer. Vanuit het noorden voert hij koude lucht over onze streken. Hij brengt dan depressies met warmte-en koudefronten met zich mee. Loopt de straalstroom over ons land, dan krijgen we de ene depressie na de andere te verwerken, met regelmatig regen en wind tot gevolg. De straalstroom is in vele gevallen herkenbaar aan de buitenluchten. Karakteristiek hiervoor zijn de langgerekte banden van hoge bewolking, vaak in de vorm van windveren. Deze wolkenvormen wijzen meestal op een snelle verandering van het weerbeeld.

Noordelijke straalstroom

Probleem vormt meestal de ligging van de straalstroom. In een klassieke winter ligt deze ten noorden van ons land. Dan worden we meestal met relatief zachte winters geconfronteerd. We staan dan onder invloed van milde hogedrukgebieden uit het zuiden.

Zuidelijke straalstroom

Net als vorige winter, ligt ook dit jaar de straalstroom ten zuiden van ons land. Dat komt omdat boven Groenland al enige tijd een hogedrukgebied kampeert, die de straalstroom als het ware in zuidelijke richting duwt. En dat heeft heel wat gevolgen voor ons weer en dat van Noord-Europa. Omdat alle hogedrukgebieden in onze richting worden gestuwd, zitten we hier volop en langdurig in koude luchtmassa's. Met de Noordzee vlakbij, zijn meteen de perfecte omstandigheden geschapen voor de ontwikkeling van sneeuwbuien.

Relatief zacht zeewater

Omdat het zeewater nu met een gemiddelde temperaturen van zo'n zeven tot negen graden, nog relatief zacht is, stijgt er boven zee wat warme, vochtige lucht op. Op een hoogte van pakweg vijf kilometer, vriest het dat het kraakt. Zo'n veertig graden zelfs. De koude lucht botst met de warme, waardoor het regelmatig regent.

Moeder aarde

Toch is het nog altijd moeder aarde die beslist of het sneeuwt of niet. Op een hoogte van pak 1500 meter, moet het dan minstens zeven graden vriezen. Als de regen daar passeert, verandert deze onmiddellijk in sneeuw. Eén graad minder, en het wordt natte sneeuw, en bij zes graden vorst op die hoogte, krijgen we met doodgewone regen over af te rekenen...


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden