Waaruit bestaat parfum

Inleiding

Er lopen slechts bitter weinig vrouwen rond die niet van een goed parfum, eau de toilette of van een ander aangenaam geurtje houden. Het aanbod vrouwen- en nu ook mannenparfums was nooit groter. Dat maakt je keuze van het meest geschikte parfum er alleen maar moeilijker op. Het juiste geurtje vinden is nochtans belangrijk. Het foute parfum gebruiken doet immers veel meer kwaad dan goed. Het juiste parfum geeft je immers extra uitstraling en persoonlijkheid. Waar moet je vooral op letten om het meest geschikte parfum te vinden? Dat is zeker niet onbelangrijk. Niets is vervelender dan op het een of ander feestje met het verkeerde parfum uit te pakken.

Zo oud als de straat

De Egyptenaren waren de eersten die zich 3000 jaar voor Christus interesseerden in parfum en aangename lichaamsgeurtjes. Ze gebruikten die toen hoofdzakelijk als offers aan de goden om hen gunstig te stemmen. Later werden er overledenen mee gebalsemd en begon men ook zowel bad- als massage olie te gebruiken. Het waren nochtans de Grieken die het eerste vloeibare parfum ontwikkelden. Zij vonden het ontwerpen en produceren van de flesjes minstens even belangrijk dan het parfum zelf. Het ontwerpen en vervaardigen ervan werd als een echte kunst aanzien. In zoverre dat de flesjes meestal duurder waren dan gouden of zilveren juwelen.

Wat is een goed parfum?

Het ene parfum is duidelijk het andere niet. Wat maakt dan van een parfum een goed parfum? Ieder parfum is uniek. Het duurste parfum is daarom niet altijd het beste. Parfums zijn samengesteld uit wat men in het vakjargon noten noemt. In ieder parfum zijn zowel top- , als hart- en basisnoten aanwezig. Het zijn de topnoten die alle anderen overheersen. Ze komen het eerst vrij maar zijn zo weer verdwenen. Men gebruikt hiervoor haast uitsluitend extracten van citrusvruchten. Topnoten moeten de belangstelling van de consument wekken. Ze ruimen al vlug plaats voor hartnoten die je moeten verleiden. Ze zijn meestal samengesteld uit bloemengeuren die na maximum drie uren volledig zijn verdwenen. Na de top- en hartnoten blijven enkel de basisnoten over. Zij bepalen in belangrijke mate de kwaliteit van je parfum. Afhankelijk daarvan blijven ze urenlang actief. Voor deze basisnoten gebruiken parfumeurs hoofdzakelijk houtsoorten en harsen.

Parfum, eau de toilette en eau de cologne

Niet alleen parfum bezorgt je een aangenaam geurtje. Je hebt de keuze tussen parfum, eau de toilette en eau de cologne. Wanneer weet je nu precies met welk product je te doen hebt?

  • Parfum: bevat het grootst aantal geurstoffen met de hoogte concentratie. Deze schommelt tussen 20 en 40 procent. De concentratie geurstoffen bepaald de prijs. Hoe hoger de concentratie hoe duurder het parfum. Dat is relatief, want hoe hoger de concentratie hoe minder je van je parfum nodig hebt.
  • Eau de parfum: hier schommelt de concentratie aan geurstoffen tussen de 10 en 20 procent. Deze geurstoffen worden gemengd  met 90 procent ethanol. Wil je me met eau de parfum hetzelfde effect bekomen dan met parfum, dan zal je er meer moeten van gebruiken.
  • Eau de toilette: bevat slechts 10 procent welriekende bestanddelen die op hun beurt verdund worden met gemiddeld 85 procent alcohol.
  • Eau de cologne: bevat de laagste concentratie aan geurstoffen, gemiddeld zo'n 4 procent. Het alcoholgehalte schommelt rond de 80 procent.
  • Aftershave:heeft nog een geurgehalte van maximum 3 procent.

Populairste geurfamilie's

Naast de concentratie aan welriekende bestanddelen spreken we bij parfums en andere aangename geurtjes ook van geurfamilies. Deze zijn minstens even belangrijk dan de noten van een parfum. De meest populaire geurfamilie zijn:

  • Citrus: zij komen bij ieder geurtje het sterkst tot uiting. Meest gebruikt zijn citroen, limoen, sinaasappel en pompelmoes.
  • Varen: geeft de geur van een bos bij zonsopgang. Om dit effect te bereiken gebruiken parfumeurs vooral mos, houtsoorten en varens. Lavendel, eik en mos en geranium zijn hier het meest gebruikt.
  • Chrypte: opvallend frisse geur met sterke accenten van bloemen. Patchouli, ladanum en bergamot zijn erg in trek.
  • Groen: de geur van zuivere avondlucht en van vers gemaaid gras wordt meer en meer verkocht. Om dit effect te bekomen gebruikt men vooral extraxten van verschillende grassoorten en van bladeren.
  • Oriëntaal: hier voeren exotische bloemen en planten de boventoon Amber,kaneel en vanille worden veel gebruikt.

Conclusie

Zowel parfum als eau de parfum, eau de toilette en eau de cologne worden steeds belangrijker bij onze dagelijkse lichaamsverzorging. Ga zorgvuldig tewerk bij de keuze van het geurtje dat het best bij jou past. Dat moet niet altijd het duurste zijn. Een parfum of ander aangenaam geurtje geeft je extra persoonlijkheid, maar gebruik het met mate. Trop is ook hier teveel van het goede.