Welke aggregatietoestanden zijn er

Inleiding

 Een aggregatietoestand is de toestand waarin een stof zich bevindt. We kennen allemaal de vaste, vloeibare en gasvormige toestand. Maar in dit artikel verkennen we nog er nog enkele.

De 5 verschillende aggregatietoestanden

Vaste toestand

De vaste toestand kennen we als een vaste, solide structuur. We denken dan aan metaal of hout, maar het is niet altijd zo duidelijk als we zouden durven denken. Wat is het verschil tussen een vloeistof die zo stroperig is, dat het niet meer vloeit? Is het dan een vaste stof geworden? In geen geval. Glas is bijvoorbeeld zo'n vloeistof die zodanig stroperig is dat het niet meer vloeit, maar moest het glas echt in vaste toestand zijn, dan zou het kristaliseren en ondoorzichtbaar zijn.

Vloeibare toestand

Al wat vloeit, zit in een vloeibare toestand. We denken dan aan water of olie, maar ook hier zijn er uitzonderingen. Een vaste stof die onder enorme druk komt te staan kan hierdoor beginnen vloeien. Dit wil niet zeggen dat het een vloeistof is geworden. Als je vertraagde beelde ziet van een aardbeving, dan zie je de grond rimpelen alsof er een kei in het water werd gegooid.

Gasvormige toestand

Een stof in gasvormige toestand is heel anders dan in vaste of vloeibare toestand. De atomen liggen zo'n duizend keer verder van elkaar verwijderd, waardoor de stof vele malen meer indrukbaar wordt. Maar laat je niet bedriegen, het is niet omdat je bijvoorbeeld witte stoom uit je kookpot ziet ontsnappen dat dit water in gasvormige toestand is. Want water is gasvormige toestand is kleurloos. Het zijn kleine waterdruppeltjes die in de koudere lucht gecondenseerd zijn en die door de opwaartste stuwing van de warme lucht omhoog vliegen, die de witte wolk veroorzaken.

Plasma toestand

Een meer exotische toestand, en misschien minder gekend maar niet minder bekend, is de plasma toestand. Deze toestand lijkt op de gasvormige toestand, maar de deeltjes zijn geëxciteerd. Ze hebben een overmaat van energie en raken die kwijt in de vorm van straling. Een oeroud voorbeeld is een vlam. De vlam zelf is niet vast, vloeibaar of gasvormig, maar een plasma. De deeltjes stralen dan ook warmte uit, en wanneer ze deze extra energie kwijt zijn, vervallen ze naar een gasvormige toestand. We kunnen de gassen ook selecteren, en in de plaats van warmte, ook licht doen uitzenden. Dit wordt toegepast in een plasma televisie.

Veld toestand

Deze laatste toestand is helemaal exotisch. We kennen het magnetisch veld bijvoorbeeld. Alle materialen die zich bevinden in het magnetisch veld, kunnen ermee interageren. Het is dus geen toestand van atomen zoals de vier toestanden hierboven, maar het kan wel kracht uitoefenen.

Conclusie

Buiten vast, vloeistof en gasvormig, bestaan er ook nog de plasma toestand en de veldtoestand. En hoewel we uit ons dagelijks leven gemakkelijk enkele voorbeelden kunnen aanhalen, moeten we toch voorzichtig zijn. Niet alle toestanden zijn wat ze lijken. We werken al met de plasma toestand van zodra we met vuur overweg konden. Dus ook deze vierde aggregatietoestand is ons bekend. Een veld is misschien moeilijker te vatten omdat het niet uit atomen bestaat. Maar het bestaat rondom ons, en we worden er constant door beïnvloed.