Ziektes bij kippen: de ziekte van Marek

Inleiding

De ziekte van Marek word ook wel de Marekse verlamming genoemd, er zijn twee verschillende vormen van de ziekte van Marek je hebt de acute Marek en de klassieke Marek. Kippen die de ziekte oplopen zijn niet meer te genezen.

Klassieke Marek

De klassieke Marek(Marekse verlammingsziekte)treed vaak op bij kippen net even voor de leg, of net aan de leg. De zenuwen van de kip worden aangetast door deze ziekte, en dat heeft verlamming tot gevolg. De cellen worden overwoekerd en laten een duidelijke verdikking zien, doordat de zenuwen overwoekerd raken kunnen deze geen signalen meer doorgeven aan de spieren en de verlammingverschijnselen treden op. De pootzenuwen zijn vaak de eerste die worden aangetast. De verlamde dieren tref je vaak aan met de algemeen bekende verschijnsel met een poot stijf achteruit gedrukt. In de eerste stadium van deze ziekte valt vaak op de kip niet meer goed kan lopen. Meestal treed er bij de ziekte van Marek een eenzijdse verlamming op en dat is vaak de poot. De ziekte kan zich ook verspreiden naar andere zenuwen zoals bijvoorbeeld de krop waardoor er een hangkop word veroorzaakt. De kip laat dan zijn kop hangen en kan moeite hebben met ademhalen.

Acute Marek

De acute Marek treffen vaak de kuikens jonger dan zes weken, maar de verschijnselen treden pas vaak later op. Hierbij kun je denken aan dieren tussen de 12 en de 20 weken oud. Hierbij gaat het gepaard met overwoekeringen van witte bloedcellen, deze zogenaamde overwoekeringen vinden vaak plaats in de geslachtsorganen(eierstokken en de testikels) maar deze kunnen ook optreden in bijvoorbeeld de hart of de longen. Er zijn ook nog uitzonderingen waar deze overwoekeringen kunnen opduiken ze kunnen namelijk ook nog in de veerfolikels terecht komen. Ook bij deze vorm van Marek kunnen er verlammingsverschijnselen optreden. De lellen en de kam worden bij de kippen bleker, maar ook de poten verminderen van hun kleur. Daarnaast worden de kippen snel lusteloos en vermageren. De meeste dieren sterven doordat ze geen voedsel meer tot zich kunnen nemen door de aannemende verdikking in hun lichaam.

Oogafwijkingen

Ook kan een oogafwijking een symptoon zijn van de ziekte van Marek, Hierbij gaat het dan vaak om de kippen die net voor de leg zijn of net aan de leg. Doordat er tumoren zijn gegroeid rondom de iris van de kip, kunnen zich kleurverandering optreden in de oog van de kip. Het oog kan zich daardoor niet meer groter of kleiner maken en veranderd van een oranje oogkleur in een grijze oogkleur. De kippen worden hierdoor ook blind.

Besmetting

De besmettinggevaar vind altijd in de eerste levensdagen plaats, Het virus kan zich via de lucht verspreiden maar het komt vooral door de huid en veerschilfers. De stof die je in de verblijfsplaats van de kippen hebt spelen daarbij de belangrijkste rol. De ziekte van Marek is niet erfelijk en kan ook niet via de eieren worden doorgegeven alleen wanneer de stof vanuit het hok op een bevruchtte ei beland en de kuiken komt uit, dan neemt die de ziekte bij zijn eerste levensadem al tot zich.

Preventie

De meeste fokkers enten hun eendagskuikens preventief in tegen de ziekte van Marek. Wanneer je een kip wilt kopen is het altijd goed om navraag te doen of de kippen die je wilt kopen ook zijn ingeent tegen de ziekte. Dit bespaard je heel wat ellende en vooral wanneer je voor het eerst kippen aanschaft.