Wat is het rotavirus

Het rotavirus

is de meest voorkomende oorzaak van maagdarminfecties bij een baby en jonge kinderen. Deze infectie kan ernstige gevolgen hebben zoals diarree, braken en koorts met een grote kans op uitdroging. In het slechtste geval belandt een baby met het rotavirus in het ziekenhuis. Ter geruststelling van jonge ouders leggen we de symptomen van het rotavirus hier zo eenvoudig mogelijk uit.

Rotavirus en risico op besmetting

  1. De piekleeftijd om het rotavirus op te lopen, ligt tussen 6 en 24 maanden maar de infectie kan ook bij nog jongere zuigelingen voorkomen! Tip: deze kinderen krijgen de ziekte het vaakst in de winter (van december tot april). Dit virus is verantwoordelijk voor circa 50% van alle diarreegevallen bij kinderen jonger dan 2 jaar en elk kind van 2 à 3 jaar heeft minstens één rotavirusinfectie doorgemaakt! 20% zelfs meer dan twee infecties.
  2. Goed nieuws: op de leeftijd van 5 jaar zijn praktisch alle kinderen immuun voor het rotavirus. Volwassenen kunnen drager zijn van het virus maar zijn meestal klachtenvrij.
  3. Besmettelijk? Ja! en wel dermate dat het zelfs kleine epidemieën, bijvoorbeeld in kinderdagverblijven, kan veroorzaken.

!

Hoe verspreidt het rotavirus zich?

Een besmet kind scheidt veel virusdeeltjes uit via de ontlasting. Het virus verspreidt zich dan ook makkelijk na contact met de stoelgang van een besmet persoon. Vermits het virus lange tijd overleeft op handen kan onrechtstreekse overdracht gebeuren via o.a. speelgoed. De handen wassen is heel belangrijk om verdere verspreiding te beperken. Bevuilde kledij wordt het best gewassen op minstens 60°C omdat het virus deze temperatuur niet overleeft.

Hoe herkent u deze infectie?

De infectie uit zich door koorts, braken en een waterachtige diarree. Het braken duurt enkele dagen. De diarree kan een week aanhouden.

Uitdroging is het belangrijkste gevolg van een infectie door het rotavirus. Symptomen hiervan zijn: droge slijmvliezen, diep liggende ogen en weinig urineproductie. Bij extreme uitdroging kan de infectie dodelijk zijn: dit komt echter maar zelden voor.

De infectie heeft geen gevolgen op langere termijn. Sommige kinderen kunnen wel een hele tijd - soms 3 maanden lang - last hebben met de vertering van melkproducten. Kenmerken daarvan zijn een bolle buik, het laten van vele windjes, een slechte eetlust en het minder snel groeien. Het tijdelijk vervangen van zuivelproducten door bijvoorbeeld sojaproducten doet de klachten verminderen.

Het goede nieuws...

Na elke infectie versterkt de weerstand van het kind. De symptomen bij een volgende infectie zijn dan ook minder uitgesproken. Tegen de leeftijd van 5 jaar hebben zowat alle kinderen voldoende weerstand opgebouwd. Vanaf dan duiken meestal geen ziekteverschijnselen meer op bij een infectie.

Wat kun je zelf doen?

  • Veel drinken is de boodschap voor kinderen die braken en diarree hebben.
  • Baby’s mogen borstvoeding of onverdunde flessenvoeding krijgen.
  • Als extra vocht kunnen water, babythee en rijstwater worden gegeven.
  • Ook fruitpapjes, groenten en brood kunnen best als het kind er zin in heeft.
  • Voor oudere kinderen met diarree zijn water, thee, cola, vruchtensap, soep, rijstwater en yoghurtdranken het meest geschikt.
  • Peuters drinken beter geen appelsap omdat het de darmen irriteert en de diarree kan laten aanhouden. Laat kinderen eten waar ze trek in hebben. Enkel te veel zoetigheid en laxerende voeding (bv. pruimen, vette eetwaren) zijn te mijden.

Naar de dokter?

Contacteer de arts als een baby na twee voedingen nog diarree heeft, als hij niet wil drinken, als hij suf is, als er bloed in de stoelgang zit, als de baby braakt of als hij koorts heeft. Bij kinderen ouder dan één jaar is doktersadvies aanbevolen als de symptomen langer dan 2 dagen duren, als er ook andere klachten zijn (bv. oorpijn, keelpijn, hoge koorts), als er bloed in de stoelgang zit, als het kind suf of in de war is of als u zich ongerust maakt. Diagnose: met een eenvoudige labotest van de stoelgang kan het rotavirus onmiddellijk opgespoord worden en de diagnose bevestigd.

Wanneer vaccineren?

De vaccinatie met Rotarix® bestaat uit 2 dosissen en gebeurt het best op de leeftijd van 2 en 3 maanden. Het vaccin moet zeker toegediend worden vóór de leeftijd van 24 weken. De vaccinatie met RotaTeq® bestaat uit 3 dosissen en kan toegediend worden vanaf de leeftijd van 6 weken tot de leeftijd van 26 weken. De vaccins worden door de arts toegediend via de mond. De vaccinatie moet worden uitgesteld bij zuigelingen die een acute, erntige ziekte met koorts hebben. Een lichte infectie is geen beletsel om het vaccin toe te dienen. Bij zuigelingen die acute diarree hebben of acuut moeten braken, moet de vaccinatie uitgesteld worden. Na de vaccinatie mag je kind naar de kinderopvang gaan.

Tip!

De week na de vaccinatie bevat de ontlasting van het kindje levende virusdeeltjes. Was daarom je handen grondig na elke verluiering, na de verzorging en vóór elke maaltijd.

Naar de dokter?

Shoppinglinks

, , , (Belgie) 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden