Wat is een Iphone

Iphone

Het is zover de iPhone van Apple is eindelijk ook in België en Nederland verkrijgbaar. We hebben er lang op moeten wachten: Apple is namelijk niet gek: eerst de grotere landen natuurlijk en dan de kleintjes. Het aantal gebruikers in de Benelux vandaag van dit hebbeding is een megasucces. Allemaal dus buitenlands gekocht maar dat hoeft sinds vandaag niet meer.

Wat is een iPhone

Iphone voor dummies: een combinatie van 3 apparaten: een mobiele telefoon, een iPod (zeg maar radio) en een TV (surfen op internet en bijvoorbeeld filmpjes kijken). Dat is de meest eenvoudige uitleg van dit apparaat. Klopt uiteraard niet helemaal maar voor de leken onder de lezers: daar komt het op neer. We leggen het hierna een beetje technischer uit.

Wat kan/wil je ermee?

 1. Contactgegevens en agenda's: iPhone synchroniseert de contactgegevens en agenda's uit iCal, Entourage en Adresboek op een Mac en Outlook/Outlook Express op een pc. iPhone kan ook contactgegevens vanuit Yahoo! Address Book en Google Contacts op het internet synchroniseren.

 2. E-mail: iPhone werkt naadloos samen met de meeste bekende e-mailsystemen zoals Yahoo! Mail, Gmail, AOL en MobileMe. Daarnaast synchroniseert iTunes alle e-mail-accountinstellingen die op een Mac in Mail of op een pc in Outlook zijn gedefinieerd.

 3. Foto's: iPhone gebruikt iTunes om foto's te synchroniseren vanuit iPhoto op een Mac of vanuit Adobe Photoshop Elements, Adobe Photoshop Album of een andere map met afbeeldingen op een pc.

 4. Muziek en beeldmateriaal: als je de nieuwste versie van iTunes nog niet hebt, kun je die nu downloaden en een muziek- en videobibliotheek opzetten die je met je iPhone kunt synchroniseren.

 5. iTunes-account: als je nog geen iTunes Store-account hebt, kun je die nu instellen: download iTunes, selecteer de iTunes Store en klik op de knop 'Log in'.

 6. GPS: voor locatiegerichte mobiele diensten.

 7. Gelijktijdige spraak- en gegevenscommunicatie: e-mails raadplegen, surfen op het web, een routebeschrijving opvragen en bellen: allemaal tegelijk: dat kan!

 8. App Store: tal van programma's speciaal ontwikkeld voor iPhone; vrijwel overal toegankelijk. Programma's kunnen draadloos worden gekocht, gedownload en zijn direct beschikbaar voor gebruik. Sommige programma's zijn zelfs gratis! App Store geeft automatisch aan als er updates beschikbaar zijn.

Wat kost zo'n hebbeding?

Zie ook tips en links: informeer je goed!

 1. België: de enige aanbieder is Mobistar (+ Orange): EUR 525 (incl. BTW, 8 GB).

 2. Nederland: alleen exclusief verkrijgbaar met een T-Mobile abonnement: van EUR 575(8 GB) tot ca. EUR 675 (16 GB).

Accessoire

Het zat er aan te komen met de iPhone: her en der duiken al de eerste randaccessoires op zoals de QingBar MP101. Dit toestel (van Honlai) laadt niet alleen je iPhone op maar heeft als leuk extraatje de mogelijkheid om het scherm van je iPhone te projecteren op een naburige wand. Mensen met een beetje technisch vernuft kunnen met andere woorden van hun gsm een eigen home entertainment center maken aangezien video en audio beide tot de mogelijkheden behoren. Spijtig genoeg is de producent niet al te kwistig met technische details.

Tips

 • In Nederland ben je verplicht een abonnement te nemen via T-Mobile. Wellicht zal in de prijs waarmee wordt geadverteerd een 'basis'-abonnement per maand inbegrepen zijn. Informeer je goed wat het abonnement inhoudt! In België is koppelverkoop bij wet verboden hetgeen betekent dat je vrij bent waar je jouw abonnement neemt. In België zal dus in principe worden geadverteerd met de netto prijs van het apparaat (die dus lager zal liggen dan in Nederland) omdat de abonnementskosten er nog niet zijn inbegrepen. Ook hier geldt: goed informeren!

 • Inmiddels klinkt de nodige kritiek op het apparaat: hoge internetkosten, niet (voldoende) waterbestendig, minder goede tot slechte internetverbinding... kritiek is natuurlijk wel altijd 'des persoons'!

Update oktober 2011

Het is inmiddels in de hele wereld bekend: de uitvinder en ontwerper van het hele Apple verhaal is overleden. Steve Jobs is niet meer: overleden na een jarenlange strijd tegen kanker. Dit nieuws kun je overal op internet lezen. Niet uit gebrek aan respect voor de man maar het lijkt ons niet zinvol om er nog meer woorden aan te besteden.

Voor de nieuwste informatie kijk eens op Iphoned en iPhoneclub.

Update oktober 2012

De Iphone 5 moet ik wellicht niet meer voorstellen? Amper een week te koop en alle kranten, boekjes, nieuwsberichten staan er vol van. Ondanks de dure prijs kan Apple de apparaten niet aangesleept krijgen en zijn er overal wachtlijsten. 

Shoppingtips