Hoe kies ik een naam voor mijn bedrijf

Bedrijfsnaam zoeken

Ik start een bedrijf en bedenk een naam met faam! Bijvoorbeeld: ik noem het Borsaatoo. Dit lijkt op het eerste zicht een detail en als je geen inspiratie hebt, vraag je de mening van ouders, kinderen, vrienden en collega's. In het beste geval blader je ook nog eens door de Gouden Gids of ga je aan het Googelen. Dat is lang niet voldoende. Bedenk vanaf het begin dat de naam voor je bedrijf als een merk moet worden beschouwd, of je dat nu wilt of niet.

Welke bedrijfsnaam: zo gaat het meestal

Ik ga een eigen bedrijf opstarten en zit urenlang te piekeren over een naam die aanslaat in mijn business. Ik wil immers opvallen in de grijze massa. Eureka! Gevonden. En ik laat naamkaartjes maken, ga naar de Kamer van Koophandel voor mijn registratienummer, laat briefpapier drukken (al of niet met een mooi logo), stel prijslijsten op, reclamemateriaal ontwerpen, uiteraard moet ik een website hebben, een lichtreclame aan de voorgevel want 'hier ben ik' en dit is waarvoor ik sta! En dan komt er een al of niet aangetekende brief dat ik inbreuk maak op de rechten van een ander. Wat nu?

Waarschuwing

 1. Bezint vooraleer begint! Voer eerst een onderzoek uit in de daartoe bestaande database(s). Is gratis, is vrij toegankelijk en bespaart een hoop ellende achteraf!

 2. Afhankelijk of men alleen in de Benelux zaken doet of internationaal (denk ook aan de toekomst).

 3. Daarna, als de gekozen naam vrij is, kan deze worden vastgelegd (gedeponeerd) bij de bevoegde instantie (of je legt helemaal niets vast). Dit kan je zelf doen of door een gespecialiseerd persoon, merkengemachtigde genoemd, hetgeen (uiteraard) duurder is. Maar als alle bovenvermelde kosten reeds gemaakt zijn en men opnieuw moet beginnen, is dat goedkoper?

 4. Onderschat de 'waarde' (hetzij financieel, hetzij bekendheid) van je naam (= MERK) niet. Dit noemt men 'Intellectuele Eigendom' = aan jouw intellect ontsproten! Jij hebt er uren over nagedacht maar ... misschien is iemand anders op hetzelfde idee gekomen? De mens is immers een kuddedier: we denken allemaal in dezelfde richting maar de mens is ook CREATIEF, VINDINGRIJK en ORIGINEEL!

 5. En daar wringt het schoentje: restaurant Exquisa en Eetcafé Exquise: mag dat?

Stappenplan

1. Ga naar volgende website: http://register.boip.int/bmbonline/intro/select.do?language=nl/2. Vul de naam die je hebt bedacht of van het merk dat je zoekt bovenaan in 'zoeken naar een merk/woordemerk' en klik op zoeken.

|Afbeelding:Benelux Merkenbureau

2. Bijvoorbeeld typ je Borsato (hoofd- of kleine letters maakt niet uit als het maar juist getypt is). Dan krijg je volgende resultaten:

|Afbeelding:Resultaten BMB

3. Als resultaat van de zoektocht zie ik 5 merken: 4x BNL (dit wil zeggen dat Borsato, inclusief Leontine) 4x is vastgelegd voor de Benelux en 1x Europees.

4. Uit nieuwsgierigheid klik ik op Leontine, op plaats 2 dus. Als je hier naartoe gaat, worden de letters pink in plaats van blauw. Nummer van het merk zie ik hier ook al: 754402:

|Afbeelding:Leontine Borsato

Wat leer ik hiervan?

 • 01 = Leontine werd ingeschreven op 26 juni 2003,

 • 02 = De looptijd voor Leontine is tot 2013 (is normale procedure: duur van een merknaam = 10 jaar),

 • 03 = Leontine heet voluit Leontine Borsato-Ruiters, en woont 04 en 05 (jammer voor hun privacy),

 • 06 = De naam van het Merkenbureau dat hen vertegenwoordigt,

 • 08 = Precieze schrijfwijze van het merk Leontine Borsato,

 • 13 = De klasse waarin men het merk wil onderbrengen: klasse 3, 5, 29 en 30. Zeer van belang!

 • Status: het merk is ingeschreven en dus van kracht. Hier kan ook bijvoorbeeld ook staan: vervallen of geweigerd.

TIPS

 • Veel zoekplezier en kijk vooral goed naar de 'klasse' waarvoor een merk is ingediend. Als je morgen Leontine Borsato wil vastleggen voor bijvoorbeeld hondenvoer (ik weet niet of ze een hond heeft) dan zul je daar juridisch toch problemen mee kunnen krijgen, ook al is het een totaal andere 'klasse'!

 • Voorzichtigheidshalve zou ik dan toch maar eerst contact opnemen met een merkengemachtigde.

 Ook een domeinnaam nodig?

Bij een bedrijf hoort tegenwoordig een website/webshop wil je ernstig overkomen. Dan heb je een domeinnaam nodig. De ideale combinatie is dat je bedrijfsnaam hetzelfde is als je domeinnaam natuurlijk. Dus gelijktijdig met het bovenstaande onderzoek of de MERKnaam reeds bestaat, moet je ook checken of de domeinnaam nog vrij is. Zie hiervoor het artikel zoektocht naar een goede domeinnaam. Succes!

Hosting in België

 

Hosting in Nederland

Voor de fun: