Barbecue: van Weber tot BBQ smokers

Barbecue

Is het vanavond goed weer? Dan halen we de barbecue tevoorschijn! Lekker grillen en roosteren. En dat kan op heel veel manieren. Hoe ziet jouw ultieme barbecue eruit? Hieronder een overzicht van de beste en meest veelzijdige manieren om je barbecue tot een succes te maken.

Houtskool barbecue

De klassieker onder de barbecues is natuurlijk de houtskool barbecue. Er zijn nog steeds veel mensen die vinden dat een barbecue op houtskool de énige échte manier van barbecueën is. Houtskool geeft het vlees het karakteristieke, rokerige smaak van de barbecue waar sommigen van houden. Om het vlees goed gaar te krijgen, is het van belang de kolen of briketten gelijkmatig te verdelen en goed voor te laten gloeien voordat je het vlees op de barbecue legt. Een bekende leverancier van échte barbecues is Weber, zoals je hiernaast ziet afgebeeld. Deze kogelvormige barbecue heeft een kap die je dicht kan trekken, zodat het vlees lekker gelijkmatig kan garen.

Maar de meningen blijken verdeeld, want ook een barbecue op gas heeft zo zijn voordelen.

Gas barbecue

Het hangt ervan af hoe je een barbecue wil 'beleven', maar een gas barbecue heeft een aantal voordelen ten opzichte van een barbecue op houtskool of briketten. Zo hoeft een gas barbecue bijvoorbeeld niet voor te verwarmen. Als je de barbecue aansteekt is deze gelijk heet en klaar voor gebruik. Nog een voordeel is dat de temperatuur gelijkmatig is en dat deze goed te regelen is door simpel aan een knop op de barbecue te draaien. Als je dan kiest voor een model met de branders aan de bovenzijde, dan is deze ook achteraf goed schoon te maken.

BBQ Smokers

Helemaal nieuwerwets is de BBQ Smoker. Dit is een kruising tussen de barbecue die we al kenden en een rookoven. Zo kan je bijvoorbeeld in een BBQ Smoker je vers gevangen vis roken, maar ook het 'gewone' barbecueën is mogelijk. Dat deze barbecue gesloten heeft, heeft een aantal voordelen. Zo blijft het vlees/vis sappiger omdat het vocht niet zo snel verdampt als bij een open barbecue. En door de gesloten vorm stookt deze barbecue ook zuiniger dan een gewone barbecue op houtskool. Dat moet ons Nederlanders toch aanspreken in deze van origine Amerikaanse barbecue.

Barbecue nieuwe stijl: de buitenkeuken

Het leek een rage, maar inmiddels lijkt het toch bestaansrecht te hebben gekregen: een heuse buitenkeuken. We kunnen het eigenlijk geen barbecue meer noemen en het kan een tikje denigrerend overkomen, maar een buitenkeuken is een soort van barbecue. Het is op zijn minst ontstaan vanuit de barbecue. Wie daarom nog wel wil genieten van het buiten grillen, maar dan wel helemaal in luxe en stijl kan zijn tuinhuis altijd nog verbouwen tot buitenkeuken.

Sate barbecue

Heb je ook wel eens gehad dat de stokjes van de sate verkoolden toen je even niet oplette tijdens een gezellige barbecue? Dan kun je van tevoren de stokjes laten weken in water, of...je schaft een speciale sate barbecue aan. Dit is een smalle, langwerpige barbecue die net zo diep is als één sate stokje en lang genoeg dat er een heleboel satestokjes naast elkaar passen. Of natuurlijk een een heleboel hamburgers, spareribs of gamba's. Er zijn gas barbecues op houtskool, maar ook op gas.

Elektrische barbecue

Er bestaat ook een barbecue met een stekker: de elektrische barbecue. Hoewel deze barbecue meer weg heeft van een gourmetstel dan een barbecue mag deze toch niet in deze rubriek ontbreken. Het voordeel is wel dat sommige modellen ook binnenshuis (of in de caravan natuurlijk) gebruikt kunnen worden.

Heb je geen tijd of gelegenheid om zelf je barbecue te verzorgen? Regel dan barbecue catering. Succes verzekerd!