Sushi serveren

Sushi

Sushi is een van oorsprong Japans gerecht waar vaak rijst, groenten en vis in zit. De laatste jaren is de populariteit van sushi in westerse landen, en dus ook in Nederland, sterk toegenomen. Geen wonder, sushi is namelijk niet alleen heel lekker maar ook erg gezond. Bovendien bevat sushi vrij weinig calorieën en past dus goed binnen een dieet.

De ingrediënten

Bij het maken van sushi wordt veel gebruik gemaakt van dunne velletjes zeewier die nori worden genoemd. Dit zeewier wordt meestal gebruikt om sushi bij elkaar te houden. Nori is dus een soort eetbaar verpakkingmateriaal. Ten tweede is speciale sushirijst een vast ingrediënt van de verschillende soorten sushi. Sushirijst is een beetje kleverig zodat de hapjes goed bij elkaar blijven. Ook smaakt de rijst een klein beetje zoetzuur. De vulling van sushi is erg divers. Vis is natuurlijk de meest voorkomende vulling. Er wordt gebruik gemaakt van zalm, tonijn, paling, zeebaars etc. De mogelijkheden zijn eindeloos. Garnalen en krab zijn ook erg populair. Groentes worden echter ook gebruikt. Komkommer, verschillende soorten zeewier en avocado komen vaak voor. Omelet is ook een regelmatig gebruikte vulling voor sushi. Tot slot wordt er nog wel eens versiering gebruikt in de vorm van sesamzaadjes of andere kleine ingrediënten.

Sushi wordt traditioneel geserveerd met sojasaus, gari en wasabipasta. Sojasaus wordt gebruikt om de sushi in te dopen. Gari is een gerecht dat bestaat uit dunne plakjes ingemaakte gember. Dit gerecht zorgt ervoor dat je smaak geneutraliseerd wordt zodat je de volgende sushi weer goed kunt proeven. Wasabipasta is een groene pasta dat een beetje naar mierikswortel smaakt. Pas wel op met hoeveel je hiervan gebruikt want het kan wat scherp zijn.

Verschillende soorten sushi

Ondanks dat de ingrediënten grotendeels overeen komen, bestaan er een aantal verschillende soorten sushi. De verschillende soorten worden dan ook onderscheiden op hun vorm en opmaak. De volgende sushisoorten komen vrij vaak voor:
Maki sushi
  • Maki. Deze sushivorm is waarschijnlijk het meest bekend. Rijst en vulling worden op een vel zeewier gelegd en stijf opgerold. Vervolgens wordt de rol in dunne plakken gesneden en geserveerd.
  • Nigiri. Nigiri bestaat uit een bolletje rijst waarop wat wasabipasta is gesmeerd en een reepje vis op is gelegd. Soms wordt er nog een streng nori omheen gebonden om het geheel bij elkaar te houden.
  • Oshi. Deze sushi bestaat uit afwisselende laagjes vulling en rijst die op elkaar geperst zijn. Vervolgens worden er plakjes van gesneden.
  • Temaki. Temaki bestaat uit een puntzak van nori gevuld met rijst en allerlei soorten vulling.
  • Sashimi. Deze vorm van sushi bestaat uit dungesneden vis dat met sojasaus en wasabipasta gegeten wordt.

Zelf sushi maken

Sushi maken kan heel gemakkelijk zijn. Je hebt hiervoor sushirijst, nori en vulling naar keuze nodig. Sushirijst kun je zelf maken maar het is veel gemakkelijker om het gewoon in de supermarkt te kopen. Veel supermarkten hebben een kant en klaar sushipakket waar je alleen de vulling voor hoeft te kopen. Het voordeel van deze pakketten is dat ze vaak ook een rieten matje bevatten die je nodig hebt om maki te maken.

Maki maken

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de vulling in lange, dunne repen. Leg het rieten matje plat op tafel en leg hier een vel nori bovenop. Leg op de nori een laag rijst maar houd een rand vrij zodat je de nori vast kunt plakken als je klaar bent. Smeer over deze open rand wat rijst fijn. Dit zal straks als een soort lijm functioneren om de sushi dicht te plakken. Leg een reep vulling in de lengte over het rijst aan de kant tegenover het ingesmeerde randje. Rol de sushi met behulp van het rieten matje op en plak het ingesmeerde randje vast. Begin aan de kant met het vulling zodat dit mooi in het midden uitkomt. Eindig natuurlijk met het randje dat je ingesmeerd hebt zodat je de rol dicht kunt plakken. Snijd tot slot de rol in plakjes met een dikte van circa 2 cm.

Temaki maken

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de vulling in lange, dunne repen. Leg een vel nori plat op tafel. Leg een laag rijst op een diagonaal helft van het vel. Leg midden op de laag rijst een reep vulling. Smeer de randen van het vel in met wat fijn gedrukt rijst. Rol een hoorntje van het vel nori. Begin met de kant waar het rijst op ligt en eindig met de rand met het fijn gedrukt rijst.

Nigiri maken

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd het vis in dikke repen. Kneed een bolletje rijst van ongeveer dezelfde grootte als de vis. Bestrijk de bovenkant van het bolletje rijst met wasabipasta. Leg het stuk vis op het bolletje rijst en druk het voorzichtig aan. Als de sushi niet zo goed blijft zitten, kun je ervoor kiezen om er een strook nori omheen te binden.

Tot slot

Lijkt sushi je wel erg lekker maar vind je het teveel moeite om het zelf te maken? Er zijn tegenwoordig veel sushibars in Nederland waar je lekker kunt gaan eten. Ook kun je in veel plaatsen sushi laten thuisbezorgen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden