Omgaan met stress op het werk

Inleiding

We leven tegenwoordig in een hectische en snel veranderende maatschappij waarin veel van mensen verwacht wordt. De werkdruk ligt vaak hoog en stressvolle situaties komen dan ook vaak voor. Zeker na de crisis moeten veel bedrijven vechten om te overleven. Werknemers worden ontslagen waardoor de werkdruk op de achterblijvende werknemers wordt verhoogd. Periodes van veel stress kunnen leiden tot verschillende gezondheidsklachten. Daarom is het belangrijk om effectief met stress om te gaan en zo een burn-out te voorkomen. Maar hoe kun je stess voorkomen?

Wat je kunt doen om stress te voorkomen

Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om teveel stress op het werk te voorkomen. Als je al gestrest bent, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om weer tot jezelf te komen en je werk onder controle te krijgen.

Ken je grenzen. Als je een nieuwe baan hebt, wil je jezelf graag bewijzen. Veel mensen hebben dan de neiging om zich extra in te zetten. Gevolg hiervan is dat je werkgever denkt dat dit je normale functioneren is. De vraag is of je dit tempo tijdens je gehele carrière kunt volhouden. Ken je grenzen en begin op een niveau waarvan je weet dat je het gedurende je hele carrière kunt volhouden.

Vermijd overwerken. Werk alleen over als het strikt noodzakelijk is. Het is begrijpelijk dat je het vervelend vindt als je niet alles hebt afgekregen, maar morgen is er weer een dag. Als je vaak overwerkt, kan het een gewoonte worden. Dit is niet de bedoeling. Wordt er onredelijk vaak van je verwacht dat je overwerkt? Ga een gesprek aan met je leidinggevende of maak een melding bij de ARBO.

Kies goede doelen. Stel jezelf redelijke doelen. Denk goed na of het halen van een doel reëel is. Plan altijd wat extra tijd in voor taken die onverwachts tussendoor komen. Het is beter om een wat latere deadline te hebben dan een deadline die je niet haalt.

Profiteer van je pauzes. Neem altijd je pauzes en blijf niet achter de computer of op je werkplaats zitten. Bij een normale werkdag van acht uur heb je recht op een keer een half uur en twee keer een kwartier pauze. Dit is echt niet voor niets. Ga gezellig in de kantine eten of loop even een blokje om voor wat frisse lucht.

Kom voor jezelf op. Durf nee te zeggen als je denkt dat je iets niet aankunt of als je ergens geen tijd voor hebt. Als je altijd maar ja zegt, zullen je collega's dat snel in de gaten hebben en zullen ze eerst naar jou toekomen als ze iets gedaan willen hebben. Ken je grenzen en geef ze ook duidelijk aan. Vind je het moeilijk om nee te zeggen? Zorg dan dat je goed kunt uitleggen waarom je iets niet kunt doen. Als je een goede reden hebt, zullen je collega's dat zeker respecteren.

Tot slot

Als je deze stappen volgt, ben je hopelijk een burn-out voor. Heb je toch het gevoel dat het niet goed gaat? Neem contact op met je leidinggevende en bespreek de situatie. Maak hier een afspraak voor en bedenk goed wat je wilt zeggen. Je leidinggevende zal je veel liever wat rustiger laten werken dan te riskeren dat je een aantal maanden thuis in de ziektewet zit.