Effectief bezuinigen

Inleiding

De crisis van de afgelopen jaren heeft in veel huishoudens voor grote

Stapel_munten.jpg

financiële problemen gezorgd. Sommige personen hebben flink moeten inleveren in salaris en anderen zijn zelfs hun baan kwijtgeraakt. Bovendien zijn sommige mensen een groot deel van hun spaargelden verloren. Hierbij komt dat het leven de laatste jaren steeds duurder wordt. Dit alles heeft tot gevolg dat meer en meer mensen moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Hoog tijd om hier wat aan te doen.

Hoe je geld kunt besparen

Met behulp van deze tien tips zorgt je dat je aan het eind van de maand weer geld overhebt. Bovendien hoef je niet alles in te leveren en op droog brood te gaan leven.

  1. Overzicht krijgen. De allereerste stap in bezuinigen is het verkrijgen van inzicht in je uitgaven. Maak voor jezelf een overzicht met twee kolommen. Zet in de eerste kolom al je inkomsten en in de tweede kolom al je vaste lasten. Op deze manier heb je een overzicht van het geld dat je bijvoorbeeld aan kleding en uitgaan kunt uitgeven. Kijk ook kritisch naar elke kostenpost. Bedenk wat je niet direct nodig hebt en schrap deze posten. Denk bijvoorbeeld aan een abonnement voor de krant of tijdschriften. Tegenwoordig kun je het nieuws en ook andere informatie heel gemakkelijk online opzoeken. Een abonnement voor de sportschool is bij veel mensen ook weggegooid geld omdat het sporten er toch vaak niet van komt.
  2. Fietsen of wandelen. Neem wat vaker de fiets in plaats van de auto of het openbaar vervoer. Met een paar stevige fietstassen kun je ook de boodschappen meenemen. Bovendien is dit heel goed voor je gezondheid dus hoef je je niet schuldig te voelen dat je het sportschoolabonnement hebt opgezegd.
  3. Boodschappen. Boodschappen zijn uitgaven waar vaak flink op bespaard kan worden. Ga naar de goedkopere supermarkten en let goed op de aanbiedingen. Koop verse groenten en aardappelen in plaats van voorgesneden en voorverpakte voedingsmiddelen. Dit kost je wel wat meer tijd maar bespaart je op den duur wel veel geld. Je boodschappen inkopen bij de groothandel is ook een goed idee. Hiervoor moet je vaak wel aan een bedrijf verbonden zijn. Informeer wat hier de voorwaarden voor zijn.
  4. Gezondheid. Bezuinigen kan, indien nodig, een mooie kans zijn om aan je gewicht en gezondheid te werken. Schrap de tussendoortjes en vervang frisdrank door kraanwater.
  5. Gas en elektra. De volgende grote kostenpost waar flink op bespaard kan worden, is de gas- en elektrarekening. Schakel apparatuur uit al je er niet mee bezig bent. Gebruik wat minder vaak de droger en hang je was op. Doe de lichten uit als je niet in de kamer bent. Douche wat minder lang en was wat kouder. Het hoeft vaak niet veel te zijn maar op jaarbasis kan het behoorlijk wat schelen.
  6. Sparen. Spaar voor grote uitgaven. Probeer elke maand een klein bedrag opzij te zetten voor onverwachte, grote uitgaven. Op deze manier hoef je hiervoor geen lening te doen en betaalt je dus geen rente.
  7. Oude spullen verkopen. Houd een grote opruiming in huis. Verzamel alle spullen die misschien geld kunnen opbrengen maar die je niet meer nodig hebt. Denk aan kleding, boeken, dvd's, speelgoed, meubels etc. Verkoop deze spullen op marktplaats, ebay of een rommelmarkt. Je zult verbaasd zijn over wat je oude spullen soms kunnen opbrengen. Bovendien hou je er een heerlijk opgeruimd huis aan over.
  8. Kleding. Probeer wat langer met je kleding te doen. Natuurlijk kun je wel wat geld aan kleding uitgeven maar probeer verstandige keuzes te maken. Vaak is het goedkoper om kleding te vermaken dan nieuwe kleding te kopen. Zien je kleren er wat verwassen uit? Bij de drogist kun je speciale kleurstof halen om je kleding weer een fris kleurtje te geven.
  9. Bijverdienen. Verdien wat geld bij in de avonduren of in het weekend. Er zijn hiervoor meerdere mogelijkheden. Meld je bijvoorbeeld aan voor thuiswerk. Bent je goed in klussen of in schoonmaken? Zet een advertentie op marktplaats en bied tegen betaling je diensten aan. Maak een webshop aan waarop u producten verkoopt (zelfgemaakt of ingekocht). Het voordeel van een webshop is dat je geen kosten maakt totdat je klanten hebt.
  10. Subsidies. Controleer of je niet in aanmerking komt voor huur- of zorgtoeslag. Als je er qua loon erg op achteruit bent gegaan, heb je kans dat je in aanmerking komt voor een van deze toeslagen. Deze toeslagen kun je zelfs met terugwerkende kracht aanvragen. Dit is echter niet onbeperkt mogelijk dus kijk snel op de site van de belasting.

Tot slot

Het is belangrijk om plezier te hebben in je leven. Schrap daarom niet meteen de leuke dingen zoals uit eten gaan. Probeer wel verstandige keuzes te maken en je budget in de gaten te houden.