Hoe maak je een Franse omelet

Inleiding

In dit artikel wordt het recept van een heerlijke Franse omelet beschreven die o.a. gediend kan worden als een verrassingsontbijt voor een dierbare uit je omgeving. De Franse omelet heeft een pittige smaak en is natuurlijk afkomstig van de Franse keuken. Het is geen recept dat ingewikkeld is maar wel de moeite waard om het een keer te maken en te proeven. Er kan voor gekozen worden om het zonder kruiden te bereiden, maar wordt wel aangeraden met kruiden te bereiden.

 

Recept 

Ingrediënten/ Benodigdheden (2 personen):

 1. 5 eieren, mag ook 6 eieren als het kleine eieren zijn
 2. twee schijven jonge kaas, dat kan naar smaak ook verdubbeld worden (4 plakken of schijven)
 3. Peper, paprikapoeder of chilipoeder en zout
 4. Boter (geen olijfolie)
 5. Aromat Smaakverfijner Knorr
 6. Slagroom 
 7. Bieslook
 8. Stokbrood

Benodigdheden:

 1. Koekenpan
 2. Garde
 3. Grote lepel
 4. Kom
 5. Spatel
 6. Bieslook 

Bereiding:

Het vuur moet aangezet worden en de pan moet 30 seconden voorverhit zijn op middelhoog vuur.

Tweede stap is het verhitten van de boter in de koekenpan (deze laten smelten), breek ondertussen de eieren 1 voor 1 in een kom, en doe de slagroom erbij. Strooi de benodigde kruiden als zout, peper en chilipoeder. Een optie is om bieslook fijn te snijden en toe te voegen.

De gehele mix goed kloppen totdat het zowat luchtig is geworden waardoor het geen kruimelig geheel wordt als het gebakken wordt. Giet de eieren voorzichtig in de koekenpan en zet het vuur even op hoog (een paar tellen) en vervolgens op laag vuur . De kaas kan ingesmolten en gedrukt worden in de omelet, gebruik de helft van de aanwezige plakken/schijven.

Eventueel de koekenpan afdekken met een deksel, als er geen passende deksel aanwezig is kan men het ook met aluminiumfolie afdekken. Als de bovenkant nog vochtig is kan ervoor gekozen worden om het te draaien naar de onderkant (wordt niet aangeraden). Ten slotte het vuur weer even hoog zetten en dan weer laag.

Houd er rekening mee dat het vier tot vijf minuten kan duren totdat de omelet klaar is.

Laat uiteindelijk de omelet een minuut in de pan liggen voor een goede nasmaak.

De omelet kan van het gasfornuis af en in een bord geserveerd worden. Het stokbrood kan gesneden worden en 2 á 4 minuten in de oven verwarmd worden. 

Tips

Vaak wordt de jonge kaas vervangen door andere soorten kazen, deze kunnen zowel brie als cambert kaas zijn. Maar men kan ham erbij toevoegen met de kaas naar keuze. Naast een kom witlofsalade (met druiven) is het een compleet plaatje. Benodigde ingrediënten voor een witlofsalade:

 • 2 witlof struiken
 • 2 theelepels olijfolie
 • 1 theelepels mosterd
 • 1/2eetlepels witte balsamicoazijn
 • 1 theelepel honing
 • 1 gram pitloze druiven

Kortom met de Franse omelet zijn er diverse mogelijkheden mogelijk.

Serveren kan het beste met stokbrood met gezouten roomboter op een bord.

Conclusie

De Franse omelet is een heerlijke recept voor een lunch of brunch en is makkelijk en eenvoudig te bereiden in tien tot twintig minuten tijd.

Ook is het een uitstekend recept tijdens gelegenheden als Moederdag en Valentijnsdag dat geserveerd kan worden met een sapje of thee. In het boek ‘Delicious Annabel Langbein’ beschrijft Annabel verschillende variatips van haar kookkunsten en hetzelfde geldt ook voor de Franse omelet. Hieraan geeft ze vier variatietips die men kan toepassen met een uitstekend resultaat.

<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "ca-pub-4873484070740092";
/* Franse omelet */
google_ad_slot = "1049334561";
google_ad_width = 728;
google_ad_height = 90;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>