De Chinese keuken uitgelicht

Chinese keuken

35734.jpegDe Chinezen hanteren veel kooktechnieken, en die zijn nogal gecompliceerd. Er is bv: de drie-in-één-regel die bestaat uit de wok, de zeven onmisbare dingen in een Chinese keuken en ander keukengerei. "Chinees eten" is het meest populaire voedsel ter wereld, maar authentiek Chinees eten heeft heel veel verschillen met het Europees eten! Hier zijn 15 of meer feiten om je te onderwijzen en of te schokken. Maar eerst een algemene inleiding in de Chinese keuken.

De drie in éénregel

De zeven onmisbare dingen in een Chinese keuken zijn:

 1. traditioneel brandhout
 2. thee
 3. zout
 4. olie
 5. rijst
 6. sojasaus
 7. en azijn

Als u veelgebruikte ingredienten aanschaft is het verstandig om een grote hoeveelheid, de beste kwaliteit en de laagste prijs te zoeken.

De wok

Van alle hulpmiddelen die een keukenartiest tot zijn beschikking heeft is de wok het veelzijdigste. U kunt er in roerbakken, frituren, bakken, sauteren, koken, pocheren, stomen en stoven. Voor frituren is maar weinig olie nodig en je kan tergelijkertijd frituren en bakken.

Een wok kiezen

Woks zijn er in allerlei maten. Voor een gezin van vier personen is een exemplaar van +/- 35 cm doorsnede groot genoeg. Voor pruttelgerechten of bij grote hoeveelheden staat de wok soms lange tijd zonder toezicht op het vuur. Dan ben je beter met een wok die twee handvaten heeft, want iets zwaars is beter te tillen met twee handvaten dan met één. Maar voor roerbakken is een wok met één handvat voldoende, want de kok kan dan met één hand dewok vasthouden en met zijn andere hand een spatel of ander roergereedschap vasthouden. Woks zijn gemaakt van ijzer, roestvrij staal of aluminium. Een ijzeren geldt als de beste omdat die het best zijn warmte vasthoudt en ook het sterkste is. 

Een wok verhitten

Vroeger werd de ronde bodem van de wok in de gloeiende as van een houtkool of kolenvuur gezet. Gebruikt u hem op het gasfornuis dan moet u er een ring onder zetten. Er zijn ook woks met een platte bodem te koop die u zonder ring op een electrische kookplaat of gasfornuis kan zetten. Als je frituurt, doe dit dan voorzichtig want als u olie morst kan er brand ontstaan. 

Een wok inbranden

Een nieuwe wok moet ingebrand worden. Boen de binnenkant van de wok grondig met afwasmiddel en heet water schoon. Spoel hem daarna goed uit en doe er twee eetlepels olie in en zet hem op het vuur, laat die heet worden en wrijf met keukenpapier een fijn laagje olie over de gehele binnenkant van de wok. Houd de wok nog een tiental minuten op het vuur, giet de olie weg en wrijf met keukenpapier de binnenkant proper en glimmend. Herhaal deze stappen als de wok door weiniig gebruik zou gaan roesten. 

Ander keukengerei

Een Chinese kok maakt een grote verscheidenheid aan gerechten. Van oersimpel tot indrukwekkende en ingewikkelde gerechten. Hij maakt deze klaar met heel weinig hulpmiddelen. In een Chinese keuken vindt u  meestal een wok, een zeef, een hakmes, een hakblok, een deegroller, een theepot, een koekenpan, een koksmes, een schep voor vlees of vis, twee stoommanden ( één grote en één kleine) eetstokjes, aardewerk potten, houten en porseleinen lepels en allerlei schalen en kommen. Ook een stamper is handig, u kan hem gebruiken om knokloof, gember en dergelijke te pletten en fijn te maken. Met een hak en snijmes verricht een Chinese kok al het snij en hakwerk dat in de keuken vereist is. 

Conclusie

Een lezer die de Chinese keuken onder de knie wil krijgen zal eerst de drie-in-één-regel moeten aanleren en leren snijden, hakken en wokken. De bovenstaande beschreven informatie is daarbij misschien heel nuttig.

De 15 feiten

1. Werelds grootste variëteit aan smaken in de Chinese keuken.

Wist u dat Chinees eten 5 essentiële smaken heeft die volgens de traditionele Chinese geneeskunde gebalanceerd moeten zijn, zoet, zuur, zout, bitter en pittig?

Flavours variëren aanzienlijk in China.

Bijvoorbeeld:

 • Sichuan cuisine is beroemd om numbing spiciness
 • Hong Kong keuken is zoet of hartig
 • de noordelijke keuken is zout 
 • de zuidelijke keuken is zuur

2. Noord-Zuid-China. Voedselverdeling is tarwe / rijst.

De koudere drogere noordelijke weersomstandigheden van de tarweproductie, dus noorderlingen eten meestal dumplings, tarwe noedels, gestoomde broodjes en gevulde broodjes. In het zuiden eten Chinezen rijst- of rijstnoedels met bijna elke maaltijd (evenals veel grotere variëteiten fruit en groenten) en eten alleen maar occasioneel tarwe.

3. Chinezen eten bijna alles dat beweegt!

Buitenlanders worden vaak geschokt bij het zien wat een Chinees eet. Veel Chinese gerechten maken vreemdelingen raar of gek, zoals hondenpot, insecten, schorpioenen, slangen, ratten, varkensoren, hoofden, voeten, harten, longen, lever, nieren, darmen en gekookt bloed.

4. Enorme hoeveelheden groenten.

Chinezen eten veel meer fruit / groenten dan in het Westen - ongeveer tweemaal zo veel dieetvezel ... waardoor de afwijkingen tweemaal zo groot zijn als de westerse normen!

5. Grote groente verscheidenheid.

Grote verscheidenheid is niet beperkt tot China's "vleeswaren" alleen. Veel groenten en fruit van China die je niet eerder gezien of gehoord hebt, zoals pomelo's, bittere komkommers, yard-lange yams, boomzwammen en tientallen onvertaalbare onkruidachtige planten.

6. Het moet vers zijn in China - Ingeblikte / bevrozen voedsel wordt niet gewaardeerd. 

Verse markten (waar levende / vers geslachte dieren en vers geplukte voedingsmiddelen worden verkocht) zijn er in overvloed in China, bijna één per stadsblok. Veel Chinezen gaan elke dag naar de markt. Verse vegetarische veg is nog steeds een must. Ook volgens de Chinese medicijnen moet het eten seizoensgebonden zijn en worden gegeten om teveel yin te bestrijden (koud weer) en yang (warm weer), droogheid of vochtigheid. Bijv. Grote witte radijsjes (met hoge yang) zijn erg populair in de winter.

7. Chinese eten ook botten, botten splinters.

Chinees houdt niet van afval, dus worden hele dieren vaak geserveerd. Bijv. Vis is niet gefiltreerd, net gegoten, met kop en botten intact. Soms zijn botten zacht genoeg om te kauwen; soms moeten ze ontdooien (op een zijplaat). Chinezen geloven dat vlees in de buurt van de botten is het beste, en dat merg zeer voedzaam is, zodat botten opzettelijk worden gesneden tot splinters om het merg los te maken - let dus op tijdens het eten. Botten bouillon is heel populair.

8. Alles is Bite-Size voor Chopstick Eating.

Chinezen eten niet met messen en vorken, die traditioneel gezien worden als gewelddadig of barbaars, maar met eetstokjes. Aangezien de eetstokjes niet daadwerkelijk hakken, is het eten heel erg zacht of in stukken gesneden alvorens te koken.

9. China verbruikt op een jaar 45 miljard stuks eetstokjes

Dat is een opmerkelijk gemiddelde van 2 of 3 paar per maand voor zijn bijna 1,4 miljard inwoners. De overheid heeft een wegwerp belasting geheven om het verbruik te verminderen.

10. Hetzelfde voedsel kan op een dozijn verschillende manieren worden gekookt.

Zoals Bubba's garnalen in Forest Gump, zijn er veel manieren om Chinees eten te koken. Bijvoorbeeld, een vis kan worden gestoomd, gekookt, gestoofd, snel gebakken, roergebakken, gefrituurd, geroosterd, gegoten, gemarineerd in pekel, in azijn, in sojasaus of zoetzure sausen.

11. De decoratie van het voedsel kan tot het belachelijke toe zijn.

Chinese chefs, in het bijzonder Jiangsu cuisine experts, gaan overboord op presentatie. Zij geloven dat de eerste beet met de ogen is. De gerechten worden geserveerd in precieze patronen of levensechte vormen, verhelderd door ingewikkelde groentegraverijen en decoratieve kruiden.

12. Schotelnamen kunnen heel misleidend zijn.

Chinezen geven graag pakkende namen aan schotels. Sommige namen hebben niets te maken met hun ingrediënten.

Bijvoorbeeld:

 • Echtgenote Lung Slices' is niet gerelateerd aan kannibalisme (die is niet toegestaan in China), maar dun gesneden runderlong, tong gekruid met chiliolie.
 • Mieren beklimmen bomen, is vermicelli met pittig gehakt varkensvlees.
 • En vergeet niet, een veldkip is een kikker!

13. Het voedsel is bijzonder symbolisch.

Chinezen hechten een bepaalde betekenis aan bepaalde voedingsmiddelen op basis van vormen, kleuren, uitspraken en legendes. Bijgeloof en traditie dicteren dat bepaalde voedingsmiddelen voor bepaalde festivals / evenementen moeten worden gegeten om een zegen te doen.

14. Schotels zijn gedeeld luie-suzy-stijl.

In traditionele Chinese maaltijden worden de gemeenschappelijke gerechten gedeeld. De gerechten worden geserveerd in het midden van een tafel, en mensen zitten er met hun rijstschalen eromheen. In restaurants, met name voor tafels met een zitplaats van 10 of 12, zijn er meestal luie Susan draaitafels om het eten gemakkelijk te delen tussen de gasten.

15. De eregast zit aan het hoofd van de tafel.

De vereerde gast zit meestal het verste van de deur verwijdert met de vis, kip, eend ... hoofden die in de eregast zijn richting wijzen.

Ook interessant om lezen: