Het anti kater plan

De kater komt na de alcohol

We kennen het allemaal wel, een glaasje champagne met oud en nieuw. Een nieuwjaarsreceptie op het werk of een feestje, je drinkt dan al wat meer dan gewoonlijk, en 's anderdaags hou je er een kater aan over. Nu, wat is een kater en hoe gaan we die kater bestrijden. In dit artikel lees je er meer over.

 Fotocredit: 50plusje.blogspot.be

Wat is een kater

Wanneer men alcohol drinkt, wordt die in de lever omgezet in ADH en wordt dan meteen weer afgebroken in de lever door ALDH, om dan naar buiten gewerkt te worden via de nieren. De volgende kenmerken wijzen op een kater: futloosheid, sufheid, misselijkheid, hartkloppingen, hoofdpijn. Deze kenmerken worden veroorzaakt door de giftigheid en het uitdrogend effect op onze hersenen. Ook doordat de nieren overbelast worden en dubbel hard moeten werken om de giftige stoffen af te scheiden. 

Uitgerust fond en kwaliteit

Ben je moe, dan zal ook uw lichaam minder snel ontgiften, en een nog grotere faktor is wat je gegeten hebt vooraf. Heb je een goede fond gelegd "zoals ze zeggen" dan zorgt die fond ervoor dat de alcohol minder snel in de bloedbaan terecht komt, dus logisch dat je ook minder snel dronken wordt en dus minder last zal hebben van een kater. Dan is er ook nog de kwaliteit van de drank, drink je bijvoorbeeld rode wijn van een mindere kwaliteit, dan zijn daar vaak bewaarstoffen aan toegevoegd, deze bewaarstoffen moeten ook nog eens afgescheiden worden door het lichaam. Belangrijk om weten: hoe ouder men wordt, hoe moeilijker je ontgift en daar is niks aan te doen.

Eten en drinken

Ontbijt met fruit en honing

Waarschijnlijk is eten het laatste waar je aan denkt, ' s morgens na een drankrijk feestje. Maar probeer toch te gaan voor een licht ontbijt. Je brengt er je vertering mee op gang en de afbraak van alcohol in het lichaam gaat sneller. Na een glas vers sinaasappelsap, wat vol vitamine C steekt spoor je de lever aan om zijn werk te doen, namelijk ontgiften. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een bananensmoothie met honing, deze bevat vitamine B6, magnesium, kalium en mineralen. De honing helpt de suikerspiegel op peil, en de melk hydrateert en heeft een kalmerende werking. Drink zeker geen zwarte thee of koffie, deze twee dranken drogen je nog meer uit. Je bent beter af met groene thee of een vochtaanvullende en ontgiftende drank.

Lunch met soep

Door de alcohol in je lichaam verlies je mineralen en zout, het spreekt vanzelf dat je lichaam dan snakt naar aanvulling. Maar door het feit dat je lever zwaar belast wordt tijdens het ontgiften, eet je beter geen frietjes of andere zoute snacks. Kies voor soep, je tekort aan zout en vocht wordt meteen weer bijgetankt. Wetende dat de alcohol ook heel wat eiwitten verbrand heeft, ben je beter om er ook een stukje brood bij te nemen, belegd met eiwitrijke toespijs zoals kaas, soja, vis, of kipfilet.

Diner met vette vis en boontjes

Vette vis is het beste anti kater middel, bijvoorbeeld: makreel of zalm. De aanwezige olie in de vis helpt de lever om de alcohol af te breken. Met wat koolhydraatrijke groenten zoals: erwtjes of boontjes of asperges zijn heilzaam doordat ze zwavelrijke bestandsdelen bezitten, wat weer helpt om te ontgiften.

Water en water en water en...Sprite

Om je vochtbalans te herstellen, zal je minstens een anderhalve liter water moeten drinken. Een geheel onverwachte helper bij het bestrijden van de kater, zou volgens Chinese onderzoekers Sprite zijn. Alhoewel de Chinese onderzoekers niet weten welk bestandsdeel verantwoordelijk is voor de afbraak van alcohol in het lichaam, versnelt Sprite de leverenzymen die de alcohol afbreken.

De anti kater kruidentips

 • Paardebloemthee:  is wat je nodig hebt na een avondje doorzakken, het stimuleert de lever en nieren om gistoffen af te voeren. Deze thee heeft het voordeel dat hij geen zout ontrekt aan je lichaam, maar juist zout toevoegt. En dit is precies wat je lichaam nodig heeft.
 • Pepermuntthee: vermindert de hoofdpijn en helpt de spijsvertering terug opgang. De spijsvertering is meestal vertraagd door de alcohol.
 • Tijmthee: is goed voor drie werkingen: kalmeert de maag, verlicht de hoofdpijn en ontspant de spieren.
 • Gemberthee: is goed voor de maag, en nog beter is het zuigen op een rauwe gemberwortel. Zie je het niet zitten aan dergelijke wortel te zuigen, kan je als alternatief gembercapsules innemen. Gembercapsules kan je verkrijgen bij de apotheek of natuurwinkel. Ook gemberkoekjes zijn goed tegen een opspelende maag.
 • Wilgenbast: is een natuurlijke aspirine, dit is een soort van schors waar je dan zelf thee van trekt, twintig minuten laten trekken en zeker niet meer dan vier koppen per dag drinken. Ook te verkrijgen in de natuurwinkel.
 • Teunisbloemolie: zet de lever tot regeneratie aan waardoor de giftige stoffen sneller afgescheiden worden. Teunisbloemolie is verkrijgbaar in capsules, maar ook in vloeibare vorm voor in salades.
 • Vitamine B: helpt bij het ontgiften, verkrijgbaar als supplement bij de apotheker.
 • Artisjok- extracten: de blaadjes werken ontgiftend, worden gebruikt in thee, maar is ook verkrijgbaar in tabletvorm.
 • Moerasspirea: een vaste plant die wordt verwerkt in thee en capsules, werkt ook ontgiftend.
 • Mariadistel: ontgiftend, wordt verwerkt in thee. Ook verkrijgbaar in capsules en zaden. De zaden dienen om op te kauwen.
 • Boldo: is een tropische boom waarvan de bladeren worden verwerkt in thee, ook verkrijgbaar in capsules.

Tot slot: verklarende woorden

Een kater hebben:

Is een Nederlands-Duitse uitdrukking en betekent lijden aan de kwaal die ontstaat na het nuttigen van te veel alcoholische drank.

ADH (alcoholdehydrogenase):

Is een groep enzymen die voorkomen in verschillende organismen en deel uitmaken van de afbraakketen van alcohol. Bij mensen bevindt ADH zich in de maag en de lever.

ALDH (aldehydedehydrogenase):

Is het enzym in het mitochondrium dat de afbraak van ethanal (aceetaldehyde) tot azijnzuur mogelijk maakt.

Bron verklarende woorden: Wikipedia