Zijn wombats geschikte huisdieren

De wombat

35692.jpegWombats zijn kortbenige gespierde buideldieren. Ze zijn voornamelijk actief ’s nachts om gras te grazen en kruiden, schors en wortels te eten. Misschien heb je zoals veel mensen nog nooit van dit dier gehoord. Maar wanneer je een foto ziet van deze schattige pluizenbol, dan denk ik dat je meteen verkocht verkocht zal zijn. Misschien wil je er zelfs wel één, alhoewel dit meteen toch niet zo'n goed idee is? Want is de wombat nu wel geschikt als huisdier?

Wat is een wombat?

De wombat ziet eruit als een grappig diertje en je zou kunnen denken aan een kruising tussen een beer en een das. De wombat is van kleur meestal grijsbruin. Wombats worden 70 tot 120 cm lang en 25 tot 40 kilo zwaar. Ze hebben een grappig klein staartje van 2 à 3 cm.

De wombat leeft in Australië en Tasmanië in bossen en bergachtige streken. Ze gaan voornamelijk ’s nachts op zoek naar voedsel. Ze eten voornamelijk gras, knollen en wortels. ’s Winters zoeken ze ook overdag naar voedsel. Ze houden er wel van om in de zon te liggen, dus je komt ze daar vaak tegen terwijl ze een dutje in de middagzon doen. Een wombat wordt gemiddeld 20 jaar oud.

Leefwijze en voortplanting van de wombat

Wombats zijn solitaire dieren, dus het liefst leven ze alleen. Ze leven het hele jaar door alleen, maar tijdens de paartijd zoeken ze elkaar op en daarna gaan ze wee ieder hun eigen weg.

De wombat krijgt, net als mensen, meestal slechts één jongen per worp. Het jong blijf maximaal 7 weken in de buidel en hierna verblijven ze eerst in een ondergrondse nestkamer, die met droog gras en bladeren bekleed is. Ze keren nog drie maanden lang regelmatig terug naar de buidel om melk te drinken en voor de veiligheid. Wanneer het jong vijftien maanden oud is, wordt het gespeend.

Soorten wombats

Er zijn verschillende soorten wombats:

 • De gewone wombat is onderverdeeld in 3 soorten:
 1. The australian mainland common wombat
 2. The Tasmanian wombat
 3. The Flinders Island wombat
 • De Hairy nosed wombat is onderverdeeld in 2 soorten:
 1. The Southern Hairy nosed wombat
 2. The Nothern Hairy nosed wombat

Waarom zijn wombats geen geschikte huisdieren?

 • Ondanks dat wombats, en zeker de kleintjes, er heel schattig en aaibaar uitzien, kunnen ze toch echt wel onverwachts erg agressief uit de hoek komen wanneer ze volwassen zijn.
 • Wombats zijn wilde dieren, dus absoluut geen huisdieren en ze zouden in het wild gelaten moeten worden. In Australië is het een beschermde diersoort en het is er illegaal om ze als huisdier te houden.
 • Wombats zijn solitaire dieren. Ze willen het liefst alleen zijn.
 • Wombats hebben speciale zorg nodig en een speciaal dieet. Iets wat je erg veel tijd en bovendien erg veel geld zou kosten.
 • Volwassen wombats zijn zeer sterk en maken makkelijk overal gaten in; zelfs in muren! Dus zelfs als je er een hebt, is het nog maar de vraag voor hoe lang die nog bij je blijft.
 • Hoe ouder wombats worden, hoe minder vriendelijk ze worden. Ze worden steeds vijandiger en onvoorspelbaarder. Ze zijn zeer sterk en erg snel. Als je wordt aangevallen door een wombat, dan hou je daar zeer diepe wonden aan over. Er zijn meerdere gevallen bekend van mensen die (zonder aanwijsbare redenen!) werden aangevallen door hun wombat.

Tot slot: Wist je dat

De oudste wombat ter wereld heeft onlangs zijn 29ste verjaardag gevierd. Patrick de wombat, die in het Ballarat Wildlife Park in Zuidoost-Australië leeft, is 29 jaar geleden geboren, waardoor hij de oudste bekende wombat is. Hij is ook één van de grootste, met een lichaamsgewicht van 39.198 kg. Tijdens de ijstijd waren er reusachtige wombats, die hadden de grootte van een neushoorn. Er wordt aangenomen dat de oude Aboriginals op deze reusachtige wombat hebben gejaagd.

Foto credit: wikimedia