Alles over Brand Bier

Inleiding

Brand te Wijlre is de oudste brouwerij van bier van Nederland. Sinds 1340 wordt er bier gebrouwen in Wijlre. De naam Brand is pas sinds 1871 verbonden aan deze brouwerij met de komst van de toenmalige eigenaar Frederik Edmond Brand. Het water uit eigen bron heeft bij Brand altijd een uitzonderlijke rol gespeeld. Door het natuurlijk filteren van krijt, kiezels en zandlagen was het water de ideale basis om aan de groeiende populariteit van bier te voldoen. Als een van de eersten in Nederland brachtt Brand in 1902 het laaggistende pilsener bier op de markt. De decennia daarna groeide de afzet sterk van enkele duizenden hectoliters naar meer dan een half miljoen hectoliter in het jaar 2006. In 1961 werd Brand Bier bij koninklijke beschikking hofleverancier en niet lang daarna (bij het eeuwfeest in 1971) volgde het predicaat Koninklijk. In 1989 werd de Brand brouwerij overgenomen door Heineken. Daarmee verloor Brand in 1992 het predicaat van hofleverancier, omdat Heineken dat al was.

Soorten bier van Brand

Brand Urtyp

Bekende huidige biersoorten zijn:

  • Brand Pilsener (sinds 1902) – 5% alc – bier met aangename hopbitterheid.
  • Brand UP (sinds 1952) – 5,5% alc – urtyp pilsener, naar een recept uit het Tsjechische Pilzen van 1842. Tot voorkort ging dit nog onder de naam Brand Urtyp.
  • Brand Oud Bruin – 3,5 % alc – de typische laagalcoholische bier met de lichte smaak van karamel. "Oud" verwijst naar de bovengistende brouwmethode die vroeger werd gebruikt. Sinds 1945 is het bier ondergistend.
  • Brand Imperator (sinds 1949) – 6,5 % alc – amberkleurig, volmoutig speciaalbier.
  • Brand Lentebock (sinds 1994) – 6,5% alc – bovengistend goudbruin voorjaarsbier.
  • Brand DubbelBock (sinds 1987)– 7,5% alc – bokbier volgens Brand. Volmoutig, roodbruin herfstbier.
  • Brand Sylvester (sinds 1984) – 7,5% alc – bovengistend robijnkleurig winterbier.

Introductie van Brand Imperator

De Tweede wereldoorlog deelde de brouwerij een gevoelige klap uit. Geen investeringen, geen materialen en geen medewerkers. Alles stond in die periode stil. Na de oorlog vocht Brand zich een plek terug in de samenleving door veel aandacht te besteden aan horecabedrijven. En met een nieuw wapen: Brand Imperator, een onoverwinnelijk speciaalbier. In 1984 werd Brand Imperator een jaarbier, zodat zowel het paradepaardje Brand UP (lees hieronder) als Brand Imperator het hele jaar als bierspecialiteit verkrijgbaar zijn.

Brand UP

Introductie van Brand up

Na de imperator kreeg Brand de smaak te pakken en lanceerden het de moeder van alle pilseners: Brand UP ’52 (ook bekend als Urtyp Pilsener). Gebrouwen volgens het traditionele recept dat in 1842 in Pilsen werd ontdekt. Inmiddels voert Brand deze Ultieme Pilsener onder de naam Brand UP, omdat UPtimisme van alle tijden is!

Introductie van Brand Sylvester

Het meest bijzondere in 1984 was wel de introductie van Brand Sylvester, een bovengistend bier. Niet alleen een staaltje van vakmanschap van de brouwerij, maar ook een verrijking van de toenmalige Nederlandse biercultuur, want Brand Sylvester was namelijk het eerste echte eindejaarsbier!

Brand bieren terug op fles

Vanaf 15 mei 2008 zijn alle Brand Bieren weer leverbaar op fles. De bijzondere bieren UP, Imperator, Oud bruin, Lentebock, Dubbelbock en Sylvester zijn dins 2008 weer verkrijgbaar op Fles. Hiervoor waren alleen Oud Bruin, Dubbelbock en de pilsener op fles verkrijgbaar. De andere bieren waren alleen op de tap verkrijgbaar in de horeca. De kenners konden deze stap erg waarderen, vooral Brand Up geniet veel populariteit.

Het wapen op de etiketten van de bierflessen is van de familie Van Wachtendonck die in de 17e en 18e eeuw als de heren van Wijlre tot 1794 op het nabijgelegen kasteel Wijlre woonden.

Export van Brand Bier

Van 1981 tot 1991 exporteerde Brand haar bier in een opvallende witte fles naar de Verenigde Staten. Een wereldwijde afzet onder de paraplu van Heineken is vooralsnog niet aan de orde; wel is Brand bier sinds 2002 ook op tap verkrijgbaar in (voornamelijk Noord-)Italië.

Brand sponsort...

Brand sponsort Nederlands oudste popfestival Pinkpop, het Preuvenemint, de Parade, het Terschellings Oerol Festival en vanaf 2008 de wielerronde van Maastricht.

Links